En una operació conjunta de la Policia Nacional i el FBI nord-americà

Detingut a Palma de Mallorca un jove ciberestafador responsable de l'atac informàtic a 45 empreses d'Estats Units

L'investigat, un jove de nacionalitat britànica de 22 anys, era el líder d'un grup organitzat dedicat al robatori d'informació d'empreses i de criptomonedas i va arribar a fer-se amb el control de 391 bitcoins per valor de més de 27 milions de dòlars

El modus operandi consistia a obtindre, mitjançant tècniques de phishing a particulars, credencials d'accés a empreses que posteriorment utilitzaven per a accedir a les mateixes i apoderar-se d'informació sensible o per a accedir a les carteres de criptomonedas de les víctimes i fer-se amb elles

Arrestat en l'aeroport de Palma quan es disposava a abandonar el nostre país en un vol xàrter amb destinació a Nàpols

14/06/24

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb el FBI nord-americà, han detingut a Madrid un ciberestafador responsable de l'atac informàtic a 45 empreses d'Estats Units. L'investigat, un jove de nacionalitat britànica de 22 anys, era el líder d'un grup organitzat dedicat al robatori d'informació d'empreses i de criptomonedas i va arribar a fer-se amb el control de 391 bitcoins per valor de més de 27 milions de dòlars. El modus operandi consistia a obtindre, mitjançant tècniques de phishing a particulars, credencials d'accés a empreses que posteriorment utilitzaven per a accedir a les mateixes i apoderar-se d'informació sensible o per a accedir a les carteres de criptomonedas de les víctimes i fer-se amb elles. Els agents ho han arrestat en l'aeroport de Palma quan es disposava a abandonar el territori espanyol en un vol xàrter amb destinació a Nàpols.

La investigació –que ha sigut duta a terme per la Unitat Central de Ciberdelinqüència amb la col·laboració d'agents de la Prefectura Superior de Balears- es va iniciar a la fi del passat mes de maig quan l'Oficina del FBI a Los Angeles, a través del seu enllaç a Espanya, va sol·licitar informació a la Policia Nacional sobre un ciutadà de nacionalitat britànica que sospitaven que podia trobar-se en el nostre país. L'investigat, de 22 anys d'edat, era presumptament responsable de nombrosos atacs informàtics a multitud d'empreses d'Estats Units.

A partir d'este moment es van iniciar les gestions tendents a la seua localització, constatant que havia entrat a Espanya a la fi de maig a través de l'aeroport del Prat de Barcelona.

Obtenia les credencials d'accés a empreses mitjançant tècniques de phishing a particulars

L'ara detingut liderava, presumptament, un grup organitzat dedicat al robatori d'informació d'empreses i al robatori de criptomonedas. El modus operandi consistia en l'obtenció, mitjançant tècniques de phishing a particulars, credencials d'accés a empreses que posteriorment utilitzaven per a accedir a les mateixes i apoderar-se d'informació sensible o per a accedir a les carteres de criptomonedas de les víctimes i fer-se amb elles. Mitjançant esta tècnica es va fer amb el control de, aproximadament, 391 bitcoins per valor de més de 27 milions de dòlars.

Mentre els agents realitzaven les gestions policials pertinents, el FBI va informar que s'havia emès un Orde Internacional de Detenció (OID) contra l'investigat per part d'un Jutjat del Districte Central de Califòrnia. Per este motiu, es van intensificar les perquisicions tendents a la seua localització, comprovant que es trobava a Palma de Mallorca.

Detingut en l'aeroport de Palma quan es disposava a abandonar el país

En este punt de la investigació, es van activar els mecanismes de cooperació policial i es va establir un dispositiu policial que va finalitzar amb l'arrest del pròfug, el passat 31 de maig, en l'aeroport de Palma. Este es disposava a abandonar el territori espanyol en un vol xàrter amb destinació a Nàpols. En el moment de la detenció portava un ordinador portàtil i un telèfon mòbil que li van ser intervenuts. A més, l'autoritat judicial va decretar el seu ingrés a la presó provisional.