En una operació conjunta de la Policia Nacional d'Espanya i la Policia Nacional d'Albània

Detinguts a Albània set fugitius reclamats per les autoritats espanyoles

Sis dels homes, de nacionalitat albanesa, tenien Ordre Internacional de Detenció per tráfico de drogues; i al setè, del mateix origen, se li cercava per la comissió de més de 40 robatoris a casa habitada

Aquest operatiu ha estat dut a terme en el marc del recent Conveni Europeu d'Extradició signat entre Albània i Espanya, que va entrar en vigor el passat dia 18 de març de 2022, i en virtut del com els agents de la Policia Nacional d'Espanya van enviar un llistat amb 25 objectius

26/05/22

Agents de la Policia Nacional d'Espanya en col·laboració amb la Policia Nacional d'Albània han detingut a set fugitius reclamats per les autoritats espanyoles. Sis dels homes, de nacionalitat albanesa, tenien Ordre Internacional de Detenció per tráfico de drogues; i al setè, del mateix origen, se li cercava per la comissió de més de 40 robatoris a casa habitada. Aquesta operació ha estat duta a terme en el marc del recent Conveni Europeu d'Extradició signat entre Albània i Espanya, que va entrar en vigor el passat dia 18 de març de 2022, i en virtut del com els agents de la Policia Nacional d'Espanya van enviar un llistat amb 25 objectius.

Per primera vegada, en l'àmbit de cooperació policial internacional, agents de la Policia Nacional han procedit a la detenció de ciutadans de nacionalitat albanesa en el marc del recent Conveni Europeu d'Extradició signat entre Albània i Espanya, que va entrar en vigor el passat dia 18 de març de 2022. Aconseguint dur a terme, en coordinació amb l'Agregaduría d'Interior a Bulgària, Ucraïna, Albània, Macedònia del Nord i Xipre i Interpol Tirana, la detenció de set persones per les autoritats judicials espanyoles, les quals es trobarien ocultes en territori albanès. 

Acord entre el Regne d'Espanya i la República d'Albània complementari del Conveni Europeu d'Extradició de 1957

El passat dia 18 de març de 2022, es va publicar en el Butlletí Oficial de l'Estat l'Acord entre el Regne d'Espanya i la República d'Albània, complementari del Conveni Europeu d'Extradició de 1957, signat a Madrid el 4 d'octubre de 2021, pel qual Espanya i Albània convenien a extraditar mútuament als seus nacionals a fi d'exercir accions penals per la comissió de delictes, per a l'execució d'una pena o l'aplicació d'una mesura de seguretat de conformitat amb les disposicions del Conveni Europeu d'Extradició.

Aquesta entrada en vigor va suposar l'inici de l'Operació “Tirana”, duta a terme per la Secció de Fugitius de la UDYCO Central, en coordinació amb l'Agregaduría d'Interior a Bulgària, Ucraïna, Albània, Macedònia del Nord i Xipre, la fi del qual era la localització i si escau detenció de ciutadans albanesos que poguessin trobar-se a Albània i als quals els constessin en vigor reclamacions de jutjats espanyols.

Sis cercats per tráfico de drogues i un per més de 40 robatoris en cases habitades

Un dels pròfugs detinguts en el marc d'aquesta operació tenia una Ordre Internacional de Detenció per un Jutjat d'Arenys de Mar (Barcelona) per formar part d'una organització criminal dedicada al cultiu intensiu de plantes de marihuana, que vindria desenvolupant des d'octubre de 2019 des de diferents habitatges llogats a diverses províncies d'Espanya.

Un altre dels detinguts va ser localitzat en la localitat de Vlore (Albània), tenia una Ordre Internacional de Detenció decretada arran d'haver estat condemnat per un delicte contra la salut pública en la seva modalitat de cultiu i tráfico de plantes de marihuana comès/fideïcomès per organització criminal. Ja que, com a membre d'una organització criminal, es dedicava al cultiu intensiu d'aquesta droga en diferents habitatges o locals industrials llogats especialment per a aquesta activitat.

La detenció d'un tercer escapolit es va produir a la ciutat de Tirana (Albània) després d'haver estat condemnat per un delicte de tráfico de drogues, sent el líder d'una organització turc/albanesa dedicada a la introducció i posterior distribució a Espanya d'heroïna. 

Un quart home va ser arrestat en la localitat albanesa de Lezha després de constar-li la imputació de més de 40 robatoris en cases habitades a l'octubre de 2012 i integració en organització criminal.

Es tracta d'una operació que continua oberta en la qual se segueix duent a terme l'intercanvi d'informació operativa amb la finalitat de localitzar a més pròfugs de la justícia espanyola.