En una recerca de Policia Nacional, que ha comptat amb la col·laboració de Guàrdia Civil

Més de cinc quilograms d'heroïna confiscats i trenta-tres detinguts en un nou cop al narcotràfic a Galícia

L'organització criminal disposava de diversos campaments per a la distribució d'estupefaents

Transportaven l'heroïna des de Madrid oculta en vehicles caleteados

Un dels presumptes proveïdors de l'estupefaent va ser detingut el mes passat en el marc d'una altra recerca i el passat any es va detenir a un altre home relacionat amb l'organització per la seva presumpta implicació en dos assassinats a Turquia

Dins dels assentaments registrats, es van localitzar a diversos politoxicómanos en situació d'explotació, pròxima a l'esclavitud

14/05/21

Agents de la Policia Nacional han confiscat més de cinc quilos d'heroïna confiscats i realitza trenta-tres detencions en un nou cop al narcotràfic a Galícia, en una recerca que ha comptat amb la col·laboració de la Guàrdia Civil.

La recerca es va iniciar a mitjan mes d'abril de 2020, quan es va detectar el notable increment de persones dedicades a la distribució al detall d'estupefaents (heroïna i cocaïna) que es desplaçaven a diversos assentaments de les localitats de Ferrol i Narón a la província de la Corunya, per aprovisionar-se d'estupefaents. 

Igualment es va poder comprovar, la creació d'un nou "assentament" en la localitat de Narón i constituït en un centre de distribució  dedicat a la venda de substàncies estupefaents. 

Com a conseqüència dels controls realitzats durant el curs de la recerca, es va procedir a la  detenció de quatre distribuïdors al detall de diversos punts de la geografia gallega i de les regions d'Astúries i Castella i Lleó, als quals se'ls va intervenir un total de 145 grams d'heroïna, realitzant-se també més de 200 actes d'aprehensió de substàncies estupefaents.

En aquest sentit, es va poder determinar com s'havia assentat a la província de la Corunya, un clan d'origen turc-kurd, vinculat al tráfico d'heroïna a gran escala, els membres de la qual havien mantingut diverses cites i entrevistes amb l'organització investigada. 

Trobant-se el principal responsable d'aquest clan turc-kurd, vinculat amb dos assassinats a Turquia, amb dos requisitorias d'Interpol, es va procedir a la seva detenció ja el passat any.

Durant la recerca es va ser coneixent i documentant l'estructura de l'organització, altament jerarquitzada, de l'entramat delictiu i la seva vinculació amb màfies dedicades a la distribució d'heroïna a Europa d'origen turc i albanès.

Se pudo comprobar también cómo el líder de la organización investigada mantenía contactos con un conocido narcotraficante de la zona de Vigo, dedicado a la introducción en España de importantes cantidades de heroína. 

Aquesta persona, investigada per altres Unitats de Policia Nacional i Guàrdia Civil, va anar finalment detingut el mes passat en el marc d'una altra recerca.

Mesures de seguretat

Durant la recerca es va poder determinar el paper de cada membre de l'organització, podent-se comprovar com comptaven amb una enorme xarxa de col·laboradors amb funcions molt especifiques, control d'accessos en els assentaments, seguretat interior, vigilància perimetral dels mateixos, exercici de les vendes a consumidors en l'exterior dels assentaments, transport de petites quantitats d'estupefaent, prova i adulteració de la droga i fins i tot la seva ocultació. 

Modus operandi

L'evolució de la recerca va permetre determinar per tant, el "modus operandi" de l'organització, tant per a la introducció de l'heroïna com para la seva distribució. Es va aconseguir determinar també, la ubicació dels diferents immobles amb els quals explicava l'organització per la guarda i custòdia de la droga, abans de la seva distribució al mercat.

Paral·lelament, les unitats investigadores van esbrinar la forma de fer arribar l'heroïna fins a Galícia i en conseqüència, fruit de múltiples dispositius policials establerts, es va comprovar que l'organització explicava entre els seus membres amb un professional del taxi, el qual es desplaçava fins a Madrid, on després de rebre la droga, realitzava el transport de l'heroïna per carretera fins a Galícia en un vehicle caleteado.

Desarticulació de l'organització

Una vegada que es comprova tota la composició de l'entramat, a la fi del mes de març, coneixent els moviments d'un dels investigats, es va poder determinar que anava a desplaçar-se fins a la ciutat de Madrid per aprovisionar-se d'heroïna i traslladar-la fins a Ferrol, per la qual cosa en el dispositiu policial establert es va procedir a la seva detenció.

En la inspecció realitzada al turisme, va poder localitzar-se un espai especialment habilitat per la guarda de la substancia estupefaent, procedint a la confiscació de la mateixa, que aconseguia un pes superior als dos quilograms d'heroïna, decretant l'autoritat judicial el seu ingrés a la presó.

Poc temps després, l'organització investigada va preparar un altre va enviar del derivat opiáceo, sent estigui igualment intervingut en la localitat de Ferrol, heroïna que es trobava oculta a l'interior de la roda de recanvi del vehicle de transport. Igualment el conductor va ser arrestat i l'autoritat judicial decret el seu ingrés a la presó.

Finalmente, el pasado día 4 de mayo, se desarrolló un amplio dispositivo policial, en el que participaron más de 200 agentes de policía, entre miembros de Policía Judicial, GOE´S, Unidades de Intervención Policial, Unidades de Prevención y Reacción, Guías Caninos y Medios Aéreos.

Fruit del dispositiu dut a terme es van practicar vint-i-set detencions més, i es va desarticular l'organització criminal, duent a terme registres domiciliaris en els coneguts diversos assentaments de la província de la Corunya, així com en sengles immobles de Ferrol, Narón, la Corunya i Oleiros.

En els vint-i-quatre registres domiciliaris duts a terme, a més de les detencions, es va procedir a la confiscació de 50 grams d'heroïna, 200 grams de cocaïna, 220 grams d'haixix, així com dues armes de foc, dues pistoles elèctriques, així com 30.000 euros en efectiu, diverses premses hidràuliques, bàscules de precisió, útils per a l'adulteració de la droga, documentació, onze  vehicles, entre altres efectes.

 Dins dels assentaments registrats, es van trobar diversos politoxicómanos en situació d'explotació, pròxima a l'esclavitud, que residien en casetes de fusta, rebent menjar i droga pels serveis que prestaven a l'organització.