Operació conjunta de la Policia Nacional i Vigilància Duanera juntament amb la Policia d'Equador i EUROPOL

Detingudes 30 persones a Espanya i Equador vinculades amb diverses intervencions a Europa de més de 3.200 quilos de cocaïna

S'estan duent a terme de manera simultània 21 entrades i registres a Espanya i 56 en Equador

S'han intervingut fins ara més de 400.000 euros en efectiu, gran quantitat d'immobles, vehicles d'alta gamma i diversos productes financers

06/02/24

Agents de la Policia Nacional i Vigilància Duanera espanyola, així com la Policia Nacional d'Equador estan duent a terme una operació conjunta en tots dos països, realitzant-se de manera simultània 21 entrades i registres a Espanya i 56 en Equador. L'operació desenvolupada per la Comissaria General de Policia Judicial i l'Àrea Regional de Vigilància Duanera de Madrid, ha comptat amb la col·laboració d'EUROPOL, sent coordinada per la Fiscalia Especial Antidroga, en cooperació amb la Fiscalia Especialitzada contra la Delinqüència Organitzada Transnacional d'Equador, tot això a través de la Xarxa de Fiscals Antidroga d'Iberoamèrica (RFAI) i el Jutjat Central d'Instrucció número u.

Han estat detingudes fins al moment un total de 30 persones que formaven part d'una organització criminal assentada principalment a la província de Màlaga (Espanya) i en Guayaquil (Equador), responsable de la introducció i distribució de grans remeses de cocaïna a Europa des de Sud-amèrica per via marítima, així com la inversió dels beneficis il·lícits al nostre país. A més de les actuacions en aquests dos llocs, s'estan duent a terme registres a Barcelona, Madrid, València, Sevilla, Granada i Cadis, així com en altres localitats d'Equador.

L'organització comptava amb una gran experiència en la introducció a Europa de grans quantitats de cocaïna utilitzant noves tècniques per escapar dels controls establerts, i explicant per a això amb un complex entramat empresarial internacional, el qual els permetia introduir en el circuit legal els beneficis obtinguts il·lícitament.

S'han bloquejat a Espanya gran quantitat d'immobles valorats en més de 13.000.000 d'euros

Aquesta organització seria la responsable de l'intent d'introducció d'almenys 3.200 quilos de cocaïna a Europa, els quals tenien com a origen Equador i destinació diferents ports europeus. A més de les detencions dels principals responsables, i fruit de l'operació s'han intervingut fins ara més de 400.000 euros en efectiu, s'han bloquejat a Espanya gran quantitat d'immobles, valorats en més de 13.000.000 d'euros, així com vehicles d'alta gamma i rellotges de luxe, i el bloqueig de productes financers.

Amb aquesta actuació coordinada en tots dos països es procedeix a desmantellar l'estructura completa d'aquesta complexa organització criminal, que controlava totes les fases de la producció, transport i venda de la substància il·lícita, així com el posterior blanqueig dels fons, explicant per a això amb experts en la creació d'aquest tipus d'estructures financeres per canalitzar aquests beneficis.

El desenvolupament d'aquesta operació ha estat finançat amb el Fons de Seguretat Interior de la Comissió Europea. L'operació continua oberta i no es descarta noves detencions.