Se'ls han bloquejat huit comptes amb un saldo de 83.814 euros

Detingudes cinc persones per distribuir pastilles per a aprimar que contenien un derivat de l'anfetamina

Els comprimits, distribuïts com un complement alimentós 100% natural, compten amb una alerta de prohibició de comercialització a Espanya per contindre una substància química que pot ocasionar greus riscos per a la salut, podent arribar a produir fins i tot la mort

L'organització desarticulada tenia una estratègia perfectament definida quant a l'adquisició dels medicaments, el seu emmagatzematge i distribució, anunciant-se els investigats en xarxes socials com a “distribuïdors autoritzats”

Els principals punts de distribució del producte eren Alacant, Toledo i Torrejón d'Ardoz (Madrid), llocs on s'han realitzat els arrests i tres registres; fruit d'estos últims s'han intervenut 7.200 pastilles, un vehicle, dos telèfons mòbils, un ordinador portàtil i nombrosa documentació

23/02/22

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal que distribuïa pastilles per a aprimar baix l'aparença d'un producte natural que contenia un derivat de l'anfetamina. Hi ha cinc detinguts i se'ls han bloquejat huit comptes amb un saldo de 83.814 euros. Els comprimits, distribuïts com un complement alimentós 100% natural, compten amb una alerta de prohibició de comercialització a Espanya per contindre una substància química que pot ocasionar greus riscos per a la salut, podent arribar a produir fins i tot la mort.

L'organització desarticulada tenia una estratègia perfectament definida quant a l'adquisició dels medicaments, el seu emmagatzematge i distribució, anunciant-se els investigats en xarxes socials com a “distribuïdors autoritzats”. Els principals punts de distribució del producte eren Alacant, Toledo i  Torrejón d'Ardoz (Madrid), llocs on s'han realitzat els arrests i tres registres; fruit d'estos últims s'han intervenut 7.200 pastilles, un vehicle, dos telèfons mòbils, un ordinador portàtil i abundant documentació.

La investigació es va iniciar quan els agents van tindre coneixement que diverses persones, situades a Alacant, s'estaven dedicant a la distribució d'un gran volum de pastilles per a aprimar. Els comprimits es distribuïen baix l'aparença d'un complement alimentós 100% natural, si bé l'AEMPS -Agencia Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris- havia llançat en 2.013 una alerta de prohibició de comercialització a Espanya d'este producte. El motiu de l'alerta és que conté una substància química derivada de l'anfetamina, no declarada entre els seus components, el consum dels quals pot ocasionar greus riscos per a la salut, podent arribar a produir infart de miocardi, parada cardíaca, accidente cervell-vascular o, fins i tot, la mort.

Estratègia perfectament definida per a l'adquisició, emmagatzematge i distribució del producte

Amb l'avanç de la investigació, els agents van detectar que l'organització actuava sobre la base d'una estratègia perfectament definida quant a l'adquisició, emmagatzematge i distribució dels medicaments. En primer lloc, contactaven amb el proveïdor del producte a través de xarxes socials o pàgines web estrangeres i concertaven un mètode de pagament pel subministrament del mateix. Els mètodes de pagament canviaven periòdicament per a dificultar el seu control o l'acció policial, arribant fins i tot a obrir comptes bancaris en l'estranger a nom d'algun dels seus clients, usurpant amb açò la seua identitat. Una vegada pagats els productes, eren remesos a través de diferents empreses de paqueteria als membres del grup criminal. 

D'altra banda, l'únic moment en el qual tenien emmagatzemades grans quantitats de producte era just quan ho rebien en les diferents direccions que facilitaven al proveïdor. Una vegada que ho tenien en el seu poder, començaven a distribuir-ho immediatament per a evitar que els intervengueren les pastilles en cas d'una acció policial.

Els investigats s'anunciaven en xarxes socials com a “distribuïdors autoritzats” del producte, enganyant als seus clients que els realitzaven els demanats via telefònica o a través de les pròpies xarxes socials. Finalment, la forma de distribuir-ho consistia bé a realitzar entrega directament en mà o bé a través d'empreses de paqueteria, arribant a utilitzar diverses empreses diferents en un mateix dia. 

Els punts de distribució del producte eren Alacant, Toledo i Torrejón d'Ardoz (Madrid)

Gràcies a les gestions policials practicades, els agents van localitzar els principals punts de distribució del producte, resultant ser Alacant, Villanueva d'Alcardete (Toledo) i el municipi madrileny de Torrejón d'Ardoz. Així mateix, van detectar que esta mateixa organització estava distribuint un producte nou a Espanya, procedent de Colòmbia,  de similars característiques. Analitzat aquest producte, l'AEMPS ha determinat que també conté la mateixa substància química no declarada entre els seus components, motiu pel qual el passat mes de desembre va emetre una alerta prohibint la seua comercialització en el nostre país, fet que també va ser comunicat a les autoritats colombianes.

Finalment, els agents van detindre a cinc persones -dos a Alacant, una a Toledo i dos a Torrejón d'Ardoz (Madrid)- pels presumptes delictes d'estafa als consumidors, usurpació d'estat civil i contra la salut pública. A més, van realitzar tres registres fruit dels quals van intervendre 7.200 pastilles de producte –contenint este traces d'anfetamina-, un vehicle, dos telèfons mòbils, un ordinador portàtil i nombrosa documentació. Finalment, van bloquejar huit comptes corrents amb un saldo total de 83.814 euros.