Operació duta a terme a Màlaga, Castelló, València i Madrid

Desarticulada una organització que emetia senyal il·lícit de televisió de pagament per Internet a més de 3.000 usuaris

Sis persones han estat detingudes, incloent el principal proveïdor, a els qui se'ls acusa de cometre delictes contra la propietat intel·lectual i contra els serveis de radiodifusió televisiva de caràcter condicional

S'estima que uns 3.000 usuaris estarien accedint al senyal de l'organització investigada, la qual cosa suposava uns ingressos il·lícits d'uns 150.000 euros anuals

22/06/21

Agents de la Policia Nacional han desarticulat a Màlaga, Castelló, València i Madrid una organització criminal dedicada, presumptament, a la venda il·lícita de televisió de pagament per Internet. Sis persones han estat detingudes, incloent el principal proveïdor, que donava servei a prop de 2.000 persones. Altres dos arrestats exercien com revendedores i facilitaven el senyal a altres 1.000 usuaris. S'estima que el grup va aconseguir uns guanys de, aproximadament, 150.000 euros anuals.

Les recerques van començar a principis de 2020, quan l'operadora Telefònica -propietària de la seva pròpia plataforma de distribució exclusiva de continguts sota la modalitat d'IPTV i de satèl·lit- i l'ACE -Alliance for creativity and Entertainment-, van detectar una sèrie de pàgines web, relacionades entre si i publicitades a diverses xarxes socials, la finalitat de les quals era la comercialització il·lícita dels continguts ja que no comptaven amb l'autorització ni amb els permisos necessaris per realitzar aquesta difusió.

Una vegada rebuda la denúncia, els agents van analitzar les pàgines web denunciades i els mitjans de pagament que utilitzaven els investigats per rebre els ingressos pels serveis que prestaven. Els policies van determinar que un d'ells era el principal element de l'organització criminal, ja que era qui difonia el senyal il·lícit de televisió i qui la hi facilitava als altres implicats, que eren revendedores de la mateixa.

L'organització comptava amb una estructura típica de difusió de senyal il·lícit mitjançant IPTV, composta per un proveïdor de continguts que és la persona fonamental en facilitar el senyal de televisió amb els canals que s'ofereixen; els revendedores o resellers, que són els encarregats de comprar aquest senyal al proveïdor i revendre-la-hi posteriorment als usuaris finals per un preu una mica més elevat; i els usuaris finals, que són els clients que contacten amb els revendedores, que se solen anunciar a través de les seves pròpies pàgines web, xarxes socials o portals de compra-venda, principalment, per poder gaudir del senyal il·lícit als seus domicilis. 

Entrades i registres simultanis en tres domicilis

Donada la facilitat que ofereix el sistema IPTV per poder difondre el senyal de televisió amb independència de la ubicació física de les persones, es va detectar que el proveïdor de continguts vivia en la localitat malaguenya d'Estepona, mentre que els altres cinc implicats vivien a Madrid, en la localitat valenciana de Sant Antonio de Benaixeve i en Vall d'Uxó, a la província de Castelló.

Una vegada realitzades totes les gestions tendents a localitzar als membres d'aquesta organització, així com a establir la relacions que existien entre ells i el paper que cadascun jugava, es va sol·licitar l'entrada i registre als seus domicilis, amb l'objectiu de recopilar evidències digitals i desmantellar el sistema de difusió il·lícita de senyal que havien muntat. Les entrades i registres es van practicar en tres domicilis de forma simultània, situats en Estepona, Sant Antonio de Benaixeve i Vall d'Uxó.

Al domicili del principal investigat, en Estepona, es van localitzar diferents panells des dels quals es gestionava als clients les tres pàgines web investigades. A través d'aquests panells es facilitava el senyal tant a altres revendedores com a usuaris finals, estimant que uns 2.000 clients depenien directament d'aquest proveïdor. Al costat del principal detingut, es va detenir en Estepona a altres dues persones que col·laboraven en la difusió il·lícita del senyal.

Als domicilis de Sant Antonio de Benaixeve i Vall d'Uxó es va detenir als dos principals revendedores del principal investigat, els quals tenien també panells per gestionar els seus propis clients d'IPTV, que eren aproximadament 500 en cada cas. Un d'ells, fins i tot, tenia instal·lada al seu domicili una infraestructura per a la difusió de senyal. L'última detenció es va realitzar a Madrid, en concret una dona que col·laborava amb el principal investigat en la feina de casa de gestió de les pàgines web. 

En funció del nombre de revendedores i clients finals que els investigats gestionaven a través dels seus panells, s'estima que el nombre de clients finals que estarien accedint al senyal de l'organització investigada rondava els 3.000 usuaris. Tenint en compte que el preu mitjà que pagava cadascun d'ells per accedir als seus serveis era d'uns 50 euros, els ingressos anuals de l'organització era d'al voltant de 150.000 euros anuals. Així mateix, la denunciant havia estimat les seves pèrdues en prop de 500.000 euros anuals.

Als detinguts se'ls imputen delictes contra la propietat intel·lectual i contra els serveis de radiodifusió televisiva de caràcter condicional.