Gràcies a una denúncia anònima rebuda en el correu electrònic trata@policia.es

La Policia Nacional allibera a 19 dones i desarticula l'organització criminal que les explotava sexual i laboralment a Múrcia

L'entramat criminal, assentat en la localitat de Font Àlber (Múrcia), introduïa de manera irregular a Espanya a dones llatinoamericanes, concretament d'Hondures i Paraguai, amb la finalitat d'explotar-les sexualment o com a cuidadores de persones majors

En el registre realitzat en una vivenda utilitzada com a prostíbul els agents van localitzar un buit de dimensions molt reduïdes que hauria sigut utilitzat per a amagar a dones en cas de presència policial

Hi ha 27 persones arrestades -26 en la província de Múrcia i una en la província de Toledo-, i s'ha decretat presó provisional per a nou d'elles

13/01/22

Agents de la Policia Nacional han alliberat a 19 dones i han desarticulat en la localitat de Font Àlber (Múrcia) una organització criminal presumptament dedicada a la tracta de dones per a la seua explotació sexual o laboral. Les víctimes, originàries principalment d'Hondures i Paraguai, eren introduïdes de manera irregular a Espanya per a explotar-les com a prostitutes o com a cuidadores de persones majors. La investigació policial ha conclòs amb la detenció de 27 persones -26 en la província de Múrcia i una en la província de Toledo-, decretant-se presó provisional per a nou d'elles. Entre els arrestats es troben les dos capitosts de l'entramat.

La investigació va començar gràcies a una denúncia anònima rebuda en el correu electrònic trata@policia.es. Esta és una de les ferramentes, al costat de la línia telefònica 900 10 50 90, amb les quals explica el Pla de la Policia Nacional contra la Tracta d'Éssers humans amb Finalitats d'Explotació Sexual per a facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial, d'este tipus de delictes.

Amb la informació recaptada i les múltiples perquisicions realitzades, els agents van poder constatar l'existència d'una organització criminal assentada en la localitat de Font Àlber (Múrcia) la principal activitat del qual era la tracta de dones per a la seua explotació sexual i/o laboral. 

Estructura criminal amb dos branques

L'entramat criminal comptava amb una estructura formada per dos branques diferenciades. La primera d'elles estava constituïda per un clan familiar d'origen paraguaià, liderat per una dona, explotava sexualment a dones que portaven enganyades des de Paraguai i a víctimes d'altres organitzacions criminals. Esta activitat, al costat del trànsit de drogues,  havia permès a la branca acumular en els últims anys un gran patrimoni. 

L'altra branca, liderada per una dona de nacionalitat hondurenya, es dedicava a portar a Espanya a dones d'eixa nacionalitat per a treballar com a cuidadores de persones majors, cobrant-les per açò quantitats que podien ascendir a 7000 euros. En el cas de no poder fer front al pagament de les quotes del deute, les víctimes eren explotades sexualment per la branca paraguaiana per a poder fer front més ràpidament al deute imposat.

Els explotadors no dubtaven a maltractar i exercir la violència contra les seues víctimes, que vivien baix la constant amenaça de greus represàlies i la pèrdua de propietats en els seus països d'origen si no complien amb el pagament dels deutes contrets.

 Un zulo per a ocultar a les dones 

L'operació policial ha finalitzat amb sis registres, cinc en la localitat de Font Àlber i un en la província de Toledo. En el registre realitzat en una vivenda utilitzada com a prostíbul els agents van localitzar un buit tipus zulo, de dimensions molt reduïdes, que hauria sigut utilitzat per a amagar a dones en cas de presència policial. A més, s'han intervenut 1000 euros en metàl·lic, sis vehicles, diversos dispositius electrònics i nombrosa documentació relacionada amb la investigació. 

Esta operació s'emmarca dins del Pla de la Policia Nacional contra la Tracta d'Éssers humans amb Finalitats d'Explotació Sexual. La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per a facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial d'este tipus de delictes, no quedant reflectida la telefonada en la factura telefònica.