Operació conjunta de la Policia Nacional, Guàrdia Civil i Agència Tributària, amb el suport d'EUROPOL i EUROJUST

Descobert un frau intracomunitari d'IVA en el sector de la informàtica de més de 26 milions d'euros entre 2017 i 2020

Han estat detingudes 22 persones, havent-se dut a terme 24 registres als domicilis dels principals investigats i a diverses seus socials de mercantils a Espanya, Bèlgica i Països Baixos

S'investiguen delictes contra la Hisenda Pública, blanqueig de capitals, falsedat documental i pertinença a organització criminal

18/05/21

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil i l'Agència Tributària sota l'adreça del Jutjat d'Instrucció nº 2 d'Alcobendas (Madrid), han desarticulat una de les principals organitzacions criminals d'Europa dedicades al frau d'IVA en el sector de la informàtica. La recerca ha comptat amb el suport d'EUROPOL, EUROJUST i unitats policials d'Holanda i Bèlgica.

La fase de ejecución de esta importante operación se ha llevado a cabo de manera simultánea en España, Bélgica y Países Bajos, habiéndose trasladado investigadores españoles a estos dos últimos países para coordinar el dispositivo. Se ha practicado un total de 24 registros en los domicilios de los principales investigados, así como en las sedes de distintas mercantiles, concretamente 18 en España, cinco en Países Bajos y uno en Bélgica.

La operación comenzó a desarrollarse en 2019, cuando los investigadores detectaron la existencia de un entramado empresarial a nivel internacional, cuyo objetivo era el defraudar al erario público a gran escala, mediante una “ficción comercial” basada en operaciones de compraventa de expediciones comerciales de productos informáticos entre empresas ubicadas en diferentes países de la Unión Europea, que actuaban de manera coordinada para lograr la referida ficción, eludiendo así el pago de los impuestos (IVA) generados por su actividad.

Frau d'IVA en operacions intracomunitàries

Aquestes operacions fictícies encadenades s'iniciaven per quatre empreses situades en Països Baixos, les quals, fent ús del règim de tributació transitori en l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA) per a les operacions intracomunitàries, simulaven vendre aquests productes a societats de diferents països europeus. No obstant això, els agents han pogut corroborar com aquestes expedicions comercials sempre eren enviades de Països Baixos a Espanya, on eren emmagatzemades en empreses logístiques.

Ya en nuestro país, las expediciones eran objeto de una serie de liberaciones de mercancías entre las distintas empresas implicadas que permitían poner estos productos a disposición a una serie de mercantiles que, en último término, eran las encargadas de introducir la mercancía en el mercado nacional.

El frau comès/fideïcomès tenia el seu fonament en el fet que les empreses situades en el graó d'entrada de la mercaderia a Espanya de la cadena de subministraments fictícia resultaven ser entitats inexistents que no complien les seves obligacions fiscals, no procedint d'aquesta manera a l'ingrés de l'IVA generat per l'operativa comercial realitzada i sent d'impossible localització en detectar-se el frau. 

D'aquesta manera, s'ha generat un frau a la Hisenda Pública que ha estat calculat per l'Agència Tributària en un import benvolgut superior als 26,5 milions d'euros.

Productes a un preu sense competència

Aquesta operativa, a més d'aconseguir grans marges de beneficis a través de les quotes defraudades, els permetia posar el producte a la venda a un preu inigualable, acaparant el mercat d'aquests productes a nivell nacional.

Aquesta operativa comercial era immediatament seguida d'una estratègia financera que ha donat lloc a un blanqueig de capitals per valor de més de 70 milions d'euros.

En els registres realitzats s'han intervingut nombrosos ordinadors i abundant documentació d'interès per a la recerca, tant en suport paper com a informàtic, procedint-se al mateix temps al bloqueig de nombrosos comptes bancaris, immobles i vehicles i a la confiscació de 14.780 discos durs preparats per a la seva venda, així com un altre material informàtic.

Igualment s'ha procedit a la prohibició preventiva d'alienació de 13 immobles, que ascendeixen a un valor aproximat d'1,3 milions d'euros euros, així com de 16 vehicles i el bloqueig de saldos de comptes bancaris que en 33 entitats financeres titulaven els membres de l'organització.