En el marc d'un Procediment de Recerca de la Fiscalia Europea

La Policia Nacional destapa un frau de subvencions europees en l'àmbit rural a través d'un sindicat agrari

Hi ha 42 persones investigades no detingudes i s'han realitzat dos registres a les seus sindicals de Madrid i Andalusia. Així mateix, s'han sol·licitat set requeriments d'informació a les seus regionals d'Aragó, Balears, País Basc, Comunitat Valenciana, La Rioja, Múrcia i Catalunya

L'exhaustiva anàlisi de tres exercicis econòmics a nivell nacional ha revelat la presumpta existència de múltiples irregularitats en la justificació d'ajudes mitjançant l'ocupació de documents falsos i un sofisticat sistema d'imitació de signatures

La recerca, que ha comptat amb la col·laboració de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat, constitueix la primera explotació operativa d'aquest tipus a Espanya des de la creació de la Fiscalia Europea

09/02/23

Agents de la Policia Nacional -en el marc d'un Procediment de Recerca de la Fiscalia Europea i sota la tutela d'un jutge de garanties de l'Audiència Nacional- han destapat un frau de subvencions europees en l'àmbit rural a través d'un sindicat agrari d'àmbit nacional. Hi ha 42 persones investigades no detingudes i s'han realitzat dos registres a la seu nacional de Madrid i en la regional d'Andalusia-. Així mateix, s'han sol·licitat set requeriments d'informació a les seus regionals d'Aragó, Balears, País Basc, Comunitat Valenciana, La Rioja, Múrcia i Catalunya.

L'exhaustiva anàlisi de tres exercicis econòmics a nivell nacional ha revelat l'existència de múltiples irregularitats en la justificació d'ajudes mitjançant l'ocupació de documents falsos i un sofisticat sistema d'imitació de signatures. La recerca, que ha comptat amb la col·laboració de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat, constitueix la primera explotació operativa d'aquest tipus a Espanya des de la creació de la Fiscalia Europea.

Les perquisicions es van iniciar a requeriment d'un Jutjat d'Instrucció de Sevilla -qui, posteriorment, remetria les actuacions a la Fiscalia Europea per haver sol·licitat la recerca- i arran d'una denúncia contra un sindicat agrari d'àmbit nacional. En la denúncia es feia referència a l'ocupació de documents falsos per justificar activitats no realitzades l'execució de les quals es trobava subvencionada.

Ajudes prestades amb càrrec a fons europeus

L'exhaustiva anàlisi de tres exercicis econòmics a nivell nacional, va revelar la presumpta existència de múltiples irregularitats en la justificació d'ajudes mitjançant un sofisticat sistema d'imitació de signatures en els documents que conformaven l'expedient de justificació.

Amb l'avanç de les perquisicions, els agents van destapar un presumpte frau en subvencions, amb càrrec a pressupostos europeus, en la justificació de les ajudes prestades per la Direcció general de Migracions entre els anys 2018 i 2020. Les ajudes, concedides amb càrrec als fons europeus, estaven destinades a l'atenció de ciutadans estrangers a Espanya en matèria d'organització i coordinació de contractacions, assessorament en informació sociolaboral i visita a allotjaments.

La complexitat de la recerca ha radicat en l'extensió temporal del frau, així com en la seva extensió a nivell nacional, el col·lectiu afectat i la naturalesa dels fons implicats. A més, la Intervenció General de l'Administració de l'Estat ha col·laborat en l'acaro exhaustiu de documents i l'anàlisi de dades.

Es tracta de la primera explotació operativa a nivell nacional en matèria de frau de subvencions europees instruïda per la recentment creada Fiscalia Europea. Hi ha 42 persones investigades no detingudes i s'han realitzat dos registres a la seu nacional de Madrid i en la regional d'Andalusia. Així mateix, s'han sol·licitat set requeriments d'informació a les seus regionals d'Aragó, Balears, País Basc, Comunitat Valenciana, La Rioja, Múrcia i Catalunya.