Operació conjunta de la Policia Nacional i l'Agència Tributària

Liberados ocho rehenes de un narcosecuestro en pleno océano Atlántico e intervenidos 2.300 kilos de cocaína

Els membres d'una organització criminal van ser segrestats per un altre integrant de la tripulació, d'origen serbi, quan realitzaven un transport marítim de més de 2,3 tones de droga entre Sud-amèrica i Espanya

Per fer-se amb el control de l'embarcació, el segrestador va disparar a un dels homes i va llançar posteriorment el seu cos al mar

En menys de 12 hores, un equip d'intervenció es va presentar en el punt de l'Atlàntic en el qual es trobava l'embarcació i, després de diverses hores de negociacions en alta mar, van aconseguir la detenció del segrestador i dels altres vuit tripulants

14/02/24

Agents de la Policia Nacional i funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària han alliberat a vuit ostatges d'un narcosecuestro en ple oceà Atlàntic. Els membres d'una organització criminal van ser segrestats per un altre integrant de la tripulació, d'origen serbi, quan realitzaven un transport marítim de més de 2.300 quilos de cocaïna. Per fer-se amb el control de l'embarcació, el segrestador presumptament va disparar a un dels homes i va llançar posteriorment el seu cos al mar. En menys de 12 hores, un equip d'intervenció es va presentar en el punt de l'Atlàntic en el qual es trobava l'embarcació i, després de diverses hores de negociacions en alta mar, van aconseguir la detenció del segrestador i dels altres vuit tripulants.

L'operació, que es va dur a terme el passat mes de novembre i ha romàs sota secret sumarial, es va iniciar quan els agents realitzaven una recerca sobre una organització criminal que pretenia introduir a Espanya 2,3 tones de cocaïna des de Sud-amèrica, a bord d'un remolcador. Els investigadors van tenir coneixement que la droga anava a ser transvasada a una embarcació menor, molt propera a les Illes Canàries, per la qual cosa es va preparar un dispositiu conjunt amb el Servei de Vigilància Duanera per a la detenció dels tripulants i la confiscació de la droga. Els integrants d'aquest equip conjunt van aconseguir identificar a l'embarcació nodrissa “Sigui Paradise” que es trobava esperant al segon buc per transvasar la droga.

Unes hores abans del previst abordatge, els agents van tenir coneixement que un dels tripulants del remolcador, d'origen serbi, havia segrestat a la resta de la tripulació. A més, per aconseguir prendre el control de l'embarcació, el segrestador hauria disparat a un dels homes i posteriorment llançat el seu cos al mar.

En menys de dotze hores els agents estaven en el punt de l'Atlántico

Ràpidament, es van mobilitzar els mitjans logístics i humans necessaris. Així, un equip de pilots especialistes de Vigilància Duanera va transportar a bord del seu buc ‘Còndor' a una dotació del GEO perquè es fes càrrec de la situació, que tenia com a prioritat la salvaguarda de la vida dels segrestats. En menys de 12 hores, l'equip d'intervenció estava en el punt de l'Atlàntic en el qual es trobava l'embarcació. En aquest moment, els agents van assaltar el “Sigui Paradise” i van establir un contacte inicial amb la tripulació, els qui van ratificar que es trobaven segrestats per un home serbi, que estava armat i que havia disparat a un dels tripulants.

En alta mar agents de la Policia Nacional van negociar durant diverses hores fins que finalment van aconseguir que el segrestador deixés l'arma i es lliurés a les autoritats. Així, van aconseguir posar fora de perill a la tripulació, que temia per la seva vida, confiscar la substancia estupefaent i dirigir-se al Port de Santa Cruz de Tenerife. Ja en terra, els agents van registrar el vaixell i van localitzar un habitacle de molt difícil accés on es van trobar els 2.300 quilos de cocaïna, dividits en fardells que estaven units a llums estroboscópicas i garrafes d'aigua, perquè l'estupefaent pogués surar en l'aigua fins que fos recollida.

Com a resultat de l'Operació “Neptú” han estat detingudes nou persones, s'han confiscat 2,3 tones de cocaïna i equips electrònics i satelitales.