Operació conjunta amb la Police Nationale de França

La Policia Nacional desarticula una organització criminal dedicada al tráfico d'haixix pel mètode go fast

Han estat detingudes nou persones, vuit a França i una a Espanya, i s'han realitzat cinc entrades i registres -a les províncies de Màlaga, Còrdova, Sevilla i Girona-, a més de quatre al país francès

Intervinguts 1.300 quilos d'haixix, 38 kg de marihuana, tres quilograms de cocaïna, dues armes curtes de foc, munició, 56.000 euros en efectiu a més de la recuperació d'un dels vehicles sostrets per l'organització

05/04/24

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Police Nationale de França coordinada per EUROPOL, han desarticulat una organització criminal internacional dedicada, presumptament, al tráfico de substàncies estupefaents, principalment haixix, des d'Espanya fins a França utilitzant vehicles prèviament sostrets. S'ha detingut a 9 persones, vuit a França i una a Espanya, i durant la recerca s'han intervingut 1.300 quilos d'haixix, 38 kg de marihuana, tres quilograms de cocaïna, dues armes curtes de foc, munició, 56.000 euros en efectiu, a més de la recuperació d'un dels vehicles sostrets per l'organització, entre altres efectes. S'han dut a terme cinc entrades i registres realitzats a Espanya: a Vélez- Màlaga (Màlaga), Montemayor (Còrdova), Aznalcázar (Sevilla) i Llers (Girona), a més de quatre entrades i registres al país gal.

La recerca es va iniciar a la fi del passat any 2023 entorn de/entorn d'una organització criminal especialitzada en el robatori de vehicles a la regió francesa de Lió, determinant la policia francesa, que un dels vehicles prèviament sostrets havia estat traslladat fins a la localitat de Perpignan, para des d'aquí, travessar la frontera amb destinació a Espanya, sospitant els agents que podrien estar vinculats al transport internacional de substàncies estupefaents des d'Espanya fins a la regió de Lió.

Gràcies als canals de cooperació policial, es va establir juntament amb l'OFAST i OCLCO pertanyents a la Police Nationale, una operació conjunta que va permetre identificar a l'organització criminal assentada entre Espanya i França.

Vehicles “refredats” a Còrdova

Una vegada sostrets els vehicles, eren carregats amb l'estupefaent i ocultats en un habitatge d'un municipi de la província de Còrdova, des d'on emprenien camí per transportar la substancia estupefaent fins a França on era distribuïda als clients repartits per diferents regions del territori francès.

Els esbrinaments dels agents van permetre establir dispositius de vigilància a les províncies de Còrdova, Màlaga, Sevilla i Camp de Gibraltar per recaptar informació sobre modus operandi i identitat dels implicats en les operacions de càrrega, guarda i transport.

Al febrer del present any, els investigadors van tenir constància de la presència d'un dels vehicles investigats en territori espanyol. Els agents van identificar al conductor i van comunicar a la policia francesa la sospita que, després d'haver fet apilament de la substancia estupefaent  en el Camp de Gibraltar, era traslladat fins a Còrdova. Allí va romandre fins a març quan va retornar a França, moment en el qual es va establir un dispositiu per controlar el desplaçament des de la localitat cordovesa fins a Lió.

Confirmada l'arribada de la furgoneta a una nau de la localitat de Chasse-sud-Rhonê, es va procedir a la detenció dels sis principals investigats els qui es trobaven en el lloc controlant el procés de descàrrega. L'endemà, es va detenir a altres dos dels investigats en la localitat de Perpignan, vinculats a la logística de la recuperació dels vehicles i a l'organització de la seguretat per garantir l'encreuament de la frontera i la posterior distribució als diversos clients.

Després d'això es van dur a terme diverses entrades i registres a Espanya, confiscant-se cinc fardells d'haixix amb la mateixa inscripció que els confiscats a França, així com un arma de foc talla amb la seva corresponent munició.  A més de tot l'intervingut, s'ha recuperat un vehicle sostret a França l'any 2023, utilitzat per l'organització per al transport de la substancia estupefaent el qual portava matrícules “doblegades” al moment de la seva intervenció.

L'operació va finalitzar amb el desmantellament de l'organització criminal detenint a nou persones -vuit a França i un a la província de Còrdova-  i la confiscació d'1.300 quilos d'haixix, 38 kg de cocaïna, dues armes curtes de foc, munició i 56.000 euros en efectiu.

Cofinançada amb Fons Europeus del Fons de Seguretat Interior

Agents de la Policia Nacional Espanyola al costat de la francesa han dut a terme aquesta operació comptant amb instruments de finançament de la Unió Europea. Aquesta estratègia s'enfoca en quatre punts clau: establir un entorn de seguretat preparat per al futur, combatre les amenaces emergents, protegir als ciutadans europeus del terrorisme i la delinqüència organitzada, i forjar un robust ecosistema de seguretat europeu.

Per aconseguir aquests objectius, la Direcció general de Migració i Assumptes d'Interior de la Comissió Europea (DG HOME per les seves sigles en anglès), juntament amb les agències de la UE i fons específics de la UE, com els Fons de Seguretat Interna (ISF per les seves sigles en anglès), recolzen als Estats membres en la lluita contra les amenaces criminals mitjançant operacions coordinades dirigides a desmantellar les xarxes criminals i els seus models de negoci. Les intervencions efectuades sota aquest esquema han estat cofinançades per la Unió Europea, com a part del suport als Estats membres per combatre les xarxes delictives que constitueixen les amenaces més significatives per a la seguretat dels ciutadans de la UE i de la Unió en el seu conjunt.