A Madrid i Barcelona

La Policia Nacional desarticula una organització criminal que va defraudar més de 12 milions d'euros mitjançant phishing

S'ha detingut a sis persones com a presumptes responsables de pertinença a organització criminal, estafa, blanqueig de capitals i usurpació d'estat civil, havent-se detectat gairebé 300 víctimes en diferents països europeus

Oferien operacions amb criptomonedas, renda variable i altres productes financers a través de webs fraudulentes amb les quals van arribar a estafar més de dotze milions d'euros

Per blanquejar els diners defraudats obrien comptes bancaris en diferents entitats financeres espanyoles i estrangeres on transferien els diners per blanquejar-ho

29/11/22

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal a Madrid i Barcelona que va defraudar més de 12 milions d'euros mitjançant phishing. S'ha detingut a sis persones com a presumptes responsables de pertinença a organització criminal, estafa, blanqueig de capitals i usurpació d'estat civil, havent-se detectat gairebé 300 víctimes en diferents països europeus. Oferien operacions financeres de renda variable, criptomonedas i contractació de productes financers a través de webs fraudulentes, que simulaven les d'una coneguda entitat bancària, amb les quals van arribar a estafar més de 12 milions d'euros. Per blanquejar els diners defraudats obrien comptes bancaris en diferents entitats financeres espanyoles i estrangeres on transferien els diners.

La recerca es va iniciar arran d'una denúncia formulada pel representant legal d'una entitat bancària, on posava en coneixement que la seva identitat digital havia estat suplantada mitjançant la creació d'una pàgina web que, fent ús indegut de les marques i noms, imitava ser una pàgina web del grup financer denunciant.

Utilitzant dominis web similars a l'original

Aquesta web utilitzava un domini fals, semblat al domini original de l'entitat bancària, induint a la confusió. La finalitat d'aquesta web falsa era atreure l'atenció de potencials clients francesos a fi que aquests realitzessin operacions de dipòsit o inversió, convençuts que l'estaven duent a terme amb l'entitat financera denunciant.

Poc després es va detectar l'existència de noves pàgines web amb idèntic propòsit, usurpar la identitat del banc denunciant i de les entitats que formen part del seu grup.

El mètode per defraudar utilitzat pel grup delincuencial, consistia a oferir a qualsevol client potencial, a través de les webs fraudulentes, la possibilitat de realitzar diferents operacions financeres, com són: la contractació de productes d'inversió (renda variable, futurs i criptomonedas) i la contractació de productes de finançament. En tots dos casos, els fons de les persones estafades eren transferits a comptes corrents oberts a Espanya, Portugal, Polònia i França. Posteriorment, els diners eren moguts per al seu blanqueig entre comptes que disposava l'organització en diferents països.

D'acord amb la informació facilitada pels afectats i després de les gestions practicades pels investigadors, es va comprovar que la destinació dels fons eren comptes bancaris espanyoles, ascendint el volum del frau a 12.345.731 euros.