Operació conjunta de la Policia Nacional, l'Agència Tributària i la Polícia Judiciária de Portugal

La Policia Nacional desarticula l'organització criminal de trànsit de cocaïna liderada per “el temible Calín”

S'ha arrestat a un total de 15 persones amb diferents rols en una organització que es dedicava a la introducció i distribució de cocaïna a Espanya, entre elles el líder de la xarxa criminal d'origen dominicà

Els agents han realitzat 10 registres a Madrid, Alcorcón, Getafe i Granada, fruit dels quals han intervenut 83 quilos de cocaïna, 28 terminals de telefonia, un revòlver, 24.000 euros en efectiu, set vehicles, dos bàscules i nombrosa documentació, entre altres efectes

Maleta amb diversos paquets de substància estupefaent

26/03/22

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb el Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i la Polícia Judiciária de Portugal, han desarticulat l'organització criminal de trànsit de cocaïna liderada per “el temible Calín”. S'ha arrestat a un total de 15 persones amb diferents rols en una organització que es dedicava a la introducció i distribució de cocaïna a Espanya, entre elles el líder de la xarxa criminal d'origen dominicà. Els agents han realitzat nombrosos registres a Madrid (7), Alcorcón (1), Getafe (1) i Granada (1), fruit dels quals han intervenut 83 quilos de cocaïna, 28 terminals de telefonia, un revòlver, set vehicles, dos bàscules i nombrosa documentació, entre altres efectes.

La investigació es va iniciar a l'abril de 2021 quan els agents van tindre coneixement que un home d'origen dominicà era presumptament el responsable del trasllat d'una dona a Lanzarote portant 60 boles de cocaïna entre les seues pertinences, motiu pel qual va ser detinguda en l'Aeroport d'Adolfo Suárez Madrid-Barajas. Els agents van esbrinar que va resultar ser un temut narcotraficant conegut com “el temible Calín”. A més, este individu estava sent investigat per la Policia Nacional des de 2019  com a responsable de la introducció a Espanya de 40 quilos de cocaïna a través de l'aeroport madrileny. 

Gràcies a diverses gestions policials, els agents van identificar al membre de l'organització encarregat de la distribució de la cocaïna a Astúries i Cantàbria. A la fi de febrer, van detectar com este individu va abandonar el seu domicili en una furgoneta i es va reunir amb un altre home que anava a bord d'un turisme. Posteriorment, tots dos vehicles es van desplaçar fins a una finca situada en una petit localitat de Granada, per a emprendre posteriorment el viatge de tornada a Madrid. Una vegada en la capital, els vehicles van ser interceptats,  localitzant 3,5 quilos de cocaïna ocults en una “caleta” pel que els agents van detindre al transportista, al conductor del vehicle llançadora i a la persona que anava a rebre la substancia estupefaent a Madrid. Després de ser posats a disposició judicial es va decretar  l'ingrés a la presó de tots ells.

Els investigadors van detectar que el destinatari final de l'estupefaent i líder de l'organització, va fugir a Portugal en adonar-se/adonar-se dels arrests. Després d'emetre un Orde Europeu de Detenció a nom de l'investigat, va ser detingut per la Polícia Judiciária de Portugal quan tractava d'escapolir-se al seu país d'origen. Al mateix temps, van ser detinguts altres dos hòmens, concretament els encarregats de la venda de la substancia estupefaent i del blanqueig de capitals procedents del negoci il·lícit.

Van introduir 80 quilos de cocaïna ocults en maletes, a través de l'Aeroport de Lisboa

Gràcies a les gestions d'investigació realitzades, els agents van tindre coneixement que els investigats podrien ser els propietaris d'una maleta intervenuda en l'Aeroport de Lisboa, a l'octubre de 2021, que contenia en el seu interior 30 blocs d'un quilo de cocaïna i altres dos, localitzades en el mateix aeroport a la fi de gener d'enguany amb 50 quilograms de la mateixa substància. En eixe moment, a través de la Divisió de Cooperació Internacional i l'Agregat d'Interior de l'Ambaixada espanyola a Lisboa, es van activar els mecanismes de col·laboració, podent-se corroborar les sospites. 

Les perquisicions realitzades per la policia portuguesa van permetre identificar al viatger el nom del qual es trobaven les maletes, constatant que este formava part del grup criminal investigat. A principis de març els agents ho van localitzar a Madrid, on va ser detingut juntament amb els propietaris de la substància intervenuda. Entre els arrestats es trobava una dona que emprava documentació falsa de Bèlgica a fi d'ocultar un orde de detenció, ordenada per Itàlia, amb motiu de trànsit de drogues. Els sis detinguts, després de ser posats a disposició judicial, van ingressar a la presó.

15 persones detingudes i 10 registres a Madrid i Granada

L'operació contra l'organització criminal, responsable del control de nombrosos punts de venda en diferents punts del territori nacional com Cantàbria, Astúries i Madrid, ha finalitzat amb la detenció de 15 persones i la realització de 10 registres en domicilis de Madrid (7), Alcorcón (1), Getafe (1), i en el municipi granadí d'Huétor Tájar (1), en els quals s'han intervenut 83,100 quilos de cocaïna, un revòlver, set vehicles, 4.240 euros en efectiu, 28 telèfons mòbils, dos bàscules i dos envasadoras al buit. A més, també han confiscat 560 grams d'haixix, sis rellotges d'alta gamma, 15 bosses de luxe, dos ordinadors portàtils, una tablet i nombrosa documentació.