Operació conjunta de la Policia Nacional i l'Agència Tributària

Cau a Madrid una organització criminal internacional que venia decodificadores per a distribuir continguts audiovisuals il·legalment

Els dispositius eren fabricats a la Xina i enviats a un magatzem de Madrid, des d'on es distribuïen per paqueteria a clients finals o s'exportaven a l'engròs a altres països europeus on eren venuts per tercers

L'organització oferia els decodificadores a través de diferents plataformes web i, a més, comptava amb un fòrum en Internet, al que tenien accés els clients, en el qual explicaven la manera de configurar els dispositius i des del qual oferien suport tècnic

Els agents han detingut a sis persones i han intervenut 24.430 decodificadores, desconnectant del servici a 12.000 clients

L'anàlisi dels comptes bancaris dels investigats ha revelat uns ingressos derivats de l'activitat il·lícita d'1,2 milions d'euros entre els anys 2017 i 2021

14/02/22

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb el Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, ha desarticulat a Madrid una organització criminal internacional que venia decodificadores per a distribuir continguts audiovisuals il·legalment. Els dispositius eren fabricats a la Xina i enviats a un magatzem de Madrid, des d'on es distribuïen per paqueteria a clients finals o s'exportaven a l'engròs a altres països europeus on eren venuts per tercers.

L'organització oferia els decodificadores a través de diferents plataformes web i, a més, comptava amb un fòrum en Internet, al que tenien accés els clients, en el qual explicaven la manera de configurar els dispositius i des del qual oferien suport tècnic. Els agents han detingut a sis persones i han intervenut 24.430 decodificadores, desconnectant del servici a 12.000 clients. L'anàlisi dels comptes bancaris dels investigats ha revelat uns ingressos derivats de l'activitat il·lícita d'1,2 milions d'euros entre els anys 2017 i 2021.

La investigació es va iniciar al setembre de 2.019 quan dos empreses productores de contingut audiovisual –MEDIAPRODUCCIÓN SLU i ALLIANCE FOR CREATIVITY AND ENTERTAINMENT (A.C.I.)- van denunciar que s'estaven vulnerant drets de propietat intel·lectual dels quals eren titulars. Després de diverses gestions, els agents van constatar l'existència d'una organització criminal, integrada per ciutadans d'origen xinés, dedicada a la fabricació i distribució de decodificadores manipulats que permetrien accedir a continguts audiovisuals de pagament de forma fraudulenta. 

Distribuïen a altres països des d'un magatzem de Madrid

Els investigats oferien a través de diferents plataformes web els decodificadores, prèviament manipulats, als quals se'ls havia instal·lat un programari que permetia l'accés a diferents plataformes audiovisuals lliures o de pagament. Obtenien el senyal de nombroses plataformes i canals de televisió, les redirigien a la seua pròpia estructura de servidors –allotjada en, almenys, quatre països europeus- i posteriorment la distribuïen il·legalment als seus subscriptors. A més, per a donar aparença de legalitat al negoci, s'havien registrat baix una denominació l'objecte social de la qual era el servici de missatgeria i paqueteria a tercers.  

El punt neuràlgic de l'organització es trobava en un magatzem situat en una nau industrial de Madrid. Allí es rebien els decodificadores (fabricats a la Xina) i des d'allí es distribuïen, bé a través d'empreses de missatgeria a clients finals, o bé a l'engròs. Per a açò últim utilitzaven camions que els repartien en grans volums a altres països europeus -principalment França, Alemanya o Portugal- on al seu torn eren venuts per tercers. Així mateix, el magatzem era el lloc des d'on els tècnics de l'organització, a través d'un programa informàtic, tenien el control absolut dels continguts audiovisuals que facilitaven, l'accés als clients segons el seu perfil d'usuari, la modalitat de contractació, etc. 

Tenien un fòrum en Internet que oferia suport tècnic als clients

Amb l'avanç de la investigació, els agents van identificar els servidors en els quals s'emmagatzemaven els continguts il·legalment oferits o les claus/contrasenyes que permetien accedir a ells. Part d'ells, van resultar estar situats a Alemanya, França, Canadà i Regne Unit. A més, l'organització comptava amb un fòrum en Internet, al que tenien accés els clients, en el qual es facilitaven el firmware i el programari que permetia accedir als continguts. Així mateix, aportaven suport tècnic sobre el maneig dels equips i explicaven els passos a seguir per a accedir a menús ocults preinstalados que permetien l'activitat il·legal. 

A principis de febrer es va establir un dispositiu que va finalitzar amb la detenció de sis persones a Madrid i la intervenció de 24.430 decodificadores, 2.700 euros i el bloqueig de 3 comptes bancaris. A més, els agents han desactivat el servici als 12.000 clients i han inhabilitat la pàgina web que gestionava el fòrum d'usuaris des del qual oferien assistència tècnica als clients. 

Finalment, l'anàlisi dels comptes bancaris ha revelat uns ingressos derivats de l'activitat il·lícita d'1,2 milions d'euros entre els anys 2017 i 2021, 800.000 d'ells en els dos últims anys.