Vuit detinguts, tres d'ells a la presó provisional

La Policia Nacional desarticula dues organitzacions criminals dedicades al tráfico de migrants entre Marroc i les Illes Canàries

Els líders de les organitzacions són els presumptes responsables de l'arribada a les costes de Lanzarote i Fuerteventura de sis pasteres amb 204 migrants marroquines

La xarxa criminal cobrava a cada migrant una mitjana de 3.000 euros pel que s'estima un benefici per a l'organització de més de 600.000 euros

Els vuit arrests s'han dut a terme a Las Palmas (4), Múrcia (2), Cadis (1) i Biscaia (1), tots ells per delictes contra els drets dels ciutadans estrangers, pertinença a organització criminal i falsedat documental

06/06/22

La Policia Nacional ha desarticulat dues organitzacions criminals interconnectades dedicades al tráfico de migrants entre Marroc i les Illes Canàries. Els líders de les organitzacions són els presumptes responsables de l'arribada de 204 migrants marroquins en sis pasteres a les costes de Lanzarote (5) i Fuerteventura (1). La xarxa criminal cobrava a cada migrant una mitjana de 3.000 euros pel que s'estima un benefici per a l'organització d'uns 612.000 euros. Els vuit arrests s'han dut a terme en la localitat canària de les províncies de Las Palmas (4), Múrcia (2), Cadis (1) i Biscaia (1), tots ells per delictes contra els drets dels ciutadans estrangers, pertinença a organització criminal i falsedat documental. Tres dels arrestats romanen a la presó provisional.

Després de diverses perquisicions i diligències realitzades per la Policia Nacional s'ha aconseguit esclarir l'existència de dues organitzacions criminals dedicades al tráfico de migrants marroquins, perfectament estructurades i connectades entre si que operaven des del litoral marroquí fins a les Illes Canàries.

204 immigrants traslladats

Les indagacions dels agents van permetre determinar tant el modus operandi de les organitzacions com els rols exercits pels seus integrants, qui eren els líders, les rutes emprades, punts de sortida i quantitats que se'ls cobrava als migrants per portar-los en pastera fins a Espanya. D'aquesta manera, es va poder esbrinar que els líders de les organitzacions eren responsables de l'arribada de sis pasteres a les illes de Lanzarote i Fuerteventura, a les quals havien traslladat a 204 immigrants marroquins.

Beneficis de més de 600.000 euros

Els investigadors també van poder esbrinar que la xarxa criminal cobrava a cada migrant una mitjana de 3.000 euros, si ben al principi sol·licitaven el pagament de 4.000 euros i si no tenien suficients migrants perquè la pastera fora al complet de la seva capacitat, baixaven el preu a 2.500 euros. Amb el nombre de pasteres i migrants traslladats coneguts pels agents, s'ha estimat un benefici per a l'organització de més de 600.000 euros.

Una vegada que els agents van reunir totes les proves, per desarticular les organitzacions es va dissenyar un dispositiu a diverses províncies en el qual van participar gairebé 100 agents de policia, efectuant-se tres entrades i registres als domicilis dels líders de les organitzacions, en concret en Sotogrande (Cadis),  Lorquí (Múrcia) i Lanzarote (Las Palmas), durant els quals es van intervenir nombrosos dispositius d'emmagatzematge d'informació així com documentació relativa a les transaccions econòmiques per pagar el viatge en les pasteres.

Els vuit arrestats durant la recerca van ser posats a la disposició de l'autoritat judicial com a presumptes responsables per delictes contra els drets dels ciutadans estrangers, pertinença a organització criminal i falsedat documental.