Una suposada acadèmia de formació especialitzada ocultava una estafa piramidal

La Policia Nacional desmantella un entramat que captava a joves amb la promesa de fer-los rics invertint en trading i criptomonedas

S'ha detingut a diverses províncies a un total de vuit persones que persuadien a estudiants, alguns menors d'edat, amb la promesa de grans guanys econòmics després de formar-se en inversions financeres i realitzar operacions no permeses a Espanya

Captaven a les seves víctimes tant abordant-los en parcs públics com a través d'esdeveniments presencials organitzats en hotels i arribaven a utilitzar tècniques de persuasió pròpies d'organitzacions sectàries

La Policia Nacional i la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV ) segueixen compromesos en la lluita contra les estafes provocades pels quiosquets financers

23/03/22

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització presumptament dedicada a realitzar estafes piramidals en formació d'inversió en trading i criptomonedas.

S'ha detingut a un total de vuit persones que conformaven la cúpula d'una acadèmia que suposadament formava en transaccions financeres. Els seus integrants es dedicaven a persuadir a joves, alguns menors d'edat, amb la promesa de grans guanys econòmics després de formar-los en inversions financeres i realitzar operacions no permeses a Espanya. Captaven a les seves víctimes tant abordant-los en parcs públics com a través d'esdeveniments presencials organitzats en hotels i arribaven a utilitzar tècniques de persuasió pròpies d'organitzacions sectàries.

La recerca es va iniciar fa un any quan els investigadors, després de la denúncia formulada per una associació de víctimes de sectes, van detectar l'existència d'una acadèmia de formació que des de l'any 2019 captava joves, inicialment a Barcelona i posteriorment en la resta del territori nacional, amb la suposada intenció de formar-los en trading o negociació a curt termini de criptomonedas i altres productes financers.

Els investigadors van poder comprovar que el centre formatiu s'oferia inicialment per a ensenyaments online en la negociació de productes financers a curt termini, prometent a estudiants joves guanyar quantioses sumes de diners sense treballar. No obstant això, una vegada que estaven matriculats l'ensenyament passava a tenir un paper secundari i l'organització es dedicava a pressionar-los per captar a nous estudiants conformant així una estafa de tipus piramidal.

Les perquisicions dels agents van permetre esbrinar que la plataforma formativa era la successora d'una altra sobre la qual requeia un advertiment de la Comissió Nacional del Mercat de Valors. A més, el líder de l'organització ja havia participat en altres estafes piramidals i coneixia a membres de la cúpula directiva de l'acadèmia en altres països. També van constatar el canvi de la denominació de la mercantil, per evitar que les potencials víctimes poguessin vincular el nom de la plataforma a una presumpta estafa amb una cerca ràpida a la web.

La forma de captar potencials víctimes de la plataforma era mitjançant l'encontre físic, abordant a joves en parcs públics, o a través d'esdeveniments presencials en hotels i altres establiments organitzats per una mercantil diferent, que els convidava a sumar-se a un moviment que els permetria oblidar-se de la vida laboral ordinària i aconseguir la “llibertat financera” si s'inscrivien en la plataforma formativa. Per a això, de manera virtual, els membres principals de la trama es mostraven molt actius en diferents xarxes socials, exhibint una vida repleta de luxes que segons ells havien aconseguit gràcies a la formació en trading de l'acadèmia.

Captar noves víctimes entre els amics i en el col·legi

Entre les víctimes de la presumpta estafa, els investigadors van detectar menors d'edat amb un nivell d'estudis bàsic i uns altres que, de comptar amb estudis superiors, no guardaven cap relació amb els mercats financers, a més de no explicar cap d'ells amb formació ni experiència prèvia en inversions borsàries. Una vegada que eren captats per inscriure's en la formació, l'activitat d'ensenyament passava a un segon pla i es pressionava als nouvinguts perquè es dediquessin a captar a noves víctimes en els seus entorns més pròxims –amics i col·legis-.

Les quantitats econòmiques exigides per l'organització per a la inscripció en la formació financera consistien en un primer ingrés de 200 euros i una quota mensual de 150 euros. Després que les víctimes captessin a altres dues persones deixaven de pagar la quota mensual i a partir de la seva tercera captació, començarien a cobrar mensualment de la “piràmide”. Perquè la captació fos eficient, se'ls proporcionada instrucció i guions per abordar i persuadir a nous membres potencials.

Persuasió per abandonar els estudis i bolcar-se amb l'organització

La pressió sobre els joves perquè abandonessin els seus estudis i fins i tot tallessin les seves relacions familiars i que així poguessin bolcar-se en l'activitat de l'organització, fregava determinades tècniques de pressió pròpies de les sectes. Fins i tot, dues adolescents captades quan tenien 17 anys van arribar a abandonar el domicili familiar per conviure amb membres de l'organització.

Quant a l'activitat formativa que duia a terme la plataforma, consistia en una sèrie de classes virtuals gravades en vídeo, a través de les quals es fomentava entre unes altres la compravenda d'opcions binàries i operacions amb apalancamientos, que es troben prohibides a Espanya i en la Unió Europea. Per fomentar aquestes operacions i reforçar la credibilitat de la rendibilitat i fiabilitat de l'acadèmia, un dels principals formadors de l'organització mostrava en el seu compte, suposadament auditada per una coneguda web d'auditoria financera, un històric de negociacions realitzat després d'una manipulació informàtica, en la qual es podia observar que les inversions havien tingut un percentatge d'encert d'entre el 75 i el 80 per cent.

Les perquisicions dutes a terme pels investigadors van detectar que segons les publicacions de la pròpia organització, tan sol el principal líder, hauria pogut ser responsable de la captació directa i indirecta d'unes 2.500 persones. En la fase final de la recerca els agents van arrestar com a presumptes responsables dels delictes d'estafa, publicitat enganyosa  i pertinença a organització criminal, a un total de vuit persones, entre els quals es troben els dos principals líders de l'organització, en diferents províncies espanyoles, Barcelona (2), Santa Cruz de Tenerife (2), Alacant (1), Madrid (1), Màlaga (1) i Tarragona (1).

Col·laboració amb la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV)

En la tradicional col·laboració entre el CNMV i la Policia Nacional en la protecció dels mercats de valors i dels inversors, especialment els detallistes, ratificada amb el Conveni signat en 2019 i renovat el passat mes de febrer, s'ha treballat conjuntament a l'hora d'obtenir informació sobre l'entramat investigat. En aquest sentit la CNMV ha publicat un advertiment de l'empresa sobre la qual pivotava la recerca.

Novament la Policia Nacional recorda que és fonamental la col·laboració ciutadana en la prevenció i detecció d'aquest tipus de fraus, per així disposar, de primera mà, de tota la informació sobre aquestes organitzacions.