Investigació conjunta de la Policia Nacional i de l'Agència Tributària

Desarticulada una organització criminal dedicada a la introducció de grans quantitats d'haixix a Algesires

Durant la investigació, iniciada al novembre de 2020, s'han realitzat set actuacions en les quals s'han detingut a un total de 37 persones i s'han intervenut 5.264 quilos d'haixix, una ‘narcolancha’, dos embarcacions semirrígidas, dos embarcacions recreatives, cinc vehicles i 17.250 euros

L'organització, liderada per ‘el Rubio’ del clan del ferroveller d'Algesires, utilitzava a menors d'edat per a les tasques de descàrrega, recollida, transport i emmagatzematge de l'haixix

21/04/21

Agents de la Policia Nacional i funcionaris de l'Agència Tributària, en el marc de l'Operació Rosca, han detingut a Algesires (Cadis) a 37 persones pertanyents a una organització que empraven a menors d'edat per a partides de contraban de drogues en la platja, tant en labors de vigilància com de descàrrega dels bolics d'haixix. En total s'han intervenut huit embarcacions durant les aprehensions, 5.264 quilograms d'haixix, 18.000 euros en efectiu, joies i efectes per valor superior als 50.000 euros, i propietats bloquejades per un valor superior al mig milió d'euros.

La investigació ha finalitzat amb la detenció del principal investigat, el qual, després de ser posat a la disposició de l'Autoritat Judicial, va ingressar a la presó, donant amb açò per desarticulada l'organització criminal dedicada al desembarcament i descàrrega de la droga als voltants del Faro de Punta Borrego i l'Ancorada de Getares, per al seu posterior transport i emmagatzematge en la ciutat d'Algesires.

La investigació s'emmarca dins del Pla Especial de Seguretat per al Camp de Gibraltar, establit pel Ministeri de l'Interior, i es va iniciar en observar un lleuger repunt de partides de contraban i aprehensions de drogues a Faro de Punta Borrego i l'Ancorada de Getares. Les perquisicions realitzades van permetre descobrir l'existència d'un important grup organitzat, amb una clara distribució de funcions i liderada pel ‘Rubio', un conegut narcotraficant resident a Algesires, conegut per la seua relació activa amb la introducció d'importants quantitats d'haixix, per la qual cosa ja anteriorment havia sigut detingut. El principal investigat pertany al clan familiar del ‘ferroveller' d'Algesires, un subjecte bastant esmunyedís que prenia importants mesures de seguretat en els seus desplaçaments ja que li constaven sengles ordes de busca y captura per delictes contra la salut pública, una d'elles amb ingrés directe a la presó. La investigació s'ha realitzat baix la supervisió de la Fiscalia Antidroga del Camp de Gibraltar.

Primera aprehensió de droga en Punta Borrego

En el mes de novembre de 2020 es va produir la primera aprehensió d'haixix directament vinculada amb els investigats, en detectar-se la presència d'una embarcació sense llums que portava de 36 bolics d'haixix amb un pes de 725 quilos, per la qual cosa s'establix un dispositiu de vigilància sobre l'embarcació que es dirigix als voltants del Faro de Punta Borrego, en concret a l'altura de Cala Parra. A pesar del mal temps i de la pluja constant l'embarcació va ser interceptada quan pretenia descarregar el carregament, procedint a la detenció de cinc persones que participaven en la partida de contraban i que s'havien amagat als voltants davant l'actuació policial. Posteriorment, el dia 30 del mateix mes i en el mateix lloc, és intervenuda una altra embarcació pertanyent a l'organització amb 14 embalums que contenien un total de 525 quilos d'haixix. Davant la intervenció policial, els sospitosos van tindre ocasió de fugir, però gràcies a les investigacions policials, s'identifica posteriorment a diversos intervinents i als principals responsables.

Activitat diària 

Sobre la base de les investigacions realitzades es va observar que l'organització té una important activitat, quasi diària, doncs, a més d'estes dos aprehensions en escàs temps, els investigadors es van haver d'establir continus dispositius de vigilància del litoral, doncs són vàries les ocasions que els sospitosos intenten realitzar les partides de contraban de droga en platja amb resultat infructuós. Així, continuant amb les investigacions, es realitzen altres quatre aprehensions més d'haixix, sent la tercera aprehensió la d'una embarcació semirrígida que portava 1.500 quilos de la droga, interceptada després de la persecució del patruller de Vigilància Duanera. Els fets, succeïts en la matinada del dia 19 de febrer, van culminar amb la confiscació de l'embarcació i de l'haixix. La quarta aprehensió, succeïda en el mateix lloc habitualment utilitzat per l'organització, es va produir després d'establir-se un dispositiu nocturn. En este cas és intervenuda una embarcació que havia arribat a costa al costat del Faro de Punta Borrego i que portava la quantitat d'1.413 quilos d'haixix distribuït en 42 bolics. Durant l'actuació els investigadors van procedir a la detenció de cinc persones intervinents en la partida de contraban.

Una quinta aprehensión culminó con la intervención de un vehículo que portaba 385 kilos y la detención de tres personas. En la sexta aprehensión se produjo a la detención de otros dos individuos a bordo de una embarcación semirrígida que la organización criminal había preparado y que portaba 715 kilogramos de hachís. 

Recaptades les proves necessàries i amb el resultat de la intervenció de més de 5.265 quilos d'haixix, huit embarcacions de les utilitzades per a les operacions, dos ‘narcolanchas', tres ‘semirrigidas' i dos embarcacions recreatives, els investigadors de Policia Nacional i Vigilància Duanera van determinar la presència d'una important organització criminal amb una activitat prolífica quant a les labors de descàrrega, transport, trasllat, emmagatzematge i ocultació de l'estupefaent, conformada per una important ‘quadrilla' de treball que atén a diferents organitzacions proveïdores d'estupefaent. Es dona la circumstància que moltes de les persones utilitzades per a realitzar labors de col·laboració i cooperació en les partides de contraban en platja, establits com a punts de vigilància o descargadores de l'haixix, eren menors d'edat.

Explotació de la investigació amb set registres simultanis

El passat dia 14 d'abril, i una vegada obtingudes les proves necessàries, van ser autoritzades les entrades i registres en domicilis dels principals investigats, set registres en vivendes que van culminar amb la detenció dels principals responsables. A més es va produir la intervenció de gran quantitat de joies i altres efectes com a rellotges, bosses amb un valor total superior els 50.000 euros, 18.000 euros en efectiu, tres vehicles, un d'ells d'alta gamma i equips de telecomunicacions i de vigilància de la pròpia organització. El total de detinguts durant les investigacions i en els registres domicilis va ser de 37 persones. Altres 9 individus més es troben en busca y captura.

En el registre del principal investigat, el capitost de l'organització, amb sengles ordes de busca y captura, va pretendre donar-se a la fugida pel terrat de la vivenda, sent immediatament detingut pels agents del Grup d'Operacions Especials de la Policia Nacional. Este subjecte, conegut narcotraficant, havia manifestat ocultar en la vivenda d'un familiar una quantitat de diners superiors als cent mil euros, la qual cosa va comportar que en aquesta vivenda s'haguera de practicar un registre més exhaustiu doncs manifestava tindre-ho ocult en el sòl de la pròpia vivenda.

Desmantellament de l'organització en tots els seus graons

L'operació culminada és d'una summa importància doncs suposa detindre a tots i cadascun dels escalons de l'organització, des dels quals realitzen les labors de vigilància i guarda de l'estupefaent fins als quals planifiquen i dirigixen les investigacions. L'organització criminal, amb el nombre d'aprehensions vinculades a la mateixa, demostra el potencialment activa que era i els beneficis econòmics obtinguts en anteriors operacions. A més, s'ha sol·licitat l'embargament preventiu de 32 vehicles, cinc propietats i huit embarcacions més, les quals estaven posades a nom de terceres persones, amb una valoració benvolguda pròxima al mig milió d'euros.