Grande-Marlaska: “La frontera intel·ligent del pas del Tarajal estarà llista abans de finalització d'any”

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha visitat este dimecres les noves instal·lacions del lloc fronterer de la ciutat autònoma de Ceuta

El pas del Tarajal completa la seua modernització després d'una inversió de més de 22 milions d'euros en els últims sis anys, 7,5 destinats a la implantació de la frontera intel·ligent • Grande-Marlaska ha presidit també, en la Plaça d'Armes, l'acte commemoratiu de l'entrega de la bandera d'Espanya per part de Ceuta a la Prefectura Superior de Policia en la ciutat autònoma, amb motiu del bicentenario de la Policia Nacional

10/07/24

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha confirmat este dimecres a Ceuta la finalització de les infraestructures del pas del Tarajal i ha avançat que la frontera intel·ligent estarà plenament operativa abans de finalització de l'any, conforme a les previsions i els terminis establits per la Unió Europea.

“Després de sis anys de treball i més de 22 milions d'inversió, Ceuta explica hui amb lloc fronterer modern i adaptat a les necessitats i requeriments de la UE, que beneficiarà a la ciutat autònoma i a tota la població de Ceuta”, ha manifestat el ministre durant una visita al Tarajal, acompanyat, entre altres autoritats, per la delegada del Govern a Ceuta, Cristina Pérez, i pel director general de Policia, Francisco Pardo.

Grande-Marlaska ha recorregut les instal·lacions de les tres noves terminals habilitades en el pas fronterer per a l'entrada i eixida de vianants i vehicles i ha rebut les explicacions sobre la reorganització dels espais per a facilitar la major eficàcia i rapidesa dels moviments. L'obra ha inclòs una adequació integral de les infraestructures, que ha afectat als espais interiors i els sistemes de vigilància, generació elèctrica, telecomunicacions i seguretat.

El ministre ha constatat la implantació del sistema Entry/Exit (EES), conegut com a frontera intel·ligent, que ha rebut 7,5 milions d'euros de la inversió realitzada en El Tarajal. L'EES establix un sistema de pas àgil per a facilitar el pas de treballadors transfronterers i residents espanyols en les zones d'influència de Tetuán. També s'han modernitzat els sistemes de circuit tancat de televisió i els sistemes d'identificació automàtica de matrícules.

Entre altres millores, les instal·lacions del pas fronterer compten amb nous equips detectors de persones, arcs de metalls, escàner per a equipatges, sistemes d'identificació per cerca ràpida de petjades, detectors manuals de metalls i sistemes de control d'accessos.

ENTREGA DE LA BANDERA D'ESPANYA A la POLICIA NACIONAL

Abans de la visita al pas fronterer del Tarajal, Grande-Marlaska ha presidit en la Plaça d'Armes de Ceuta l'entrega de la bandera d'Espanya per part de la ciutat autònoma a la Prefectura Superior de Policia de Ceuta, amb motiu del bicentenario de la Policia Nacional.

A l'acte ha assistit també el president de Ceuta, Juan Jesús Vivas, a més de la delegada del Govern en la ciutat autònoma, el director general de Policia, i Rosa de Castro, magistrada de la Secció VI de l'Audiència Provincial de Cadis, que ha participat com a padrina de la bandera.

El ministre ha agraït l'oferiment de la ciutat de Ceuta i el treball dels agents de Policia Nacional que han vist reconegut amb este gest el seu esforç diari en la ciutat autònoma. “Ceuta destaca per la seua multiculturalitat, però sobretot perquè la convivència sempre acaba prevalent davant les dificultats, gràcies a l'esforç de moltes institucions, entre elles la Policia Nacional”, ha assenyalat Grande-Marlaska durant la seua intervenció.

El ministre ha elogiat la vocació de servici públic dels policies nacionals, “que posen el servici per i per als altres com a prioritat, amb l'objectiu últim de salvaguardar els drets fonamentals i les llibertats públiques de tota la ciutadania”.

En les seues paraules ha tingut també una menció expressa “a l'esforç extraordinari” que exigix en els mesos d'estiu l'Operació Passe de l'Estret, “tot un desafiament de preparació, prevenció i capacitat de resposta” per a fer possible un moviment massiu de persones i vehicles entre dos continents.

“La bandera que entreguem a esta Prefectura és el reconeixement al mèrit dels policies que presteu servici ací i també al dels policies que us van precedir. A tots ells, a les seues famílies, el nostre homenatge, tot el nostre respecte i afecte”, ha acabat el ministre.