Grooming, sexting o assetjament en xarxes són alguns dels riscos

La Policia Nacional i Edelvives promouen la ciberseguretat entre els jóvens per a combatre l'assetjament des de les aules

El còmic Els guardians de la xarxa serà la primera ferramenta per a conscienciar i formar a estudiants, docents i famílies sobre situacions d'abús o assetjament en l'entorn digital

Esta publicació conté quatre històries escrites i il·lustrades per Santy Gutiérrez, que el seu objectiu és protegir la identitat digital, l'empremta digital i la reputació online de qui lligen este còmic

12/04/24

El director general de la Policia, Francisco Pardo Piqueras, i el director general del Grup Edelvives, Javier Cendoya, han presentat este matí l'acord que les dos institucions han posat en marxa per a lluitar contra alguns dels riscos als quals en l'actualitat s'enfronten els menors en la seua vida online: grooming, sexting, assetjament en les xarxes, suplantació de la identitat, entre uns altres.

Habitualment, els menors es troben davant estes situacions sense ferramentes de defensa, igual que els seus progenitors. A esta necessitat de formació i informació responen la Policia Nacional i el Grup Edelvives a través d'un acord de col·laboració que ha donat com a fruit el còmic Els guardians de la xarxa. La presentació de l'acord i de la publicació s'ha celebrat hui un centre escolar, que és el lloc on vol arribar esta publicació per a ajudar a docents, alumnat i famílies a protegir-se enfront dels riscos de la vida online. Concretament, s'ha celebrat en el col·legi Patrocini San José.

 

Esta acció s'emmarca en el Pla Director per a la Convivència i Millora de la Seguretat en els Centres Educatius i els seus Entorns de la Policia Nacional, com a campanya educativa sobre ciberseguretat. Es pot trobar informació sobre el còmic i descarregar en versió digital a través de la web guardianesdelared.es. La versió en paper se sol·licita a través de l'esmentat Pla Director, que inclou xarrades en col·legis i instituts en matèria de ciberseguretat per part de la Policia Nacional. Els usuaris de Ta-tum també podran disposar del còmic i realitzar activitats en esta plataforma de lectura d'Edelvives per a centres escolars.

 

El còmic té com a objectiu sensibilitzar a estudiants, principalment d'entre 10 i 14 anys (5º de Primària i 2º de Secundària), docents i famílies sobre el risc que comporta el mal ús d'Internet, una ferramenta indispensable en la nostra vida quotidiana. No existix un perfil específic de jóvens que puguen ser autors o víctimes, però sí que pot haver-hi factors de risc que predisposen.

 

D'esta manera, el còmic, a través dels seus jóvens protagonistes, explora conceptes com la protecció de la identitat digital, l'empremta digital i la reputació online. A més, subratlla com nostres accions en línia, des de les publicacions fins a les interaccions, conformen una imatge digital que impacta en la nostra vida real. A través d'esta narrativa visual, Els Guardians de la Xarxa busca dotar als menors del coneixement necessari per a navegar de manera segura i ètica en el vast món digital.

 

El director general de la Policia, Francisco Pardo Piqueras, ha assenyalat que “actualment vivim en un moment complex. En un món on lnternet s'ha convertit en alguna cosa onmipresente en les nostres vides, a les quals aporta innombrables beneficis però també molts perills. Per això, més que mai, hem de tindre present la importància de l'educació perquè l'educació és la base de qualsevol societat avançada”.

 

En este sentit, el director general de la Policia ha afegit que este còmic “és una ferramenta educativa dissenyada per a protegir als nostres xiquets i xiquetes dels riscos d'Internet, que va dirigida no solament als menors, sinó que també és un recurs per a pares i educadors. És una ferramenta per a entendre millor els desafiaments als quals s'enfronten els nostres xavals i com podem ajudar-los a navegar de manera segura”. 

 

D'altra banda, Javier Cendoya destaca que “per al Grup Edelvives és un orgull presentar esta publicació, juntament amb la Policia Nacional, unint forces per a conscienciar sobre la importància de la seguretat digital i l'ús responsable de la tecnologia”. A més afig que “este acord naix del compromís i de la preocupació que sempre han estat presents en els 135 anys d'història del Grup Edelvives orientats a servirà a la comunitat educativa promovent una transformació social”.

 

“La família ha de ser conscient que en entregar un mòbil al seu fill o filla li està permetent eixir a una gran plaça pública. Com a societat, hem de prendre'ns molt de debò la protecció dels menors davant els riscos dels impactes tecnològics i conjuminar esforços per a educar en la seguretat”, ha recordat Rosa Luengo en la seua intervenció.

 

La iniciativa inclou la creació i distribució de materials didàctics enfocats a captar l'atenció dels més jóvens i promoure una visió crítica i conscient quant a privacitat i seguretat online. El programa aborda temes crucials com el ciberassetjament, la suplantació d'identitat i el maneig de la informació personal en Internet.