Recerca conjunta de la Policia Nacional i de l'Agència Tributària

Desarticulada una organització criminal dedicada a la introducció de grans quantitats d'haixix a Algesires

Durant la recerca, iniciada al novembre de 2020, s'han realitzat set actuacions en les quals s'han detingut a un total de 37 persones i s'han intervingut 5.264 quilos d'haixix, una ‘narcolancha’, dues embarcacions semirrígidas, dues embarcacions recreatives, cinc vehicles i 17.250 euros

L'organització, liderada per ‘el Rubio’ del clan del ferroveller d'Algesires, utilitzava a menors d'edat per a les tasques de descàrrega, recollida, transport i emmagatzematge de l'haixix

21/04/21

Agents de la Policia Nacional i funcionaris de l'Agència Tributària, en el marc de l'Operació Rosca, han detingut a Algesires (Cadis) a 37 persones pertanyents a una organització que empraven a menors d'edat per a partides de contraban de drogues a la platja, tant en labors de vigilància com de descàrrega dels fardells d'haixix. En total s'han intervingut vuit embarcacions durant les aprehensions, 5.264 quilograms d'haixix, 18.000 euros en efectiu, joies i efectes per valor superior als 50.000 euros, i propietats bloquejades per un valor superior al mig milió d'euros.

La recerca ha finalitzat amb la detenció del principal investigat, el qual, després de ser posat a la disposició de l'Autoritat Judicial, va ingressar a la presó, donant amb això per desarticulada l'organització criminal dedicada al desembarcament i descàrrega de la droga als voltants del Faro de Punta Carner i l'Ancorada de Getares, per al seu posterior transport i magatzematge a la ciutat d'Algesires.

La recerca s'emmarca dins del Pla Especial de Seguretat per al Camp de Gibraltar, establert pel Ministeri de l'Interior, i es va iniciar en observar un lleuger repunt de partides de contraban i aprehensions de drogues a Faro de Punta Carner i l'Ancorada de Getares. Les perquisicions realitzades van permetre descobrir l'existència d'un important grup organitzat, amb una clara distribució de funcions i liderada pel ‘Rubio', un conegut narcotraficant resident a Algesires, conegut per la seva relació activa amb la introducció d'importants quantitats d'haixix, per la qual cosa ja anteriorment havia estat detingut. El principal investigat pertany al clan familiar del ‘ferroveller' d'Algesires, un subjecte bastant esmunyedís que prenia importants mesures de seguretat en els seus desplaçaments ja que li constaven sengles ordres de crida i cerca per delictes contra la salut pública, una d'elles amb ingrés directe a la presó. La recerca s'ha realitzat sota la supervisió de la Fiscalia Antidroga del Camp de Gibraltar.

Primera aprehensió de droga en Punta Carner

En el mes de novembre de 2020 es va produir la primera aprehensió d'haixix directament vinculada amb els investigats, en detectar-se la presència d'una embarcació sense llums que portava de 36 fardells d'haixix amb un pes de 725 quilos, per la qual cosa s'estableix un dispositiu de vigilància sobre l'embarcació que es dirigeix als voltants del Faro de Punta Carner, en concret a l'altura de Cala Parra. Malgrat el mal temps i de la pluja constant l'embarcació va ser interceptada quan pretenia descarregar el carregament, procedint a la detenció de cinc persones que participaven en la partida de contraban i que s'havien amagat als voltants davant l'actuació policial. Posteriorment, el dia 30 del mateix mes i en el mateix lloc, és intervinguda una altra embarcació pertanyent a l'organització amb 14 embalums que contenien un total de 525 quilos d'haixix. Davant la intervenció policial, els sospitosos van tenir ocasió de fugir, però gràcies a les recerques policials, s'identifica posteriorment a diversos intervinents i als principals responsables.

Activitat diària 

Sobre la base de les recerques realitzades es va observar que l'organització té una important activitat, gairebé diària, doncs, a més d'aquestes dues aprehensions en escàs temps, els investigadors es van haver d'establir continus dispositius de vigilància del litoral, doncs són vàries les ocasions que els sospitosos intenten realitzar les partides de contraban de droga en platja amb resultat infructuós. Així, continuant amb les recerques, es realitzen altres quatre aprehensions més d'haixix, sent la tercera aprehensió la d'una embarcació semirrígida que portava 1.500 quilos de la droga, interceptada després de la persecució del patruller de Vigilància Duanera. Els fets, succeïts en la matinada del dia 19 de febrer, van culminar amb la confiscació de l'embarcació i de l'haixix. La quarta aprehensió, succeïda en el mateix lloc habitualment utilitzat per l'organització, es va produir després d'establir-se un dispositiu nocturn. En aquest cas és intervinguda una embarcació que havia arribat a costa al costat del Faro de Punta Carner i que portava la quantitat d'1.413 quilos d'haixix distribuït en 42 fardells. Durant l'actuació els investigadors van procedir a la detenció de cinc persones intervinents en la partida de contraban.

Una quinta aprehensión culminó con la intervención de un vehículo que portaba 385 kilos y la detención de tres personas. En la sexta aprehensión se produjo a la detención de otros dos individuos a bordo de una embarcación semirrígida que la organización criminal había preparado y que portaba 715 kilogramos de hachís. 

Recaptades les proves necessàries i amb el resultat de la intervenció de més de 5.265 quilos d'haixix, vuit embarcacions de les utilitzades per a les operacions, dues ‘narcolanchas', tres ‘semirrigidas' i dues embarcacions recreatives, els investigadors de Policia Nacional i Vigilància Duanera van determinar la presència d'una important organització criminal amb una activitat prolífica quant a les labors de descàrrega, transport, trasllat, emmagatzematge i ocultació de l'estupefaent, conformada per una important ‘quadrilla' de treball que atén a diferents organitzacions proveïdores d'estupefaent. Es dona la circumstància que moltes de les persones utilitzades per realitzar labors de col·laboració i cooperació en les partides de contraban en platja, establerts com a punts de vigilància o descargadores de l'haixix, eren menors d'edat.

Explotació de la recerca amb set registres simultanis

El passat dia 14 d'abril, i una vegada obtingudes les proves necessàries, van ser autoritzades les entrades i registres en domicilis dels principals investigats, set registres en habitatges que van culminar amb la detenció dels principals responsables. A més es va produir la intervenció de gran quantitat de joies i altres efectes com a rellotges, bosses amb un valor total superior els 50.000 euros, 18.000 euros en efectiu, tres vehicles, un d'ells d'alta gamma i equips de telecomunicacions i de vigilància de la pròpia organització. El total de detinguts durant les recerques i en els registres domicilis va ser de 37 persones. Altres 9 individus més es troben en crida i cerca.

En el registre del principal investigat, el capitost de l'organització, amb sengles ordres de crida i cerca, va pretendre donar-se a la fugida pel terrat de l'habitatge, sent immediatament detingut pels agents del Grup d'Operacions Especials de la Policia Nacional. Aquest subjecte, conegut narcotraficant, havia manifestat ocultar en l'habitatge d'un familiar una quantitat de diners superiors als cent mil euros, la qual cosa va comportar que en aquest habitatge s'hagués de practicar un registre més exhaustiu doncs manifestava tenir-ho ocult en el sòl del propi habitatge.

Desmantellament de l'organització en tots els seus graons

L'operació culminada és d'una summa importància doncs suposa detenir a tots i cadascun dels esglaons de l'organització, des dels quals realitzen les labors de vigilància i guarda de l'estupefaent fins als quals planifiquen i dirigeixen les recerques. L'organització criminal, amb el nombre d'aprehensions vinculades a la mateixa, demostra el potencialment activa que era i els beneficis econòmics obtinguts en anteriors operacions. A més, s'ha sol·licitat l'embargament preventiu de 32 vehicles, cinc propietats i vuit embarcacions més, les quals estaven posades a nom de terceres persones, amb una valoració benvolguda pròxima al mig milió d'euros.