En una operació coordinada per EUROPOL que ha comptat amb la participació de la Policia Nacional

Desarticulada una organització franc-israeliana que va estafar més de 38 milions d'euros mitjançant el “frau del CEO”

L'organització utilitzava documentació falsa per constituir societats mercantils i comptes bancaris a Europa, la Xina i Israel

En total han estat detingudes vuit persones a França i Israel, entre ells el líder d'aquesta organització, i s'han dut a terme vuit registres domiciliaris en tots dos països

A Madrid, agents de la Policia Nacional van aconseguir identificar a una ciutadana francesa que, utilitzant una identitat falsa, va constituir una societat mercantil amb la qual va poder estafar prop de 900.000 euros

17/02/23

Una recerca afavorida per EUROPOL, que ha comptat amb la participació d'investigadors de la Policia Nacional al costat d'agents de França, Hongria, Portugal i Croàcia, ha permès desarticular una organització franc-israeliana que presumptament va estafar més de 38 milions d'euros mitjançant el “frau del CEO”. L'organització utilitzava documentació falsa per constituir societats mercantils i comptes bancaris a Europa, la Xina i Israel. En total han estat detingudes vuit persones a França i Israel, entre ells el líder d'aquesta xarxa, i s'han dut a terme vuit registres domiciliaris en tots dos països. A Madrid, agents de la Policia Nacional van aconseguir identificar a una ciutadana francesa que, utilitzant una identitat falsa, va constituir una societat mercantil en els comptes de la qual es van rebre prop de 900.000 euros.

La xarxa criminal, composta per ciutadans francesos i israelians, tenia com a objectiu empreses situades a França. A la fi de 2021, una de les persones sospitoses es va fer passar pel director executiu d'una mercantil. El presumpte estafador va demanar al comptable de l'empresa que fes una transferència urgent de 300.000 euros a un banc a Hongria. El comptable, pensant que actuava sota l'ordre del director, va realitzar finalment una transferència de 500.000 euros. Després de diverses perquisicions, els investigadors van descobrir que les trucades del suposat director executiu provenien d'un número de telèfon israelià.

Així mateix, un grup de promotors immobiliaris de Paris van ser víctimes d'un frau amb un modus operandi similar. No obstant això, aquí el perjudici sofert va ser molt més elevat. Per perpetuar el frau, els estafadors es van fer passar per advocats i asseguraven que treballaven per a una coneguda empresa de comptabilitat francesa. Després de generar confiança en la víctima, l'estafador va sol·licitar una transferència. En total van defraudar prop de 38 milions d'euros. L'organització comptava amb un entramat de blanqueig mitjançant el qual van transferir els fons ràpidament a diferents països europeus, després a la Xina i finalment a Israel.

900.000 euros transferits a comptes a Espanya

Al gener de 2022 es va aconseguir relacionar tots dos fraus. L'intercanvi d'informació i la cooperació internacional gràcies a EUROPOL van conduir al descobriment de responsables i el modus operandi emprat, així com la destinació dels fons obtinguts de forma il·lícita. La recerca criminal desenvolupada a Croàcia va permetre identificar a les mules de diners utilitzades per la xarxa criminal. Les autoritats croates van bloquejar i van congelar més de 600.000 euros en diversos comptes. Per la seva banda, els agents portuguesos van confiscar aproximadament tres milions d'euros en diversos comptes bancaris. A més, les autoritats hongareses van localitzar més de set milions d'euros que van ser transferits a comptes bancaris hongaresos abans de retirar-los en efectiu o transferir-los a comptes bancaris en altres països. Les autoritats hongareses van interrogar a 16 persones i es van confiscar de més d'1.000.000 d'euros en diversos comptes bancaris.

A Espanya, els investigadors de la Policia Nacional van esbrinar que una ciutadana francesa, emprant un passaport belga fals, es va desplaçar a Madrid on va sol·licitar un Nombre d'Identificació d'Estranger, amb el qual va poder constituir una societat al seu nom així com comptes bancaris associades a la mateixa en la qual es van rebre prop de 900.000 euros estafats.

Detingudes vuit persones a França i Israel

En total han estat detingudes vuit persones a França i Israel, entre ells el principal líder d'aquesta organització que s'assentava al país d'Orient Mitjà. També s'han dut a terme vuit registres domiciliaris en tots dos països.

L'operació s'ha saldat amb nombroses confiscacions com a equips electrònics i vehicles, al voltant de tres milions d'euros en comptes bancaris portugueses, més d'un milió d'euros en comptes bancaris hongaresos, 600.000 euros en croats, 400.000 euros en comptes bancaris espanyoles i 350.000 euros en monedes virtuals. En total, el valor de les confiscacions ascendeix a més de 5,5 milions d'euros.