Amb la col·laboració de la Direcció general d'Ordenació del Joc

La Policia Nacional alerta d'una estafa a través de passarel·les de pagament de joc online

Detinguda una persona, i una altra més imputada, a Cartagena, com a presumptes autors de delictes d'estafa continuada, falsedat documental i usurpació de l'estat civil

Els implicats van moure, en poc més de dos anys, més de 4.000.000 d'euros a través de moneders virtuals i van obtenir uns guanys d'uns 350.000 euros

 EUROPOL ha emès una ordre primerenca a la resta de països europeus per explorar aquest tipus d'estafa en l'àmbit de la Unió Europea

13/04/21

Agents de la Policia Nacional han desarticulat un grup criminal dedicat, presumptament, a cometre estafes a passarel·les de pagament, falsedat documental i usurpació d'estat civil, utilitzant comptes en operadores de joc online. Van moure més de quatre milions d'euros en poc més de dos anys, i van generar una pèrdua patrimonial de, almenys, 350.000 euros. Per aquest tipus de frau, EUROPOL ha llançat, a través de l'AP Sport Corruption, una alerta primerenca a la resta dels països europeus, amb l'objectiu d'explorar aquest tipus d'estafes en l'àmbit de tota la Unió Europea.

La recerca es va iniciar després de la recepció d'una informació operativa a través de SIGMA –Servei de Recerca Global del Servei d'Apostes-que tenia com a fi localitzar i detenir als presumptes responsables d'un grup criminal dedicat, presumptament, al blanqueig de capitals a la província de Múrcia. Els agents van realitzar diverses gestions per confirmar tal extrem i, una vegada finalitzat l'anàlisi dels comptes bancaris així com les dades aportades per les cases d'apostes online, la informació facilitada per la Direcció general d'Ordenació del Joc i les declaracions dels investigats i dels testimonis, es va confirmar l'existència d'una activitat molt complexa i especialitzada, duta a terme per dues persones com a màxims responsables.

El modus operandi s'iniciava amb l'obertura de comptes online i comptes bancaris que controlaven suplantat la identitat o de connivència amb els propietaris de la mateixa. Des d'aquests comptes realitzaven ordres de pagament utilitzant com a intermediari una passarel·la cap a una plataforma de joc online. Immediatament després, aquesta operació era anul·lada, però l'intermediari (la passarel·la) ja havia efectuat l'operació, per la qual cosa obtenien dos imports, el reingrés dels diners de la passarel·la en el seu compte bancari i l'ingrés de l'import ordenat en la plataforma de joc. Una vegada que es rebia de tornada els diners en el compte bancari, ho movien immediatament cap a un altre compte bancari de les quals controlaven, perquè la passarel·la de pagament no pogués reclamar el reintegrament.

Ocultaven els diners estafats i ho justificaven com a premis de jocs

Després d'aquests passos, l'operació es tornava a repetir des d'un altre compte de les quals controlaven. Amb els diners que arribava al moneder de la plataforma, realitzaven apostes a esdeveniments esportius que mantenien quotes baixes, per imports elevats d'entre els 1.000 i els 3.000 euros que, en cas de guanyar, aportaven uns beneficis de 0.01 a 0.10 euros per euro apostat. Una vegada que l'encontre esportiu finalitzava, i encara que els marges de beneficis no eren molt elevats, el jugador retirava immediatament els fons. L'interès dels apostantes en jugar no era principalment guanyar diners, sinó obtenir un mètode per ocultar els diners estafats a les passarel·les de pagament i reingresarlo en el compte bancari amb la justificació de la seva procedència de “Premis de Joc”, ocultant per tant el seu origen il·lícit.

Els perjudicis causats a tercers en algo más de dos anys s'han elevat a més de 350.000 euros. També van usar la identitat de diferents persones sense el seu permís, tant per a l'obertura de comptes de joc online, com per a comptes bancaris.