A Madrid, Sevilla, Toledo, Alacant i Burgos

La Policia Nacional desarticula una xarxa que oferia “guanyar diners des del seu domicili” amb falses inversions en criptomonedas

L'organització captava inversors mitjançant l'organització d'esdeveniments multitudinaris, invitacions a festes i fins i tot regals de vehicles d'alta gamma

En total s'ha detingut a 12 persones per gestionar a Espanya una plataforma online de captació d'inversores en criptomonedas

Els investigadors estimen que la quantitat defraudada ascendeix a més de 200.000 euros estafats a 15 persones

12/12/22

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal que oferia “guanyar diners des del seu domicili”. En total s'ha detingut a 12 persones a Madrid, Sevilla, Toledo, Alacant i Burgos. Presumptament, la xarxa captava inversors en criptomonedas mitjançant l'organització d'esdeveniments multitudinaris en hotels de luxe, invitacions a festes o regals de vehicles d'alta gamma.

La recerca es va iniciar quan els agents van detectar l'enviament massiu de correus electrònics mitjançant els quals es proposava “guanyar diners des del seu domicili”. L'engany consistia a realitzar una inversió inicial en criptomonedas para, a continuació, realitzar una sèrie de tasques diàries que consistien a interactuar en diverses pàgines web fraudulentes controlades per l'organització amb la finalitat de donar una falsa aparença d'autenticitat, obtenint una major visibilitat en internet.

Aconseguida aquesta primera captació de col·laboradors, els membres de la xarxa criminal oferien la possibilitat d'invertir més diners en la compra de criptoactivos oferint un rendiment superior al del mercat, així com majors ingressos si aconseguien captar a nous inversors.

Quan alguna de les víctimes era conscient de l'engany i volia retirar els seus diners, l'organització no l'hi permetia i els oferia involucrar-se més en l'empresa realitzant labors de captació de nous inversors. Per a això, posaven a la seva disposició la possibilitat d'organitzar esdeveniments publicitaris, obrir seus físiques o rebre regals d'alta gamma com a vehicles, a fi que expliquessin en xarxes socials que la companyia premia als inversors amb importants incentius materials.

Clausurades quatre seus físiques usades com a aparador publicitari

El poder de captació d'aquesta organització va arribar a milers de persones a les quals convidaven a festes i esdeveniments en hotels de luxe per tota la geografia espanyola, pagats íntegrament per l'organització com a mitjà d'ostentació de l'alt estatus econòmic de la suposada empresa d'inversió. Igualment obrien locals físics, a manera d'aparador publicitari de la companyia, per donar una major aparença de legalitat sent paralitzades l'activitat de les quatre seus que operaven a Espanya.

L'organització sufragava les despeses ocasionades d'aquests esdeveniments multitudinaris, regals i publicitat pagant amb criptodivisas i realitzant transferències des de comptes estrangers. A més, movien els seus guanys internacionalment a través d'empreses, comptes bancaris i moneders virtuals situats en diferents països d'Europa (Regne Unit, Lituània, Noruega, França i Espanya), la qual cosa dificultava la traçabilitat dels diners.

Els investigadors han pogut acreditar que amb aquest model de negoci un frau de més de 200.000 euros, arran de 15 denúncies, encara que tenen coneixement de l'existència de centenars de víctimes repartides per tota Europa.