La investigació ha sigut duta a terme per la Policia Nacional, amb la col·laboració de les autoritats de Ghana i Costa d'Ivori

Detingut un dels traficants més importants de la Ruta Africana de Cocaïna i intervenudes dos tones d'estupefaent

Investigat des de fa anys per la Policia Nacional com a presumpte responsable d'un gran nombre d'operacions de trànsit d'estupefaents, ha sigut arrestat per les autoritats de Costa d'Ivori

En l'operació han sigut detingudes altres nou persones com a integrants d'esta organització que traficava -per via marítima i aèria- amb cocaïna des de Sud-amèrica fins a Àfrica i després Europa

Es calcula que a través d'esta ruta passen anualment entre 50 i 60 tones d'esta substancia estupefaent

29/04/22

En el marc d'una operació de la Policia Nacional, amb les autoritats de Ghana i Costa d'Ivori, ha sigut detingut un dels traficants més importants de la Ruta Africana de Cocaïna i han sigut intervenudes dos tones d'estupefaent. Investigat des de fa anys per la Policia Nacional com a presumpte responsable d'un gran nombre d'operacions de trànsit d'estupefaents, ha sigut arrestat per les autoritats de Costa d'Ivori. En l'operació han sigut detingudes altres nou persones com a integrants d'esta organització que traficava -per via marítima i aèria- amb cocaïna des de Sud-amèrica fins a Àfrica i després Europa. Es calcula que a través d'esta ruta passen anualment entre 50 i 60 tones d'esta substancia estupefaent.

Desenvolupament de la investigació

La UDYCO CENTRAL va aconseguir identificar una xarxa espanyola que operava a Àfrica, des d'on dirigien la seua base d'operacions, per a rebre i dur a terme enviaments de grans quantitats de cocaïna cap a Europa. Després de diverses gestions, i de forma conjunta amb les autoritats de Costa d'Ivori, els agents van poder confirmar que hi havia dos espanyols, a bord d'una embarcació en risc de naufragar a unes 300 milles nàutiques enfront de les costes ghanesas, que van ser rescatats per salvament marítim.  Els hòmens van rebutjar en un primer moment pujar a bord del buc que va acudir en el seu socors, fet que va alçar les sospites dels agents. Durant eixe període de navegació a la deriva els mariners van mantindre comunicacions amb un amic seu espanyol que també residia en Costa d'Ivori, que es va posar en contacte amb l'ambaixada d'Espanya en Abidjan. Estes dos persones van resultar ser els col·laboradors del detingut. 

D'altra banda, les autoritats de Costa d'Ivori van rebre una denúncia en relació a un altercat produït en un hotel entre un ciutadà colombià  i prostitutes a les quals havia contractat. En acudir al lloc, els agents van descobrir 168 quilos de cocaïna, per la qual cosa l'home, que va resultar ser el cuiner de l'organització, va ser detingut. A causa d'este arrest, el principal imputat, va iniciar la fugida acompanyat per la seua mare, la seua dona i el seu fill, així com d'un dels mariners, membres de l'organització. 

Desenllaç de l'operació

Després dels registres posteriors en l'empresa del principal investigat els agents van localitzar més d'1,8 tones de cocaïna, per la qual cosa es va detindre al principal imputat qui constava amb antecedents per trànsit de drogues, explosius i armes, així com per falsificació de documents d'identitat. En eixe moment, les autoritats de Costa de l'Ivori van detindre a tot el clan en el moment en el qual tractava de creuar la frontera i eixir del país. 

L'operació es va saldar amb la detenció de deu persones i amb la confiscació de dos tones de cocaïna en la seu de l'empresa de Costa d'Ivori, amb instal·lacions en la localitat portuària de Sant Pere, situada al costat de la frontera amb Libèria.