Tracta d'Éssers humans

La Policia Nacional allibera a 23 dones en una operació contra la prostitució en pisos

Detingudes 19 persones, totes elles amb parentiu familiar, que conformaven una xarxa criminal dedicada a captar a dones a Colòmbia para, una vegada en el nostre país, ser explotades sexualment en la província de Sevilla

L'organització desmantellada estava liderada per una dona de 54 anys, qui dirigia la xarxa al costat del seu exmarit i uns altres familiars pròxims

Les víctimes vivien baix unes condicions pèssimes de salubritat en les quals havien de compartir habitació amb dotze persones, a més de ser obligades a consumir droga per a augmentar el seu temps d'exposició als servicis sexuals

23/12/21

Agents de la Policia Nacional han detingut a 19 persones com a presumptes membres d'una organització criminal dedicada a l'explotació sexual de dones i venda d'estupefaents. La xarxa criminal operava en pisos de Sevilla cabdal, Utrera i Alcalá de Guadaíra on, presumptament, oferien a clients els servicis sexuals de dones que eren captades en el seu país d'origen i traslladades fins a Espanya com a turistes per a exercir la prostitució. Han sigut alliberades 23 víctimes, en la seua majoria de nacionalitat colombiana, que havien de pagar a l'organització el deute contret que ascendia a uns 8.000 euros aproximadament cadascuna.

Prostitució en pisos

La investigació va començar en el mes de maig del present any quan els agents van tindre coneixement d'una organització dedicada, presumptament, a captar a dones en el seu país d'origen, arreplegar-les en destinació i portar-les a pisos segurs on eren prostituïdes. 

Després de diverses gestions, els agents van comprovar que els membres de l'organització eren de nacionalitat colombiana i tenien parentiu familiar. La cap de l'organització, una dona de 54 anys que comptava amb la col·laboració del seu exmarit i uns altres familiars pròxims, sufragava els gastos ocasionats del viatge de les víctimes i col·locava a les dones explotades en els diferents pisos, a més d'exercir com a enllaç amb el país d'origen on eren captades. 

Venda d'estupefaents

L'organització comptava amb la possibilitat de vendre estupefaents als clients, concretament cocaïna, la qual estava preparada en petit dosis en els diferents pisos on oferia els servicis sexuals. A més, aquest consum de droga era incentivat a les pròpies víctimes perquè augmentaren el temps d'exposició als servicis sexuals i mantindre a les dones més actives. Les víctimes vivien baix unes condicions pèssimes de salubritat, arribant a habitar fins a dotze persones en una mateixa habitació. L'organització s'assegurava de cobrar a les víctimes l'allotjament i la manutenció de les mateixes.

Els agents van practicar set registres simultanis en pisos -Sevilla, Utrera i Alcalá de Guadaíra-, sis d'ells que eren utilitzats per a l'explotació de dones i emmagatzematge d'estupefaents. En total han sigut requisats 82.000 euros en bitllets i 50 grams de cocaïna repartits i preparats en bolsitas per a servir a clients i víctimes.

Els agents han alliberat a 23 dones explotades sexualment, en la seua majoria d'origen colombià, que vivien en condicions infrahumanes i que eren controlades en tot moment per la xarxa desmantellada. L'organització incloïa servicis sexuals anara dels domicilis, sent les víctimes traslladades personalment per part de l'organització criminal.

Als detinguts se'ls imputa els delictes de pertinença a organització criminal dedicada a la tracta d'éssers humans i explotació sexual, delicte contra la salut pública, contra els drets dels ciutadans estrangers i contra els treballadors. A més, a un dels detinguts se li imputa agressió sexual a una víctima, de la qual es va aprofitar en més de quatre ocasions.