Han estat detingudes sis persones a Cadis i una a Madrid

La Policia Nacional destapa un frau a la Seguretat Social de més de quatre milions d'euros

Utilitzaven a persones amb escassos coneixements en la gestió d'aquest tipus d'empreses, o familiars desvinculats dels negocis, amb la finalitat de dificultar la identitat del veritable responsable del pagament

21/09/21

Agents de la Policia Nacional han desarticulat un grup criminal que havia defraudat 4.298.601 euros a la Tresoreria General de la Seguretat Social des de 2011. Han estat detingudes sis persones a la província de Cadis i una a Madrid. Les recerques es van iniciar després d'una denúncia per part de la Tresoreria General de la Seguretat Social, on s'indicava la possible comissió d'un delicte comès/fideïcomès pels responsables d'una societat limitada. Després de les primeres perquisicions, es va poder constatar que el frau s'havia realitzat a través d'un grup d'empreses format per vuit societats, les quals havien estat a nom de diferents testaferros amb la finalitat d'ocultar la identitat del veritable responsable.

A pesar de la deuda, contrataron a más de 10.000 trabajadores

Aquest entramat empresarial duia a terme diferents actuacions amb l'objectiu de no abonar els grans deutes generats amb la Seguretat Social. Utilitzaven a persones amb escassos coneixements en la gestió d'aquest tipus d'empreses, o familiars desvinculats dels negocis, amb la finalitat de dificultar la identitat del veritable responsable del pagament. 

Aquest impagament sistemàtic de cotitzacions des del passat any 2008 fins al 2020 per part de quatre societats xocava de forma alarmant amb l'augment de les plantilles de les mateixes, ja que malgrat acumular un deute superior als quatre milions d'euros, van contractar a més de 10.000 treballadors aparentant una forta activitat empresarial. Després de corroborar la informació i analitzar les dades, els agents van poder demostrar els forts ingressos i elevats beneficis que tenien aquestes empreses, xocant amb la nul·la voluntat de sufragar el deute.

Els mateixos comptaven amb una societat patrimonial que hi havia mercat immobles per valor superior a 2.500.000 euros per, posteriorment, vendre part d'aquests immobles per un preu aproximat al milió d'euros. Aquests fets van ser realitzats mentre es generava el deute, ocultant aquest patrimoni amb la intenció de no abonar-la. 

A més, s'han detectat actes fraudulents amb l'objectiu d'ocultar informació en les liquidacions efectuades per les societats investigades, tals com no donar de alta a treballadors, exigir més hores de treball que les estipulades en els contractes, no facilitar vacances o no pagar els salaris.