Operació internacional contra membres de la ‘Mocro-Màfia’ holandesa

Policia Nacional i Mossos d'Esquadra frustren l'intent de la màfia holandesa d'assentar-se a Catalunya en una operació als Països Baixos, on s'intervenen 2.000.000 d'euros

L'operatiu es va dur a terme amb entrades simultànies a Holanda i Catalunya contra la ‘Mocro-Màfia’, una perillosa organització criminal amb epicentre als Països Baixos i Bèlgica, i on també va participar la policia dels Països Baixos (IRC l'Haia )

Es deté a l'Haia a dos integrants destacats d'aquest grup mafiós, i una tercera persona a Mataró; a més de quatre persones que queden com investigades

S'han intervingut armes de foc real i munició i aproximadament 2.000.000 d'euros a Holanda, que el grup utilitzava per adquirir pisos, béns de luxe i vehicles d'alta gamma, que blanquejaven a Espanya a través de societats interposades

Als detinguts se'ls vincula amb els delictes de blanqueig de capitals, tráfico de drogues, tinença il·lícita d'armes i pertinença a organització criminal

La celeritat i la fluïdesa en la cooperació de l'Oficina SIRENE Espanya i l'impuls i suport que es va donar a la recerca des de la Fiscalia Provincial de Barcelona, ha resultat clau per agilitar la recerca entre tots dos països

26/10/22

Agents de la Policia Nacional, Mossos d'Esquadra i la Policia dels Països Baixos (IRC l'Haia ) han procedit a la detenció de tres persones integrants de la denominada ‘Mocro Màfia’ holandesa, com a presumptes autors dels delictes de Blanqueig de Capitals, Tráfico de Drogues, Tinença Il·lícita d'Armes i Pertinença a Organització Criminal, aconseguint impedir que s'assentessin a Catalunya, on tenien previst blanquejar, a partir de diversos negocis i adquisició de béns, diners provinents del narcotràfic.

La recerca multidisciplinària s'ha dut a terme de manera coordinada, una vegada es va constituir, al febrer de 2021, un Equip Conjunt de Recerca (ECI), entre Policia Nacional i Mossos d'Esquadra; originada per a la cerca d'indicis relacionats amb delictes de robatoris amb força en caixers automàtics mitjançant gasos explosius a diversos països de la Unió Europea.

Al gener de 2020 es van cometre a Catalunya dos robatoris en caixers automàtics mitjançant l'ús d'explosius. Aquesta recerca va ser iniciada per la Unitat Central de Robatoris amb Força de la Policia Autonòmica. Arran de la informació aportada pel servei TEDAX d'aquest cos, així com per la policia alemanya, mitjançant els sistemes de coordinació interpolicial de la Unió Europea, es va tenir coneixement de l'existència d'una persona d'origen holandès que podria estar darrere d'aquests robatoris.

Les recerques no van permetre relacionar-ho amb aquests fets en aquell moment; però sí amb un altre robatori de les mateixes característiques ocorregut amb anterioritat a Paterna (València), a la fi del mes d'octubre de 2020 i que estava investigant la Brigada Provincial de Policia Judicial de Policia Nacional, a València.

A partir d'aquest instant, Policia Nacional i Mossos d'Esquadra van iniciar una recerca conjunta sobre l'investigat principal, qui estava residint a Catalunya. cal destacar que la recerca d'aquest sistema de robatori especialitzat resulta fart complexa, per la tecnificació que suposa; així com per la perillositat manifesta que comporta la seva execució, fins i tot per als propis investigats.

La reeixida culminació d'aquesta recerca posa en valor l'excel·lent coordinació policial

La recerca dels esmentats robatoris va deixar en descobert una possible organització criminal d'origen holandès que s'havia instal·lat a la zona de Catalunya i la intel·ligència policial i financera sobre els seus integrants va permetre, posteriorment, una recerca de blanqueig de capitals que va facilitar l'impuls d'un procediment judicial en el Jutjat d'Instrucció número 2 de Mataró.

Aquesta recerca va ser coordinada per la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya (UDEF), conjuntament amb la Unitat Central de Blanqueig de Capitals i Delictes Econòmics de Mossos d'Esquadra i va ser la que va determinar la línia més precisa de recerca i que ha servit per obtenir rellevants proves de càrrec.

Des del Jutjat d'Instrucció 2 de Mataró es van dictar diverses Ordres Europees de Recerca (OEI) que van servir per confirmar les teories dels investigadors que consideraven als principals investigats com les persones encarregades, dins de l'organització, de facilitar als membres de la “Mocro-Màfia” la seva instal·lació a Espanya, principalment a Catalunya. La celeritat i fluïdesa en la cooperació efectuada per l'Oficina SIRENE Espanya ha estat essencial per agilitar la coordinació judicial i policial entre els dos països participants.

La denominada “Mocro-Màfia” resulta de la instauració als Països Baixos i Bèlgica de diferents clans, integrats principalment per persones d'origen magrebí. Aquests clans, coneguts en aquell país com a persones especialment perilloses pels mètodes que empren en els seus negocis, semblen estar emergint i estenent les seves influències en altres països de la Unió Europea, entre ells Espanya.

Malgrat que aquesta organització mafiosa no ha tingut el ressò mediàtic que hagin pogut tenir altres organitzacions criminals, com les d'origen xinès, italià o rus, es tracta d'una organització molt perillosa, amb uns procediments extremadament violents i amb una tendència a l'alça quant a la seva incidència global.

Els seus tentacles i relacions els connecten amb grups criminals de tot el món, donada la seva ascendent activitat en el Port de Rotterdam, el més important d'Europa en el relacionat al transport de mercaderies per via marítima. En aquest sentit, cal destacar que vincles amb grups criminals que operen en el nord d'Àfrica en el tráfico d'haixix; així com amb Amèrica del Sud referent al tráfico de cocaïna.

Fruit de l'explotació operativa de la recerca, s'ha pogut acreditar la perillositat dels integrants de l'organització criminal, en trobar-se diverses armes de foc real i munició, concretament diverses pistoles semiautomàtiques i un regirar; armes que tenien preparades per defensar els corresponents negocis, així com les substancies estupefaents amb les quals comerciaven en alguns dels locals regentats a Catalunya, i, a més, amb la finalitat de protegir les ingents quantitats de dipòsit de diners en efectiu que emmagatzemaven.

L'organització pretenia consolidar una estructura que permetés blanquejar els quantiosos guanys per inserir-les en el circuit econòmic legal

Després de dos anys de treball, amb múltiples vigilàncies, seguiments i també diferents diligències de recerca, així com la utilització de múltiples instruments de cooperació policial internacional, en les quals van participar activament membres de Policia Nacional, adscrits a la UDYCO de la B.P.P.J. de Barcelona i agents de Mossos d'Esquadra, es van poder identificar els negocis que utilitzaven per blanquejar els béns adquirits i les connexions amb els Països Baixos per efectuar les diferents operacions de blanqueig de capitals.

L'atac a l'estructura econòmica d'aquesta organització s'ha basat, principalment, en la identificació, la intel·ligència financera i bloqueig preventiu dels negocis (d'aparença lícita però utilitzats per a finalitats delictives) que els detinguts tenien a Catalunya. Entre aquests negocis destaca la inversió en restauració i la compra venda de vehicles d'alta gamma.

Aquestes dues metodologies de blanqueig de capitals servien per moure grans quantitats de diners dins de la Unió Europea ocultant l'origen dels fons utilitzats; que, al seu torn, es camuflaven en operacions comercials simulades. Així doncs, es va poder dur a terme un operatiu policial internacional, gràcies a la cooperació de l'Agregat a l'Ambaixada Espanyola als Països Baixos que, de forma especialment activa, va ajudar als investigadors a perfilar l'èxit que la recerca ha tingut fet i fet.

Per dur a terme l'explotació operativa, el passat dia 13 d'octubre, es van desplaçar agents de Policia nacional i Mossos d'Esquadra a Països Baixos, desenvolupant-se de forma simultània diferents registres en Països Baixos i Espanya, produint-se la intervenció i comís de comptes corrents, béns de luxe (turismes de gamma alta, motos d'aigua, joies, monedes d'or certificades), a més de la intervenció d'aproximadament uns 2.000.000 d'euros en efectiu en moneda de curs legal, Euro i Francs Suïssos.

Entre els vehicles d'alta gamma localitzats es troben alguns models el preu dels quals de mercat supera els 150.000 euros, la qual cosa ve a confirmar l'alta capacitat econòmica de la qual disposaven els investigats, fruit de la pluralitat d'activitats delictives a les quals es dedicaven.

En un dels domicilis la Policia de Països Baixos va trobar una estada (“zulo”) en la qual es van trobar diverses bosses de plàstic que contenien diners. Entre els efectes intervinguts es trobava un rellotge d'alta gamma, el preu de la qual de mercat se situa a partir dels 200.000 euros; així com una altra peça, que el seu preciar base gira entorn de/entorn dels 50.000 euros, i que li serviria per blanquejar els diners obtinguts en les activitats delictives.

Aquesta recerca ha permès conèixer més d'a prop la realitat d'una de les organitzacions emergents a Europa que pretenia instal·lar-se a Espanya gràcies a membres ja residents al nostre país i que demostraven tenir facilitat i capacitat per blanquejar els beneficis que generaven més integrants de la mateixa organització.

L'activitat delictiva estava diversificada, detectant-se a més dels robatoris amb força, el tráfico de substàncies estupefaents. Dos dels principals investigats, que van ser detinguts en Països Baixos, van ingressar a la presó per ordre de les autoritats competents d'aquest Estat. Així mateix, quatre persones més han quedat com investigades. No es descarta que es puguin produir noves detencions, tenint en compte els nombrosos indicis detectats i una vegada que es procedeixi a l'anàlisi de la nombrosa documentació intervinguda.