Els capitosts de l'organització operaven des de la República de Benín

La Policia Nacional desarticula un grup criminal que va estafar un milió i mitjà d'euros a més de 200 persones de tota Espanya

Els responsables de l'organització comptaven amb persones que exercien de “mules” a Espanya, a les quals arribaven a amenaçar de mort perquè fessin el que els manaven

El grup criminal es dedicava a la comissió d'estafes a través d'Internet, utilitzant pàgines web fraudulentes o a través de la concessió de falsos préstecs

Un total de 45 persones han estat detingudes a les províncies d'Alacant, Almeria, Astúries, Balears, Barcelona, Cadis, Cantàbria, Castelló, Còrdova, Granada, La Corunya, Las Palmas, Lugo, Madrid, Màlaga, Múrcia, Palencia, Salamanca, Sevilla, Toledo, València, Biscaia i Zaragoza

Les recerques continuen obertes després de detectar-se forts vincles d'aquesta organització en països com Alemanya, Àustria, França i Polònia

07/11/21

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal dedicada, presumptament, a la comissió d'estafes a través d'Internet. Un total de 45 persones han estat detingudes per estafar a Espanya a més de 200 persones, aconseguint un benefici de gairebé un milió i mitjà d'euros. Els capitosts de l'organització operaven des de Benín a través de persones que exercien de “mules”, a les quals amenaçaven fins i tot de mort.

Les recerques van començar al juliol de 2019, quan els agents van detectar l'existència d'un grup criminal internacional assentat en la República de Benín, des d'on realitzaven i dirigien activitats delictives en diferents països europeus, principalment a Espanya, Alemanya, Àustria, França i Polònia. A pesar que les estafes les realitzaven des del seu país d'origen, on a més rebien els diners defraudats, captaven a les “mules” o les coaccionaven als països europeus en els quals actuaven.

Les gestions policials han permès detectar dos modus operandi perfectament dissenyats pels membres de l'organització. D'una banda, creaven portals web fraudulents en els quals oferien productes informàtics, electrònics i de telefonia a un preu inferior al del mercat, amb la peculiaritat que el pagament havia de realitzar-se mitjançant transferència bancària a comptes de les persones que exercien de “mules”. S'han detectat i tancat un total de 20 pàgines web falses.

Una vegada que les víctimes iniciaven la suposada compra d'un producte, les seves dades de contacte i bancaris quedaven en poder de l'organització criminal. A partir d'aquest instant, els estafadors es posaven en contacte amb les víctimes i els comunicaven que per poder recuperar els seus diners havien d'obrir diversos comptes bancaris, sol·licitar targetes de crèdit i manar-les per correu ordinari a diversos apartats postals de la República de Benín. Una vegada que les targetes arribaven al país africà, s'iniciava un procés en el qual les víctimes començaven a rebre quantitats ingents de diners procedents d'altres estafes realitzades per tota Europa. Aquests diners eren retirats mitjançant les targetes de crèdit en caixers de Benín, deixant una comissió per cada transferència a la disposició de la víctima, que, des d'aquest moment, passava a ser part implicada en l'entramat criminal.

Tal era la quantitat de diners obtinguda mitjançant aquest tipus de comissions que arribaven a obrir de manera voluntària noves comptes bancaris i cercaven noves “mules” per poder seguir cobrant comissions. En altres casos, eren els membres de l'organització assentats a Espanya els que obligaven a les “mules” sota fortes amenaces, fins i tot de mort, a seguir les indicacions dels membres de l'organització respecte al nou rol que havien d'exercir. Amb la finalitat de donar una aparença legal a aquest procés, l'organització realitzava un contracte fals amb “les mules” captades, fent-se passar per prestadors privats i, així, camuflar la comissió que pagarien a les víctimes com si fos l'abonament del préstec concedit. 

Es feien passar per financeres franceses

El segon modus operandi emprat consistia en la publicació d'anuncis en diverses xarxes socials oferint la concessió de falsos préstecs online, en els quals es feien passar per financeres franceses. Els falsos prestadors posaven com a condició l'obertura d'un compte corrent en la qual suposadament li ingressarien el préstec sol·licitat, i que havia d'estar a nom de la víctima, qui havia d'ingressar una quantitat de diners que oscil·lava entre els 500 i 1.000 euros com a despeses de comissió d'obertura del préstec. A més, havien d'obtenir una targeta de crèdit i enviar-la a Benín juntament amb les dades i claus de la banca online. Una vegada que els membres de l'organització tenien les targetes en el seu poder, retiraven els diners ingressats per la víctima per a les despeses de gestió i començaven l'extorsió.

Amb aquest elaborat procés de frau s'han esclarit més de 200 denúncies interposades per tot el territori nacional, que han llançat un benefici de gairebé un milió i mitjà d'euros a l'organització. A més, s'ha aconseguit la detenció de 45 membres del grup organitzat, incloent els principals membres que operaven com a captadors directes a Espanya. Els arrests s'han dut a terme en les localitats d'Alacant, Almeria, Avilés (Astúries), Oviedo (Astúries), Ciutadella (Balears), Cornellà de Llobregat (Barcelona), Vilanova i la Geltrú (Barcelona), Cadis, Santander (Cantàbria), Castelló, Còrdova, Granada, La Corunya, Las Palmas de Gran Canària (Las Palmas), Lugo, Viver (Lugo), Madrid, Màlaga, Múrcia, Palencia, Salamanca, Sevilla, Toledo, València, Bilbao (V izcaya) i Zaragoza.

En l'actualitat, continuen les gestions de recerca a nivell internacional en col·laboració amb EUROPOL i amb INTERPOL, ja que s'ha pogut comprovar que aquesta organització criminal té forts vincles en altres països europeus com Alemanya, Àustria, França i Polònia, on s'han detectat nombroses víctimes que han realitzat compres a les pàgines web investigades, així com noves “mules” receptores del frau. Igualment, s'estan realitzant comprovacions en la República de Benín per identificar als membres de l'organització que operen des d'allí.