En col·laboració amb la Tresoreria General de la Seguretat Social

La Policia Nacional destapa a Màlaga un frau a la Seguretat Social superior als sis milions d'euros

Una de les trames investigades és un grup de dotze empreses dedicat majorment a l'explotació de negocis d'hostaleria i, en menor mesura, a l'explotació de botigues de venda de roba al detall

Una altra de les trames és un grup de set empreses, sent tres d'elles patrimonials, que realitzaven grans adquisicions immobiliàries

26/03/21

Agents de la Policia Nacional, en col·laboració amb la Tresoreria General de la Seguretat Social, han dut a terme a Màlaga diverses actuacions dirigides contra el frau a la Seguretat Social en sectors tan diversos com l'hostaleria, comercialització tèxtil, serveis immobiliaris, construcció, manteniment d'instal·lacions, informàtica i tecnologia de la informació, quantificant-se el frau total en prop de 6.384.000 euros.

Les recerques van començar al febrer de 2020, després de rebre diversos escrits/denúncies de la Tresoreria General de la Seguretat Social en els quals es requeria l'actuació policial davant les diverses actuacions irregulars presumptament dutes a terme pels administradors de diferents mercantils amb la finalitat d'eludir les seves obligacions de pagament amb la Seguretat Social. Aquestes empreses es trobaven situades en els partits judicials de Màlaga, Estepona i Fuengirola.

Els empresaris de les societats investigades no abonaven les seves pròpies assegurances socials ni els de els seus treballadors, incrementant així el marge de benefici en l'activitat mercantil i el consegüent perjudici a la Tresoreria General de la Seguretat Social.

En l'anàlisi patrimonial de les empreses i els seus administradors, es va comprovar que en tots els casos es pretenia eludir el pagament del deute i frustrar les legítimes aspiracions de cobrament de la Tresoreria, creant successions empresarials opaques i empreses pantalla que ocultaven els beneficis i els béns de les societats investigades.

Els agents han pogut determinar la participació delictiva de 14 persones físiques, sent principalment els administradors de fet de les empreses, les seves testaferros o persones interposades, treballadors que figuraven en connivència, així com familiars dels primers, sent-los imputats els delictes contra la Seguretat Social (frau de cotitzacions) i frustració de l'execució. 

Negoci familiar en descobert 

Els investigadors van detectar la creació d'un grup de dotze empreses dedicat majorment a l'explotació de negocis d'hostaleria i, en menor mesura, a l'explotació de botigues de venda de roba al detall. La primera de les mercantils portava l'explotació d'un restaurant a la zona centro de Màlaga. Una vegada jubilat l'administrador es van fer càrrec els seus dos fills, els quals van ampliar el nombre d'establiments -locals de tapes, restaurants, churrerías i venda de roba- mitjançant la creació d'empreses que se succeïen unes amb unes altres en generar totes elles deute a la Tresoreria General de la Seguretat Social, a més de dificultar la identificació del responsable de les empreses.

Entre les mercantils que formaven el grup empresarial, es van produir continus transvasaments de treballadors, arribant a figurar alguns empleats d'alta fins a en sis codis de compte de cotització de les societats relacionades, de vegades de forma simultània o passant d'unes a unes altres sense solució de continuïtat. Això, juntament amb la dificultat de determinar la identitat del responsable de cadascuna d'elles i les diferents maniobres per eludir els pagaments obligats, fa inassolibles les actuacions executives de la Tresoreria General de la Seguretat Social, arribant a acumular un deute total de més d'1.224.000 euros.

Inversió immobiliària d'altura  

En una altra de les actuacions es va esbrinar que els investigats haurien creat un grup de set empreses dedicat a l'hostaleria i al sector immobiliari, sent tres d'elles patrimonials. Totes eren dirigides i gestionades per una mateixa persona, realitzant a més multitud d'hipoteques immobiliàries en garantia de préstecs, crèdits o reconeixements de deute, ampliacions de capital amb subscripció i aportació de béns a societats en constitució i compravenda d'immobles.

Les empreses van generar importants deutes amb la Tresoreria General de la Seguretat Social i se'ls va tramitar expedients administratius de constrenyiment. Però no es va dur a terme l'abonament del deute, sinó més aviat tot el contrari per part de l'administrador, el qual va realitzar compravenda d'immobles obtenint guanys patrimonials i podent cometre amb això diversos delictes de frustració de l'execució, ja que els béns no figuraven registrats al seu nom sinó a nom dels anteriors propietaris que, mitjançant contracte privat de compravenda, permetia la residència als propietaris registrats i fins i tot seguir vivint en l'immoble fins a la seva defunció. També es van apreciar irregularitats comeses per aquest mateix administrador el qual, sent coneixedor de la subhasta d'habitatges, pagava el deute de la comunitat de propietaris, presentava documentació en la qual, mitjançant ampliacions de capital amb subscripció aportant béns immobles i mitjançant actes d'inmatriculació de finques, aconseguia fer-se amb pisos, llogant-los i esperant al fet que en el termini que l'Administració considerava admès a tràmit la inmatriculació de finques, si ningú s'oposava, inscrivia al seu nom aquestes finques.

Les diferents maniobres per eludir els pagaments obligats originaven un perjudici econòmic a la Tresoreria General de la Seguretat Social de més d'1.703.000 euros.