Han estat alliberades dues dones

La Policia Nacional deté a una dona catalogada com a “referent” europeu en la captació de víctimes de tracta

Detingudes un total de set persones que obligaven a les seves víctimes a treballar en tallers clandestins, a prostituir-se en locals de Madrid i, fins i tot, a cometre robatoris en diferents establiments d'Espanya i França

La líder de l'organització, una dona de nacionalitat espanyola i origen mongol, s'havia erigit com un “referent” a nivell europeu per al contacte i la captació de persones al seu país d'origen

La col·laboració ciutadana va ser fonamental en la recerca en iniciar-se per un correu electrònic rebut en trata@policia.es, l'adreça habilitada per a això dins del Pla Policial Contra la Tracta d'Éssers humans

28/06/21

Agents de la Policia Nacional han alliberat a dues víctimes d'explotació sexual, laboral i comissió de delictes i, a més, ha desarticulat una organització criminal dedicada, presumptament, a la tracta d'éssers humans. Set persones han estat detingudes com a membres d'un entramat assentat a les províncies de Guipúscoa i Madrid, i que operava, d'igual forma, en altres països com França i Polònia. Els arrestats obligaven a les seves víctimes a treballar en tallers clandestins, a prostituir-se en locals de Madrid i, fins i tot, a cometre robatoris en comerços d'Espanya i França. La col·laboració ciutadana ha estat fonamental en la desarticulació d'aquesta xarxa criminal, ja que la recerca es va iniciar gràcies a un correu rebut en l'adreça habilitada del Pla Policial Contra la Tracta d'Éssers humans, trata@policia.es.

Estructura criminal

L'organització, integrada per almenys deu persones, estava assentada a Sant Sebastià i Madrid. El seu líder i màxim responsable era una dona de nacionalitat espanyola i origen mongol, qui rebia els beneficis de l'explotació que s'exercia sobre les víctimes de la tracta a Espanya. Aquesta persona s'havia erigit com “un referent” a nivell europeu per al contacte amb ciutadans de Mongòlia, amb la finalitat de que els assessorés per a la consecució de tràmits documentals i formes d'entrar a Espanya escapant al control normatiu sota una contraprestació econòmica.

Fa aproximadament dos anys que l'activitat delictiva de la líder va evolucionar cap a formes més greus, en captar dones procedents del seu país d'origen, joves amb pocs recursos, a els qui enganyava amb oportunitats d'estudis o de treball en països de l'espai Schengen. La intenció final era l'explotació laboral, obligant a les seves víctimes a treballar en tallers clandestins, a ser explotades sexualment en locals de Madrid i a realitzar activitats delictives com el robatori i furt de roba i perfums en diferents establiments situats tant a Espanya com a França.

La líder de l'organització s'envoltava del seu entorn més pròxim, encarregats de les diferents àrees delictuales com la captació, trasllat, acolliment i posterior explotació. Una de les seves víctimes es trobava treballant en un comerç de Madrid utilitzant la identitat d'una altra persona.

Investigación policial

La recerca va començar amb la recepció en el correu electrònic trata@policia.es, establert per a la lluita dins del Pla Policial Contra la Tracta d'Éssers humans, d'una informació que podria indicar l'existència d'un delicte de tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual, laboral i realització d'activitats delictives. Aquesta col·laboració ciutadana va suposar, per tant, de gran ajuda en la lluita contra aquesta activitat que atempta greument la integritat de les persones.

La recerca va culminar amb dues víctimes alliberades i set detinguts -tres a Madrid i quatre a Sant Sebastià- pels delictes de tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació laboral, sexual i per cometre actes delictius, afavoriment de la immigració il·legal, pertinença a organització criminal, falsedat documental i usurpació de funcions. A més es  van realitzar tres registres -dos a Madrid i un a Sant Sebastià- on es va intervenir documentació relacionada amb l'activitat delictiva.

La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia anònima i confidencial d'aquest tipus de delictes, no quedant reflectida la trucada en la factura telefònica.