En un xalet situat en la província de Tarragona

La Policia Nacional desmantella el primer macrolaboratorio de processament de clorhidrato de cocaïna liderat per una cèl·lula de el “Balkan Cartell”

L'organització criminal estava formada per ciutadans d'origen albanés pertanyents a el “Balkan Cartell”, encarregats de les funcions de liderat i supervisió del laboratori, i per colombians experts portats ex profeso per a cuinar la substancia estupefaent

La cocaïna venia camuflada en un material de construcció similar al guix, del que s'han intervenut més d'1.000 quilos, i els investigats canviaven l'envàs original de dita material per a dificultar el seu rastreig

El laboratori desmantellat -situat en una zona rural de poca afluència de persones, en una localitat pròxima a Cambrils- comptava amb una capacitat de processament que ascendia a més d'una tona de substància contaminada, obtenint un rendiment d'aproximadament 400 quilos de producció

El dispositiu policial, en el qual han participat més de 30 agents de diferents unitats policials, ha permès arrestar a 8 persones i intervendre -a més dels 1.000 quilos de matèria primera impregnada en cocaïna- 6.000 litres de precursors, 25 quilos de clorhidrato de cocaïna, 70 quilos de pasta base de cocaïna en diferents fases d'elaboració, 52 quilos de marihuana i diversa maquinària, així com 6.000 euros i 2 vehicles

24/05/24

Agents de la Policia Nacional han desmantellat el primer macro laboratori de processament de clorhidrato de cocaïna liderat per una cèl·lula de el “Balkan Cartell”. L'organització criminal estava formada per ciutadans d'origen albanés pertanyents al Balkan Cartell

La investigació es va iniciar a mitjan passat mes d'abril quan, a través dels canals internacionals de cooperació policial, els agents van rebre informació sobre dos ciutadans de procedència albanesa que s'haurien assentat en la província de Barcelona amb la finalitat d'establir un laboratori d'extracció de cocaïna. Després de les primeres perquisicions, van localitzar un xalet en una localitat de Barcelona i van confirmar la presència dels investigats en l'interior d'aquesta vivenda, a els qui van observar desplaçar-se al costat d'una altra persona d'origen hispanoamericà, i reunir-se posteriorment amb un altre ciutadà d'origen sud-americà.

Adoptaven fortes mesures de seguretat en els seus desplaçaments

La investigació ha revelat la gran quantitat de mesures de seguretat adoptades pels albanesos en els seus desplaçaments, utilitzant per a açò diversos vehicles de lloguer que canviaven sovint per a dificultar la seua identificació. Va ser en un d'eixos desplaçaments quan els agents van detectar com els investigats es dirigien a una zona de trasters on els van observar introduint una gran quantitat de garrafes transparents etiquetades com a substància perillosa.

De forma paral·lela, i gràcies als mecanismes de coordinació policial internacional, les autoritats policials de Colòmbia van informar a la Policia Nacional de la intenció de dos nacionals colombians de traslladar-se a Espanya per a treballar en un gran laboratori de cocaïna liderat per ciutadans d'Europa de l'Est. Arran d'açò els agents els van identificar, acreditant que es tractava de les persones que s'havien reunit amb els albanesos i comprovant que mancaven d'ocupació alguna en el nostre país. Així mateix, les gestions policials practicades van permetre observar que en els dies posteriors es van dedicar a visitar a altres compatriotes colombians de la zona i com, després de diverses setmanes, tornaven a reunir-se amb un dels albanesos investigats. Eixe encontre, breu i en el qual els implicats van adoptar fortes mesures de vigilància, confirmava la connexió entre les organitzacions criminals de Colòmbia i la península dels Balcans.

Laboratori instal·lat en una zona rural i discreta pròxima al municipi de Cambrils

A principis de maig, els agents van detectar el desplaçament d'un dels investigats albanesos des d'una vivenda situada en una localitat de Barcelona fins a un xalet situat en una finca de la província de Tarragona, pròxima al municipi de Cambrils. A més d'estar situada en una zona rural de poca afluència de persones, reunia totes les qualitats –proximitat de les vies principals i densitat de la vegetació de la finca, entre altres- per a poder establir en ella un laboratori de processament de cocaïna i dur a terme la seua activitat de forma ràpida, discreta, segura i pràcticament indetectable a ulls de qualsevol que passara per allí.

Amb l'avanç de les perquisicions, els agents van acreditar nombrosos trasllats de borses i caixes des de la vivenda de Barcelona fins a la finca de Tarragona per part dels ciutadans albanesos. Així mateix, van observar com els investigats van començar a incrementar les mesures de seguretat. En este sentit, van passar a utilitzar en els seus desplaçaments sol motocicletes, la qual cosa els permetia moure's amb més rapidesa i dificultar el seu seguiment, i a dur a terme els encontres amb altres persones de forma fugaç en llocs públics i oberts (tals com els aparcaments de supermercats) amb la finalitat de no ser descoberts en possibles passades de substància estupefaent i, al seu torn, de poder detectar possibles vigilàncies sobre ells.

Gran professionalització de l'activitat criminal

La investigació ha posat de manifest algunes particularitats relatives al modus operandi de l'organització criminal. D'una banda, és la primera vegada que en el lloc d'extracció es troba la pràctica totalitat del material contaminat de cocaïna, en este cas el denominat terraplast angular (material de construcció similar al guix). A més, els investigats canviaven l'envàs original en el qual venia el material per a dificultar el seu rastreig, introduint-ho en caixes transparents de plàstic. D'altra banda, emmagatzemaven el terraplast en un rafal situat al costat del laboratori per a accelerar la producció en comptes de tindre-ho baix custòdia en un lloc diferent –que sol ser l'habitual-, prioritzant així la velocitat de producció a la seguretat.

Finalment, l'operació també ha confirmat la connexió entre les organitzacions criminals de Colòmbia i la península dels Balcans, on les primeres proveïxen a les segones de mà d'obra especialitzada per a dur a terme el procés d'extracció, així com dels coneixements tècnics necessaris per a establir este tipus de laboratoris. Per la seua part, els albanesos mantenen una posició de liderat i supervisió de l'activitat criminal.

Aprehendidos més d'1.000 quilos de material impregnat de cocaïna

Després d'observar la frenètica activitat dels investigats dins de la finca, que arribaven a treballar fins a altes hores de la matinada, a mitjan mes de maig es va realitzar el registre del xalet en el marc d'un dispositiu policial en el qual van participar més de 30 agents de diferents unitats. Va ser en la part baixa de la vivenda on es va localitzar un gran laboratori d'extracció de cocaïna. Este es trobava preparat per a processar més d'una tona de material contaminat (terraplast angular) del que anaven a extraure entre 400 i 600 quilos de cocaïna llesta per a distribuir-la en el mercat. A més, en el seu interior hi havia quatre persones treballant; dos d'origen colombià i altres dos d'origen albanés supervisant la correcta marxa de la producció de la droga per al “Balkan Cartell”.

Com a resultat del desmantellament del laboratori, els agents van confiscar la pràctica totalitat del material impregnat –més d'1.000 quilos- atés que solament van poder cuinar 25 quilos (localitzats en la part superior de la casa) i processar aproximadament altres 70 que encara es trobaven en diferents fases del procés d'extracció i, per tant, no eren òptims per a la seua comercialització. Així mateix, van intervendre 6.000 litres de precursors i nombrosa maquinària de la qual estava compost el laboratori (premsa, logos, filtradora, pulverizadora, etc).

D'altra banda, i de forma simultània, els agents van realitzar els registres de les vivendes situades en la província de Barcelona on es va determinar que residien tots els membres del “Balkan Cartell” involucrats en l'operació. Fruit dels mateixos van localitzar més de 50 quilos de marihuana amb la qual finançaven la seua activitat il·lícita, així com 6.000 euros i diverses garrafes buides de productes químics utilitzats en el laboratori.