Reclamat per les autoritats judicials italianes, ha sigut localitzat avui a la localitat madrilenya de Galapagar

La Policia Nacional deté a un membre de la Stidda en busca y captura des de fa 20 anys

El buscat es va evadir de presó i va evitar el compliment de la condemna a cadena perpètua imposada per un assassinat comès/fideïcomès en 1989

L'arrest de G.G. és fruit una llarga investigació duta a terme per la UDYCO Central de la Policia Nacional des de l'any 2017 en el marc de la xarxa ENFAST -European Network of Fugitive Active Search Teams-

17/12/21

Agents de la Policia Nacional han detingut avui a la localitat madrilenya de Galapagar a un fugitiu, membre de l'organització mafiosa “Stidda”, en busca y captura des de fa 20 anys. El buscat es va evadir de presó i va evitar el compliment de la condemna a cadena perpètua imposada per un assassinat comès/fideïcomès en 1989. L'arrest de G.G. és fruit una llarga investigació duta a terme per la UDYCO Central de la Policia Nacional des de l'any 2017 en el marc de la xarxa ENFAST -European Network of Fugitive Active Search Teams-. Les dades obtingudes pels investigadors espanyols, al costat de la informació aportada la Direcció Investigativa Antimafia italiana, han permès finalment localitzar al fugitiu en el municipi madrileny.

Les proves contra G.G. es remunten als anys 80 en el maxiproceso dut a terme aleshores pel jutge Falcone. En aquest procés judicial a dita fugitiva se li atribuïen delictes de trànsit d'estupefaents en directa col·laboració amb “la Cosa Nostra”. Arran d'un  assassinat, pel qual va ser condemnat el fugitiu juntament amb altres membres de “Stidda”, es va deslligar una guerra entre màfies per la dominació del territori de Sicília.

En 1998, el fugitiu va ser detingut per la Policia Nacional a Barcelona per a ser extraditat a Itàlia. En 2002, l'ara detingut es va escapolir de la presó de Roma, començant des d'eixe moment una investigació de caràcter internacional a fi de localitzar-li i detindre-li. El seu rastre es va seguir a Alemanya, posteriorment a Barcelona - on residien alguns dels seus familiars-, després a Palma de Mallorca i també a Tenerife. Finalment es va esbrinar que estava en la localitat madrilenya de Galapagar, on estaria vivint des de fa anys regentant diversos negocis. El fugitiu portava diversos anys utilitzant la identitat d'un individu pròxim al seu cercle que residix a Itàlia i que prèviament havia denunciat la sostració dels seus documents personals.

Presidència de la Xarxa Europea ENFAST

La secció de Localització de Fugitius de la Policia Nacional és el Punt de Contacte a Espanya de la Xarxa Europea d'Equips de Cerca Activa de Fugitius –ENFAST-, xarxa integrada per oficials de policia dels 28 Estats membres de la Unió Europea més varis països associats com Estats Units, Suïssa o Noruega. La xarxa ENFAST està disponible les 24 hores del dia, els set dies de la setmana, per a emprendre accions immediates encaminades a la localització i detenció de fugitius.

L'evolució d'esta unitat i els excel·lents resultats han permès situar a la Policia Nacional i Espanya com a líder de detencions a Europa, la qual cosa ha motivat que la Secció de Localització de Fugitius assumisca la presidència d'ENFAST i que països com Itàlia, que encara no tenen una unitat específica de fugitius, estiga utilitzant el model espanyol com a referència per a la seua creació.