Operaven principalment a les províncies de Madrid i Toledo

La Policia Nacional desarticula una organització criminal per estafar 250.000 euros després de suplantar identitats de 140 clients de banca

Detingudes 39 persones i practicats 15 registres domiciliaris on s'han recuperat 281 documents d'identitat originals sostrets a les víctimes, tres falsificats i 20 permisos de conduir robats disposats per cometre nous delictes

Una de les branques de l'organització es dedicava a la substracció de documents d'identitat, perquè altres integrants de l'estructura criminal utilitzessin les identitats de les víctimes segrestant els seus comptes bancaris des d'on transferien els diners a altres creades amb dades de documents robats

Captaven mules entre persones desfavorides als quals pagaven amb petites quantitats de diners o substancies estupefaents, prevalent-se de la seva situació de vulnerabilitat perquè s'encarreguessin de realitzar operacions en entitats bancàries

07/10/22

La Policia Nacional ha desarticulat una organització criminal establerta a les províncies de Madrid i Toledo que, presumptament, va arribar a estafar uns 250.000 euros després de suplantar identitats de 140 clients de banca. S'ha detingut a 39 persones i s'han dut a terme 15 registres domiciliaris on s'han recuperat 281 documents sostrets, tres falsificats i 20 permisos de conduir robats disposats per cometre nous delictes.

Una estructura piramidal perfectament definida

 

La recerca es va iniciar  el passat mes de gener després de conèixer l'existència d'un grup organitzat, establert principalment a les províncies de Madrid i Toledo, amb una alta especialització en les estafes bancàries i financeres, entre altres delictes. Les perquisicions dels agents van permetre conèixer el funcionament de la xarxa criminal, que explicava fins i tot amb un grup de carteristes que es dedicaven a sostreure documentacions en el transport públic que posteriorment facilitaven a l'organització, els qui les utilitzaven per fer-se passar per clients davant entitats bancàries i obrir nous comptes o adquirir vehicles.

 

En la cúspide de l'organització es trobava el principal capitost de la trama, qui es prevalia de la influència de la seva posició social. Sota el seu comandament immediat, se situaven persones encarregades d'aconseguir la documentació i el seu posterior repartiment, així com de la confecció dels grups de treball que s'encarregaven de desplaçar-se i actuar per les diferents oficines bancàries.

 

Un graó inferior, estaria conformat per l'aparell de captació, encarregats del reclutament i formació de les persones que actuaven en les oficines bancàries, les que facilitaven els seus comptes bancaris per al desviament de fons i/o reintegraments en efectiu. Aquests serveis eren remunerats amb pagaments en metàl·lic o mitjançant substàncies estupefaents a persones desfavorides que captaven des del local on operava el líder de l'organització, arribant a emprar mètodes coercitius amb els més reticents a treballar per a l'organització.

 

Finalment, els esmentats grups d'actuació sempre estaven composts per un individu de la màxima confiança de la cúpula, qui mitjançant una adreça fèrria disposava de l'autonomia suficient per a l'execució de les ordres oportunes als individus que es personarien en les finestretes bancàries o realitzarien les transferències a tercers membres. Per a això no dubtaven a adoptar aparences similars a la dels seus legítims amos, fent ús d'elements de disfressa quan era necessari.

 

Segrest de comptes

 

La metodologia versava en la comprovació de l'existència i funcionament dels comptes corrents de les víctimes mitjançant la petició de saldo o realitzar un microingreso. Posteriorment procedien a la modificació del telèfon i correu electrònic, elements de contacte entre banc i client, “segrestant” el compte, en disposar de les comunicacions de seguretat i ús de la seva banca electrònica.

 

També, prèvia sol·licitud de la situació global del compte, duien a terme el reintegrament en efectiu dels diners o el desviament a altres comptes controlats per l'organització. Al seu torn disposaven d'una xarxa de persones a sou que de manera immediata treien en efectiu el màxim capital possible i ho transferien a tercers comptes, amb la intenció de dificultar el seguiment i traçabilitat dels diners davant la possibilitat que aquestes quedessin bloquejades, una vegada la mata denunciés els fets.

 

L'organització comptava amb l'ajuda d'altres delinqüents els quals, a través de potents equips informàtics, eren capaços de confeccionar nòmines i vides laborals, a fi de donar suport i major credibilitat a les operacions financeres que realitzaven amb els DNI sostrets.

 

Tráfico il·lícit de vehicles

 

Aquestes operacions, no només se cenyien a les estafes en bancs o contractació de línies de crèdit online, sinó que incloïa el tráfico il·lícit de vehicles amb l'adquisició d'automòbils d'alta gamma. Després d'adquirir els turismes amb finançament  obtingut emprant els documents falsificats, els revenien al mercat negre del nord d'Àfrica abans que es descobrís l'impagament a les financeres i així evitar possibles  ordres d'embargament que poguessin bloquejar la seva sortida d'Espanya. Un d'aquests vehicles va poder ser recuperat quan es disposaven a embarcar-ho en un buc amb destinació a Algèria.

 

Els investigadors van poder comprovar l'existència d'al voltant de 140 persones afectades i un volum de frau d'uns 250.000 euros. La recerca va culminar amb la desarticulació de l'organització, en un operatiu en el qual s'ha detingut a 39 persones  -com a presumptes responsables dels delictes de pertinença a organització criminal, estafa, falsedat documental, usurpació d'estat civil i tráfico de drogues-, entre ells el líder de l'organització. S'han dut a terme l'entrada i registre en 15 domicilis, on s'han intervingut més de 300 documents d'identitat espanyols sostrets, un vehicle d'alta gamma, joies, substancies estupefaents, així com ordinadors, telèfons mòbils i gran quantitat de documentació rellevant per a la recerca.