Vivia enclaustrat a Madrid en una vivenda al costat de la seua parella i fills

La Policia Nacional deté a un fugitiu espanyol condemnat per delictes d'estafa de la clàssica estafa de el “nazareno”

S'ocultava de la justícia des que va ser condemnat en 2016 a tres anys de presó, i a qui en el moment de la detenció li constaven tres ordes de detenció i ingrés a la presó

L'arrestat era el cervell i artífex de nombroses estafes comeses pel mètode de l'estafa de el “nazareno”, consistent a guanyar-se la confiança de proveïdors fins a realitzar una gran compra de productes que no abonen i revenen obtenint alts beneficis

Va aconseguir evitar la seua detenció per diversos anys a pesar d'estrènyer-se el cèrcol policial sobre ell gràcies a no eixir de la seua residència baix cap circumstància, fins que va ser localitzat en acudir a un centre mèdic per motius de salut

25/02/22

Agents de la Policia Nacional han detingut a un fugitiu espanyol al que li constaven tres ordes de cerca, detenció i ingrés a la presó per la comissió de delictes d'estafa pel mètode de el “nazareno”.

S'ocultava de la justícia des que fóra condemnat en 2016 a la pena de 3 anys de presó i va aconseguir evitar la seua detenció per diversos anys gràcies a no eixir de la seua residència baix cap circumstància, fins que va ser localitzat en acudir a un centre mèdic per motius de salut. L'arrestat era el cervell i artífex de nombroses estafes comeses per l'estafa del “nazareno”, que consistix a guanyar-se la confiança de proveïdors majoristes mitjançant petit comandes que es paguen correctament fins a realitzar una gran compra de productes que mai s'arriben a abonar i que l'estafador revèn obtenint alts beneficis sense cost.

Modus operandi del “nazareno”

La investigació va arribar a les mans del Grup de Fugitius a l'agost de 2019 en atenció a la seua missió de detenció de fugitius que porten evadits llarg temps de l'acció de la justícia. 

Els agents van constatar que l'escapolit s'havia vingut dedicant durant anys a les estafes, concretament a la coneguda com l'estafa del “nazareno”. El seu modus operandi consistia a donar de alta diferents empreses i valer-se d'altres col·laboradors -testaferros o hòmens de palla- dels quals es valia per a realitzar labors de captació de proveïdors de productes alimentosos de tota Espanya. No obstant açò, quan duia a terme la transacció comercial, ho feia mitjançant pagarés que finalment no s'arribaven a cobrar per falta de diners en els comptes de l'empresa. L'estafa es consumava quan es donava eixida immediata als productes adquirits a un preu inferior al de mercat, obtenint d'esta manera milers d'euros de benefici.

Transcurs de les investigacions en diferents ubicacions

Els investigadors van realitzar gestions per a intentar situar al fugitiu en els seus llocs de residència habituals, a més d'intentar situar el seu possible entorn social. Es va obtindre la informació que era administrador de diferents empreses que tenien com a objecte social el comerç de productes alimentosos, així com també la compravenda de tota classe de finques rusticas i urbanes.

Amb tota esta informació es va determinar que el fugitiu podria trobar-se a Madrid, i es va situar el domicili en el qual hauria estat residint amb la seua parella i els seus fills. No obstant açò, l'entorn de la comunitat de veïns va assegurar no haver vist a l'escapolit en molt temps. A més, les vigilàncies entorn de/entorn del domicili i els seguiments a la seua parella van resultar infructuosos.

A l'octubre de 2019 va ser condemnat en sentència ferma a una altra pena de presó de tres anys, que venia a incrementar la pena de mateixa durada que li havia sigut imposada l'any 2016 en executòria penal, també per un delicte d'estafa.

Les perquisicions van portar als agents a la província de Múrcia, on la seua parella tenia una propietat immobiliària. Es van realitzar noves vigilàncies sobre eixe immoble sense èxit. També es van rebre informacions sobre que el fugitiu podria estar residint a Portugal, finalment es va descartar esta via investigativa després de realitzar contactes amb les autoritats lusitanes.

Els agents encarregats de la investigació van determinar finalment que este individu estaria enclaustrat en el domicili de la seua parella a Madrid, on es va tancar sabent que el cèrcol policial s'estrenyia sobre la seua persona. Per açò es van establir múltiples dispositius de vigilància sobre el domicili, així com operatius de seguiment sobre la seua parella, detectant que esta retirava medicaments en farmàcies prescrits a nom de l'escapolit i tornant amb els mateixos de nou a la residència, certificant així la seua presència. El dia 18 de febrer és quan l'exhaustiu dispositiu de vigilància va donar els seus fruits en detectar l'eixida del domicili de l'escapolit que pretenia acudir a un centre de salut, la qual cosa va permetre als agents procedir a la seua detenció. En el moment de l'arrest, la seua cerca, detenció i ingrés a la presó estava sol·licitada per tres jutjats diferents de León i Valladolid.