En León i en la localitat ciudadrealeña de Saceruela

La Policia Nacional recupera dos monedes visigodes d'or de gran valor històric

Una d'elles, un tremís de l'època del rei visigot Sisebuto, que va regnar entre l'any 612 i el 621, presenta una variant onomàstica desconeguda fins ara

La segona moneda, també un tremís, va ser fabricada amb l'objectiu d'imitar a altres d'època romana o bizantina perquè, d'esta manera, fora acceptada en el comerç de l'època

Monedes visigodes recuperades

13/12/21

Agents de la Policia Nacional han recuperat en León i en la localitat ciudadrealeña de Saceruela dos monedes visigodes considerades de gran valor històric.

Es tracta de dos tremisses, i una d'elles presenta una variant onomàstica desconeguda fins ara que la fa única i incrementa el seu valor.

L'actuació que va permetre la recuperació del primer tremís s'emmarca en la labor de captació d'informació que sistemàticament duu a terme la Policia Nacional per a detectar i recuperar peces d'interés per al patrimoni històric. D'esta forma, es va tindre coneixement que una persona havia trobat una moneda d'or quan duia a terme unes obres de reacondicionamiento en un domicili de León. Després de contactar amb eixa persona, se li va citar en dependències policials, procedint-se a la recuperació de la moneda. La consulta amb especialistes en numismàtica ha revelat que la moneda recuperada seria un tremís de Sisebuto, rei visigot que va regnar entre els anys 612 i 621.

Este tipus d'encunyacions es donen freqüentment en la Carthaginensis i, en ocasions, en la Gallaecia.  El topònim que s'observa en la moneda és el de la ceca d'Iliocrici “”, lloc que es correspondria amb l'actual Lorca, en la província de Múrcia. Fins hui , únicament es coneixien dos exemplars de moneda visigoda amb esta procedència, una de Sisebuto i un altre de Sisenando. La moneda recuperada és, per tant, la tercera, i compta amb l'excepcionalitat que es tracta d'una variant onomàstica desconeguda fins ara, la qual cosa incrementa notablement el seu valor. Després de la seua recuperació, ha sigut entregada al Museu Provincial de León.

Un tremís trobat gràcies al rastreig en les xarxes socials

La segona moneda trobada per la Policia Nacional va ser recuperada en Saceruela, província de Ciudad Real, a partir del rastreig que els agents van dur a terme en les xarxes socials, on es va detectar la publicació d'una moneda antiga l'anunciant de la qual mostrava interés pel seu valor.

Les investigacions van permetre identificar a l'usuari del perfil que anunciava la moneda. Es tractava d'un tremís d'època visigoda, fabricada amb l'objectiu d'imitar a altres d'època romana o bizantina perquè, d'esta manera, fora acceptada en el comerç de l'època. Esta moneda podria imitar a una altra d'Anastasio I (491-518) i correspondre's amb els regnats visigots d'Alarico II, Gesaleico o Amalarico. 

Amb esta informació, els agents de la Policia Nacional es van desplaçar a la localitat de Saceruela per a contactar amb la persona que posseïa la moneda, on es va procedir a la seua recuperació.