Es trobaven a Espanya des de març de 2020

La Policia Nacional deté a Múrcia a un individu que va mantindre segrestades a les seues dos nebodes durant huit anys

L'arrestat va eixir de Iemen en 2014 i va recórrer diferents països de tot el món amb les seues dos filles i les seues dos nebodes sense problema algun fins a arribar a Espanya, on, després de l'actuació policial, va ser detingut

Les quatre dones es trobaven totalment sotmeses a l'arrestat, i solament podien parlar amb altres dones i davant la seua presència

L'investigat va retirar del domicili qualsevol tipus d'aparell electrònic per a aïllar-les del món exterior, i gestionava i administrava els aliments, presentant les quatre dones símptomes de malnutrició i extrema primor

Trasllat del detingut per dos agents de Policia Nacional

05/11/21

Agents de la Policia Nacional han detingut a un home de nacionalitat iemenita i de 54 anys d'edat que, presumptament, va mantindre segrestades durant huit anys a les seues dos nebodes, una d'elles menor d'edat, en eixir del seu país d'origen amb elles l'any 2014 sense cap tipus d'autorització.

Les investigacions policials van començar al setembre de l'any passat, quan el coordinador d'una ONG de la localitat murciana de Cartagena, que acull i dona protecció internacional a persones en situació de vulnerabilitat o exclusió, va interposar una denúncia davant la Policia Nacional alertant que quatre dones d'una família acollida vivien en plena submissió cap a l'home.

Les gestions realitzades pels agents van permetre conéixer que al març del 2020, un home i quatre dones d'origen iemenita, dos d'elles filles -una menor d'edat- i les altres dos nebodes -també menor d'edat una d'elles-, van arribar a Espanya a través l'aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas, sent acollits en la Regió de Múrcia. Sobre el parador de la mare de les seues filles i dels pares de les seues nebodes, l'home hi havia dau diferents versions quan va ser interrogat.

A més, els agents van tindre coneixement que les quatre dones solament interactuaven amb altres dones de l'ONG, i sempre en presència del detingut, necessitant la seua aprovació per a respondre a les preguntes que els eren formulades. Del resultat de les visites al domicili, es va observar que els aliments bàsics com a llegums, cereals, fruita i altra s'emmagatzemaven en l'habitació de l'home, sent ell qui gestionava i administrava els aliments. A tota esta informació, se sumava que les quatre dones presentaven símptomes de malnutrició i extrema primor. A més, el detingut va retirar de la vivenda totes les televisions, ràdios i qualsevol aparell similar, al·legant que les xiques no necessitaven tindre cap tipus de contacte amb l'exterior.

Traslladades per nombrosos països sense trobar cap trava

Les comprovacions policials van poder determinar que este home iemenita havia abandonat el seu país juntament amb les seues filles i nebodes l'any 2014. Així va iniciar un periple en el qual van recórrer diferents països durant anys: Malàisia; Corea del Sud, on va estar 15 dies; Indonèsia, on va romandre sobre un any; Equador, on va sol·licitar asil i va romandre quatre mesos; Colòmbia, on van acceptar el seu asil i d'on va eixir, després de quasi dos anys, cap a Turquia. En el país turc, en dirigir-se al consolat de Iemen per a renovar el seu passaport, li van notificar que tenia una denúncia per segrest de les seues dos nebodes. Per a evitar que li retiraren a les jóvens, va partir amb avió cap a Espanya.

Els agents, a través d'INTERPOL, van poder confirmar que la mare de les dos nebodes, que era a més la dona del germà de l'investigat, seguia buscant a les seues filles. A través de l'Agregaduría d'Interior en l'Ambaixada d'Espanya en Aràbia Saudita, va poder ser localitzada la mare, manifestant per videoconferència que el seu cunyat es va portar a les seues filles l'any 2014 i que no sabia res d'elles des de feia huit anys. També va afirmar que desconeixia d'on obtenia el seu cunyat els mitjans econòmics per a sobreviure. 

Vivien en condicions molt precàries

Donada la gravetat dels fets constatats, es va sol·licitar manament d'entrada i registre al Jutjat de Cartagena. Es va procedir a la detenció de l'investigat i a l'assistència de les quatre víctimes, que es trobaven en l'interior del domicili. L'arrestat, després de la seua posada a disposició judicial, ha ingressat a la presó.

En el registre efectuat se li ha intervenut prop de 5.000 euros en efectiu i aproximadament 2.500 dòlars americans. En el domicili, els agents van poder comprovar les roïnes condicions d'habitabilitat, finestres folrades amb propaganda i matalafs en precàries condicions de salubritat, entre altres precarietats.

 

Registre en el domicili del detingut