Les operacions bancàries analitzades sumeixin més de 4.000.000 d'euros

La Policia Nacional desarticula l'entramat societari d'una organització criminal que blanquejava els diners obtinguts de l'explotació laboral d'estrangers

Se trata de la segunda fase de una operación –en la que ya fueron detenidas 18 personas el pasado mes de julio- contra la trata de seres humanos con fines de explotación laboral de ciudadanos de origen africano en situación irregular en el sector de la construcción

Como consecuencia de la investigación patrimonial, los agentes han detenido a otras cinco personas en la ciudad de Málaga, han imputado a cinco personas jurídicas y han bloqueado 18 cuentas bancarias con un saldo de casi 92.000 euros

21/03/24

Agents de la Policia Nacional han desarticulat l'entramat societari d'una organització criminal que blanquejava, preseuntamente, els diners obtinguts de l'explotació laboral d'estrangers. Es tracta de la segona fase d'una operació –en la qual ja van ser detingudes 18 persones el passat mes de juliol- contra la tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació laboral de ciutadans d'origen africà en situació irregular en el sector de la construcció. Com a conseqüència de la recerca patrimonial, on les operacions bancàries analitzades sumeixin més de 4.000.000 d'euros, els agents han detingut a altres cinc persones a la ciutat de Màlaga, han imputat a cinc persones jurídiques i han bloquejat 18 comptes bancaris amb un saldo de gairebé 92.000 euros.

Primera fase: 18 detinguts

La primera fase d'aquesta operació es va desenvolupar a Màlaga, on els agents van detectar una xarxa que, sota l'aparença d'una estructura empresarial, utilitzava la imatge d'associació d'ajuda a l'immigrant captant així a les seves víctimes per a la seva explotació en el sector de la construcció. Les víctimes havien de menjar i dormir a l'interior de vehicles i, a més, realitzaven serveis de peó o de seguretat d'obres en jornades que continuaven més enllà de 24 hores. L'operatiu policial, que es va realitzar al juliol del passat any, va culminar amb 18 detinguts (17 a la ciutat de Màlaga i un a Madrid), i quatre registres a Màlaga on es van intervenir 30.000 euros en efectiu, un vehicle d'alta gamma, diversos telèfons mòbils i documentació relacionada amb la recerca.

Segona fase: recerca patrimonial

La recerca econòmica, que es va iniciar a l'octubre de 2022, s'ha centrat en l'estructura societària de l'organització criminal desarticulada. Els agents van detectar que estava composta per set persones jurídiques -algunes d'elles a nom de testaferros- que estarien actuant il·lícitament, d'una banda, explotant laboralment a estrangers irregulars mitjançant subcontractes realitzades a les societats mercantils controlades pels membres de l'entramat. D'aquesta forma feien passar als immigrants -en la seva majoria subsaharians, sense permís de treball i en situació de vulnerabilitat- per terceres persones donades de alta en la Seguretat Social. Al seu torn, exercien un control exhaustiu de les hores que treballaven i els pagaven en metàl·lic in situ quantitats de diners ínfimes, molt per sota dels salaris mínims estipulats, generant així una gran riquesa provinent de l'explotació laboral.

Estructura econòmica de l'organització regida pel principi de “caixa única”

D'altra banda, les perquisicions han acreditat que l'organització ha generat ingents beneficis, analitzat els agents operacions bancàries que sumen 4.185.397,80 d'euros. S'han detectat activitats inusuals per a una societat mercantil, la qual cosa es reflecteix en el maneig de diners (per la seva elevada quantitat, dinàmica de les transmissions, i el fet de tractar-se de diners en metàl·lic).

Tot això va permetre concloure que l'estructura econòmica de l'organització funcionava regida pel criteri o principi de “caixa única”. Això suposa que els ingressos i despeses d'un entramat societari se centralitzin en una tresoreria única amb tots els recursos financers al seu càrrec, sense que cada societat o associació pugui disposar del mateix amb autonomia, coexistint en aquest cas els ingressos lícits amb els il·lícits.

Finalment, en aquesta segona fase de la recerca, els agents han evidenciat que parteix dels ingressos obtinguts amb l'activitat il·lícita es van destinar a l'adquisició de béns mobles (vehicles) a nom de les dues associacions creades a aquest efecte, sense ingressos recurrents ni activitat econòmica alguna. Mentrestant, una altra part dels guanys s'utilitzaven per fer front als pagaments en efectiu dels immigrants explotats.