Actuaven a Saragossa, Madrid, Granada i Màlaga

La Policia Nacional desarticula un grup criminal dedicat al robatori en jugueterías amb el mètode de el “encalomo”

Han sigut detingudes sis persones a les quals s'atribuïxen 14 robatoris comesos entre els anys 2020 i 2024 i s'ha dut a terme un registre en el qual s'han intervenut inhibidors de freqüència, extractors de bombins i ferramentes de ganzuado entre altres efectes, a més de 5.510 euros en efectiu

Actuaven en grups de dos o tres persones que accedien prèviament a les jugueterías per a seleccionar un lloc d'ocultació en el qual posteriorment, en horari d'obertura, s'amagava un expert a obrir caixes fortes

16/04/24

Agents de la Policia Nacional han desarticulat un grup criminal dedicat al robatori en jugueterías de diverses províncies espanyoles –Zaragoza, Madrid, Granada i Màlaga- amb el mètode de el “encalomo”. Han sigut detingudes sis persones a les quals presumptament s'atribuïxen 14 robatoris comesos entre els anys 2020 i 2024 i s'ha dut a terme un registre en el qual s'han intervenut inhibidors de freqüència, extractors de bombins i ferramentes de ganzuado entre altres efectes, a més de 5.510 euros en efectiu.

La investigació es va iniciar en el mes de novembre de 2020 després de dos robatoris comesos en el centre comercial Port Venècia de Saragossa que, de forma coordinada, van realitzar amb el mètode de l'encalomo “”.

Les primeres gestions d'investigació van permetre conéixer que els autors integraven un grup criminal establit en la Comunitat Autònoma de Madrid, però amb capacitat d'actuació en tot el territori nacional, especialitzat en la comissió de robatoris amb força en establiments comercials mitjançant la tècnica de l'encalomo “”.

Este mètode consistix en l'accés i ocultamiento del delinqüent en el lloc del robatori abans del tancament de l'establiment. Una vegada finalitzada la jornada laboral i aprofitant l'absència del personal de la tenda, un dels autors abandona el seu lloc d'ocultació i força la caixa forta, sent el seu principal objectiu els diners en efectiu contingut en el seu interior.

El desenvolupament de la investigació va permetre acreditar i atribuir al grup criminal catorze delictes de robatori amb força; amb la peculiaritat que onze d'ells van ser comesos en jugueterías. A més, es va poder esbrinar que els investigats duien a terme les seues accions durant les campanyes nadalenques, en saber que en estes dates, les caixes fortes dels establiments assaltats conté diners en efectiu fruit de l'increment de les vendes, ascendint el sostret a quasi 150.000 euros.

La comissió dels robatoris consistia en tres fases, en cadascuna de les quals els investigats tenien clarament delimitades les seues funcions, tenint l'objectiu principal d'aconseguir una ubicació adequada perquè  l'expert a obrir les caixes fortes poguera amagar-se fins que tancara el comerç.

Primera missió localitzar un amagatall per a l'expert en caixes fortes

En grups de dos o tres persones accedien, en hores pròximes al tancament, a l'establiment comercial seleccionat proporcionant-se cobertura mútua per a  no ser detectats pels dependents. Una vegada en l'interior del local, el líder del grup proveït d'una màscara per a evitar la seua identificació, s'encarregava de seleccionar el buit idoni per a l'ocultamiento. Una vegada triat el lloc d'ocultamiento, li l'indicava a un altre dels membres del grup, que seria l'encarregat d'assenyalar-li-ho al tercer integrant de l'entramat que buscarà el moment just per a ocultar-se tot esperant el tancament.

Una vegada es produïa el tancament i els dependents abandonaven l'establiment, l'autor eixia del seu amagatall i proveït amb una motxilla en la qual porta les ferramentes necessàries, buscava i forçava la caixa forta, amb la tranquil·litat de trobar-se solament en l'establiment.

Una vegada sostret els diners de la caixa forta i de les caixes registradores buscava l'eixida d'emergència de l'establiment, la qual forcen abandonant el lloc amb premura.

El principal investigat, qui va resultar ser una persona àmpliament coneguda pels investigadors donat el seu extens historial delictiu en l'àmbit del patrimoni, feia ús d'una màscara molt característica per a cobrir el seu rostre durant l'execució dels robatoris, amb la qual aconseguia evitar la seua identificació.

Amb els autors plenament identificats i localitzats en la Comunitat Autònoma de Madrid, el dia 21 de març es va dur a terme la fase d'explotació, durant la qual es va practicar la detenció de sis dels membres de l'entramat criminal i es va realitzar una diligència d'entrada i registre en el domicili del líder del grup, en la qual es va intervendre gran quantitat de ferramentes i instruments susceptibles de ser emprats en la comissió de delictes contra el patrimoni (ganzúas, inhibidors de freqüència, dispositius de geolocalització de vehicles, micròfons, extractors de bombí per a l'obertura de vehicles, etc.) i més de cinc mil euros en efectiu.

Al  presumpte responsable de l'entramat criminal, se li atribuïx, a més dels robatoris, un delicte de blanqueig de capitals que es duia a terme a través de l'adquisició de vehicles, alguns d'ells considerats d'alta “gamma” que posava a nom de terceres persones. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.