La xarxa cobrava uns 4.000 euros per cada expedient a tramitar

La Policia Nacional desarticula una organització criminal dedicada a la falsificació de documents per a obtindre la reagrupació familiar

L'organització estava diversificada en dos branques, una dedicada a la falsificació documental a Saragossa i una altra de captació de clients a Múrcia

Han sigut detingudes 48 persones, 15 pertanyents a l'organització criminal i 33 clients que van sol·licitar els seus servicis, a Múrcia (31), Zaragoza (15), Jaén i Palma de Mallorca per la seua presumpta pertinença a organització criminal, falsificació documental i afavoriment de la immigració irregular

21/03/22

La Policia Nacional ha desarticulat una organització criminal dedicada, presumptament, a la falsificació de documents per a obtindre l'autorització de residència per reagrupació familiar.

La xarxa criminal estava diversificada en dos branques, una dedicada a la falsificació documental a Saragossa i una altra de captació de clients a Múrcia. Han sigut detingudes 48 persones -15 pertanyents a l'organització i 33 clients que van sol·licitar els seus servicis- a Múrcia, Zaragoza, Jaén i a Palma de Mallorca, per pertinença a organització criminal, falsificació documental i afavoriment de la immigració irregular. La xarxa criminal cobrava una mitjana de 4.000 euros per cada expedient a tramitar

Benefici benvolgut en 200.000 euros

L'estructura de l'entramat es dividia en dos branques diferenciades. Una d'elles estava assentada a Saragossa on proporcionaven els documents falsificats -nòmines, empadronaments i informes de vivendes- que eren requerits per les autoritats governatives per a garantir una resolució favorable de l'expedient de reagrupació familiar als seus clients. Una altra branca es trobava a Múrcia on es captava als beneficiaris.

Per cada expedient a tramitar, l'organització cobrava una mitjana de 4.000 euros, per la qual cosa s'estima que haurien obtingut un benefici d'uns 200.000 euros aproximadament.

Una altra via de finançament de l'organització era la vulneració de sistemes de fluid elèctric a Saragossa. Es feien passar per empleats d'una companyia elèctrica per a accedir als quarts de comptadors i vulnerar els precintes de seguretat, realitzant manipulacions en el sistema elèctric que mantenien per períodes de 20 dies, perquè les companyies elèctriques no detectaren el frau. Després dels registres realitzats en les vivendes dels membres de l'entramat, s'han trobat cablejat, amperímetres, precintes de seguretat i targetes d'empleats d'empreses elèctriques. 

48 detinguts en quatre províncies 

L'operació es va desenvolupar en dos fases i es va iniciar amb un primer operatiu a Saragossa on es va detindre a 12 persones. Es van dur a terme quatre entrades i registres on es va intervendre abundant documentació falsificada, dos segells d'estampació, quatre equips informàtics, tres tablets, 13 telèfons mòbils, una impressora, diversos dispositius d'emmagatzematge extern i dos vehicles, a més del material relacionat amb la defraudació del fluid elèctric. En la segona fase es va detindre a 36 persones a Múrcia (31), Zaragoza (3), Jaén i Palma de Mallorca.

Als 48 detinguts -15 pertanyents a l'organització criminal i 33 clients que havien sol·licitat els seus servicis- se'ls imputa diversos delictes com a pertinença a organització criminal, falsedat documental o afavoriment de la immigració irregular. A més, a quatre d'ells se'ls imputa defraudació del fluid elèctric.