Operació conjunta de la Policia Nacional i la Polizia vaig donar Stato d'Itàlia, amb el suport d'EUROPOL

Cop policial a la màfia italiana amb la detenció de 106 persones per blanquejar més de deu milions d'euros procedents d'estafes informàtiques

Operaven des del sud de Tenerife i blanquejaven diners per a diferents clans mafiosos italians, com Casamonica, Camorra napolitana, Nuvoletta i Sacra Corona Unita

S'han realitzat 16 entrades i registres a Espanya i dos a Itàlia, tots ells coordinats per agents de la Policia Nacional en col·laboració amb membres d'EUROPOL i de la Polizia vaig donar Stato italiana, descobrint-se en un d'ells una plantació de marihuana formada per més de 400 plantes

Als arrestats se'ls acusa de pertinença a organització criminal, estafa, tráfico de drogues, blanqueig de capitals, segrest, falsedat documental, lesions, amenaces, coaccions, robatoris amb violència, robatoris amb força, estafa a la Seguretat Social i tinença il·lícita d'armes

20/09/21

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Polizia vaig donar Stato d'Itàlia i EUROPOL, han assestat un dur cop a la màfia italiana mitjançant una operació policial que ha acabat amb la detenció de 106 persones en el sud de la illa de Tenerife, acusats de pertinença a organització criminal, estafa, tráfico de drogues, blanqueig de capitals, segrest, falsedat documental, lesions, amenaces, coaccions, robatoris amb violència, robatoris amb força, estafa a la Seguretat Social i tinença il·lícita d'armes. Els detinguts havien blanquejat, presumptament, més de deu milions d'euros en l'últim any, procedents d'estafes informàtiques realitzades per tota Europa.

Les recerques van començar al juny de 2020 per part de la Policia Nacional, quan es va detectar que a la illa es trobava assentat un grup de persones vinculades amb diferents clans mafiosos italians, la missió dels quals era blanquejar els diners obtinguts a través dels múltiples delictes informàtics comeses a Espanya, Alemanya, Irlanda, Itàlia, Lituània i Regne Unit.

L'organització tenia un alt grau de tecnificació, la qual cosa li permetia abastar diferents modalitats de frau informàtic: phishing, smishing, vishing, sim swapping, frau del CEO i hackeos a empreses comercials. Tot això reportava al grup quantitats ingents d'ingressos, concretament més de deu milions d'euros en un sol any de recerca. Aquests diners, una vegada rebut en comptes bancaris controlats, era blanquejat a través de les seves empreses o en criptoactivos, para, posteriorment, ser reportat a les organitzacions mafioses. S'han bloquejat fins avui 118 comptes bancaris.

La cúpula dirigia tota una xarxa de captadors i intermediaris

Els membres de la cúpula d'aquesta organització criminal s'erigien com una autèntica estructura piramidal delincuencial, i dirigien tota una xarxa de captadors i de centenars d'intermediaris financers, coneguts com a "mules”, que, encara que es posicionaven en els llocs més baixos de l'organització, eren una indispensable baula en el complex engranatge del blanqueig de capitals. 

Aquest grup de criminals havia aconseguit assentar-se i introduir-se en diferents estaments de la societat: entramats empresarials, despatxos d'advocats i entitats bancàries, entre uns altres. Aquest nivell d'assentament no solament li va proporcionar a l'organització impunitat per al blanqueig de capitals, sinó també per a les diferents activitats criminals pròpies d'aquests grups mafiosos dutes a terme a Espanya. Les recerques policials van permetre corroborar, entre aquestes activitats, la prostitució, compravenda d'armes, tráfico de drogues, segrest, estafa, usurpació d'identitat, falsedat documental, delictes contra la Seguretat Social, robatoris amb força i amb violència, lesions i fins a la implicació de varis dels seus membres en dos homicidis duts a terme a la illa. 

La quantitat de diners que obtenien era tan elevada que manejaven centenars de comptes bancaris que obrien i tancaven contínuament, arribant en una ocasió a segrestar a una dona i, després d'amenaçar-la a punta de pistola, portar-la a un caixer automàtic per robar-li tots els diners i obrir 50 comptes bancaris online per a l'organització. Una vegada detinguts, van amenaçar a la víctima i el seu entorn per evitar que atestessin en contra seva. 

L'extrema violència d'aquest grup es manifestava, a més, en altres accions delictives. Donaven pallisses, robaven en establiments i extorquien tant a membres de l'organització que s'apartaven de les normes internes com a altres persones o empreses de Tenerife que, per por de represàlies, no denunciaven, la qual cosa els va conferir un important grau d'impunitat.

Les entrades i registres que van realitzar els agents van aportar dades que van demostrar la implicació dels investigats en els nombrosos il·lícits penals, inclòs el tráfico de drogues, ja que es va aconseguir detectar una plantació de marihuana composta per més de 400 plantes i un centre de processament de la modalitat full melt o iceolator, consistent en el filtrat de les fulles de la marihuana juntament amb aigua i gel a fi d'augmentar els seus efectes, ja que resulta molt més potent a causa de l'increment del principi actiu THC. 

Recuperació de dades sobre nombroses víctimes d'estafes

D'altra banda, s'ha evitat la realització de noves estafes ja preparades, confiscant en un únic registre més de 80 targetes de telefonia disposades per a la realització de delictes de sim swapping i vishing, obtenint dades sobre nombroses víctimes d'estafes informàtiques. Per a la màfia era tan important aquesta manera de finançament que manaven des d'Itàlia a membres fugitius de la Justícia Italiana per controlar sobre el terreny les seves activitats de finançament i supervisar, així, l'obtenció i enviament de diners.

Dos dels detinguts tenien vigents Ordres Europees de Detenció per 20 anys de presó per tráfico de drogues, robatoris amb violència i robatoris amb força. Una vegada assentats a Espanya, van continuar vivint gràcies al delicte, tenint en vigor, igualment, ordres de detenció emeses per Jutjats de la localitat barcelonina de Sabadell i de la de Tenerife d'Arona per segrest i robatoris amb violència.

També era habitual que un membre de la cúpula mafiosa napolitana viatgés a Tenerife per controlar les operacions que es realitzaven. Cada vegada que això ocorria, els investigats assentats a Canàries preparaven tota la cobertura i les mesures de seguretat per evitar la detecció d'aquesta persona a Espanya, encara que les perquisicions policials van permetre identificar-li i detenir-li a Itàlia a través d'una Ordre Europea de Detenció. Les mesures de seguretat adoptades per aquests fugitius, coneixedors de la seva situació i dels seus contactes, així com de la pressió policial, va fer que l'explotació operativa s'avancés, una vegada que els agents van confirmar que estaven en possessió de documentació falsa i que programaven la seva fugida d'Espanya.

Centre únic de comandament situat a Santa Cruz de Tenerife

Per a això, es va dissenyar, va planificar i va coordinar el dispositiu policial des de la illa de Tenerife, duent-se a terme 18 entrades i registres i procedint-se a un total de 106 detencions. Per dur a terme el desplegament policial, es va establir un centre únic de comandament situat a Santa Cruz de Tenerife, des del qual es va coordinar i va liderar un dispositiu policial distribuït en tres fases operatives i en el qual van participar membres de la Policia Nacional, d'EUROPOL i de la Polizia vaig donar Stato italiana, establint-se un canal directe de comunicació amb les autoritats judicials i fiscals competents de la localitat de Tenerife d'Arona, de Bari (Itàlia), la Fiscalia de Sala en la Unitat de Criminalitat Informàtica del Tribunal Suprem i la Fiscalia Especial Antidroga d'EUROJUST.

Durant l'operació, els agents han intervingut un dispositiu de descàrrega elèctrica, 12.615 euros, 402 plantes de marihuana en diferents graus de desenvolupament, dues bàscules de pesaje de precisió, material per al cultiu de marihuana, material per a la distribució de dosi de cànnabis, 118 comptes bancaris bloquejats, 224 targetes bancàries i nombrosos equips informàtics, entre altres efectes.