En col·laboració amb la Policia Nacional de Colòmbia

La Policia Nacional desarticula la major xarxa de distribució de cocaïna de Madrid

Dotze persones, a les quals se'ls ha confiscat un total de 600 quilograms de cocaïna, han estat detingudes durant una operació duta a terme a Badajoz, Guadalajara, Madrid, Màlaga i València

Es tracta d'una organització molt violenta que explicava en el seu poder amb un arsenal d'armes blanques, defenses extensibles, punys americans, pistoles traumàtiques, una catana i tres armes curtes

Entre els arrestats figura un “narcoabogado” que realitzava labors d'assistència jurídica, assessorava en qüestions de blanqueig de capitals i, fins i tot, realitzava i executava transaccions de cocaïna

Intervinguts uns 700.000 euros en efectiu i 20 vehicles, entre ells un valorat en més de 250.000 euros

Armes i altres efectes intervinguts

14/03/21

Agents de la Policia Nacional han desarticulat, en col·laboració amb la Policia Nacional de Colòmbia, una organització de traficants que explicava, presumptament, amb una àmplia xarxa de pisos de seguretat en els quals ocultaven grans quantitats de cocaïna per, posteriorment, traficar amb elles per tot el país. Es tracta, segons el parer dels investigadors, de la major xarxa de distribució de cocaïna de la capital d'Espanya. Dotze persones han estat detingudes durant una operació en la qual s'han confiscat 600 quilograms d'aquesta substancia estupefaent i que s'ha dut a terme a les províncies de Badajoz, Guadalajara, Madrid, Màlaga i València.

Les recerques van començar a principis de l'any 2020 sobre un nucli d'individus assentats a Madrid i en la localitat malaguenya de Marbella. Al capdavant de l'organització es trobava un home d'origen marroquí, narcotraficant de gran rellevància internacional, i que mantenia contactes amb les organitzacions de Marroc i Sud-amèrica subministradores de l'estupefaent.

El modus operandi de l'organització consistia en la compra de grans plantacions de marihuana als seus conreadors al llarg de tota la geografia nacional, amb el que sufragaven tots els costos que eren necessaris per a posteriors operacions de major envergadura, tant de tráfico de cocaïna com d'haixix en grans quantitats.

Una vegada que les plantacions eren recol·lectades, es lliurava el producte a l'organització, que procedia a envasar la substància vegetal en els garatges i naus habilitats a aquest efecte para, tot seguit, enviar-la mitjançant paquets d'uns 20 quilograms al centre d'Europa i a Països Baixos, països on existeix una forta demanda d'aquesta substancia estupefaent.

L'home de confiança o cap d'operacions del líder de l'organització era el seu propi germà, encarregat de controlar i supervisar les funcions que la resta de membres de l'entramat desenvolupaven. Era el nexe d'unió entre la cúspide de l'organització i les persones intermèdies, assumint un rol principal en totes les activitats de camp i mantenint sempre estrictes mesures de seguretat. Era també l'encarregat de participar en les operacions de tráfico de marihuana que realitzava l'organització, viatjant a Centroeuropa i a Països Baixos per entrevistar-se amb els destinataris i distribuïdors d'aquesta substància.

Dins de l'estructura de l'organització apareixia un altre dels germans del líder, qui era considerat per tots dos com el perfecte testaferro, del com es fiaven plenament.

Realitzaven funcions de seguretat amb total destresa 

L'avanç de la recerca va permetre identificar plenament a la resta dels membres de l'organització i el modus operandi que anaven utilitzant per importar les drogues que comercialitzaven per mitjà de la seva sofisticada xarxa de distribució. Entre aquests integrants destacava un conegut advocat que, a més de representar els interessos jurídics de l'organització investigada, era part plena de l'organització. Aquest “narcoabogado” realitzava labors d'assistència jurídica, assessorava en qüestions bàsiques de blanqueig de capitals i, fins i tot, hauria estat responsable de realitzar i executar transaccions de cocaïna.

Entre els diferents nivells de l'organització destacaven clarament els membres encarregats del magatzematge i de la distribució de la cocaïna, no només per la seva capacitat per donar sortida a ingents quantitats de droga, sinó perquè, a més, prèviament a les labors del tráfico de drogues, exercien funcions de seguretat amb gran destresa. Utilitzaven tant els seus coneixements com a codis o noms en clau per referir-se a terceres persones o als pisos de seguretat i, fins i tot, feien ús en els seus desplaçaments d'equips de transmissió per exercir la seva comesa criminal amb absoluta seguretat.

Les recerques policials van permetre esbrinar quins eren els immobles que utilitzaven com a pisos de seguretat. Molt pocs membres de l'organització accedien a aquests immobles, la qual cosa demostra la professionalitat de l'organització desarticulada i les mesures de seguretat que adoptaven els seus integrants. Va cridar l'atenció dels agents que, per als desplaçaments que realitzaven en els vehicles que componien la flota de l'organització, sempre anaven trajeados. Aquesta dada demostra que una de les màximes era passar desapercebuts i aparentar ser veritables empresaris per si fossin identificats o detinguts en qualsevol control policial.

Amagaven la droga i els diners per separat en diferents habitatges

Una vegada que la cocaïna havia arribat a Espanya a través de ports com els de València o Algesires, l'organització activava una important xarxa d'emmagatzematge i distribució de la substancia estupefaent. Es va poder detectar que l'organització freqüentava tres immobles de la província de Madrid, en els quals emmagatzemava droga o diners en efectiu de les transaccions realitzades. La professionalitat dels investigats feia que dividissin el risc separant l'efectiu de la substancia estupefaent en dos immobles.

Els tres immobles van ser sotmesos a registre. En el primer d'ells es va intervenir un total de 230.000 euros, que era els diners obtinguts de diverses transaccions de droga durant els dies anteriors a la seva detenció. Els diners va ser localitzats en un fals sostre del bany. Al segon domicili, conegut com a “pis caleta”, és a dir, utilitzat per ocultar els paquets de cocaïna que l'organització hi hauria trasllat fins a Madrid, es va intervenir prop de 150 quilograms de cocaïna. En el tercer habitatge van ser trobats més de 200 quilograms de la mateixa substància.

L'organització oferia la seva mercaderia d'una forma nova. Fins al moment, les transaccions de cocaïna solien fer-se de quilo en quilo, però aquest grup havia trobat la possibilitat de poder oferir-les en porcions menors, és a dir, cada quilo era distribuït en tres parts d'uns 370 o 390 grams cadascuna d'elles. D'aquesta manera, havien trobat una manera més comercial de donar-li sortida a la droga que emmagatzemaven en poder vendre en quantitats menors els quilos que havien ocultat en aquests immobles. Així, cadascuna d'aquestes pastilles era venuda als distribuïdors per un preu que solia oscil·lar al voltant dels 10.000 euros.

No exercien activitat legal alguna però vivien a tot luxe

L'organització estava formada per un grup de persones que no exerceixen activitat econòmica alguna. Per aquest motiu, s'ha dut a terme una recerca patrimonial tant dels principals investigats involucrats en els delictes de tráfico de drogues, com de les persones de l'entorn familiar o empresarial, les quals contribuïen a l'ocultació i blanqueig dels guanys generats amb el narcotràfic. 

La recerca ha permès, fins al moment, el bloqueig de 16 immobles que eren propietat dels diferents integrants de l'organització, així com el bloqueig de nombrosos comptes.

Una altra de les característiques d'aquesta organització era la capacitat per exercir la violència, motiu pel qual comptaven amb un arsenal d'armes blanques, defenses extensibles, punys americans, pistoles traumàtiques i, fins i tot, una catana. A més, s'han intervingut tres armes curtes, concretament un revòlver, una pistola i un arma simulada, la qual cosa permet veure la capacitat d'aquesta organització a l'hora de garantir la seguretat de les seves activitats. 

Tot aquest benefici que li ha vingut reportant les il·lícites activitats s'ha vist reflectit en la seva vida diària. Disposaven de grans luxes, com a luxosos habitatges i vehicles d'alta gamma. De fet, els agents van intervenir més de 20 vehicles, un d'ells valorat en més de 150.000 euros i un altre en més de 250.000 euros. També han confiscat sis vehicles amb habitacles o compartiments coneguts com “caletas”, construïts per minimitzar el risc a l'hora de realitzar els transports d'estupefaent per carretera.

A més, també se'ls va intervenir elements de seguretat utilitzats per l'organització, com a detectors de freqüència i inhibidors, que tenien la finalitat de salvaguardar tant les seves comunicacions com els seus desplaçaments. Pràcticament tots els integrants de l'organització eren experts i guardaven extremes mesures de seguretat en els seus desplaçaments, sobretot quan transportaven o movien certes quantitats de droga.

Participació del GEO en l'explotació de l'operació

Fruit de la recerca es va aconseguir detectar com diversos membres de l'organització, uns dies abans de ser detinguts, es van preparar per dur a terme un viatge a una província pròxima a Madrid, on havien de, presumiblement, rescatar certa quantitat de droga d'un contenidor que hauria arribat.

Dos membres del grup, prèviament aleccionar pel cap d'operacions d'aquesta organització, es van traslladar fins a València per assaltar el contenidor, encara que, per raons de seguretat, van decidir que era millor tractar de recuperar el mateix quan fos traslladat fins a una nau pròxima a la capital d'Espanya.

Quan el contenidor ja es trobava a la capital, van procedir a donar compliment a les entrades i registres i a realitzar les detencions en els diferents immobles dels membres d'aquesta organització. A causa de la perillositat dels integrants, va ser necessària la intervenció del Grup Especial d'Operacions (GEO) de la Policia Nacional.

Aquesta mateixa matinada, una vegada registrat el contenidor que procedia de Colòmbia, es va aconseguir intervenir al voltant de 208 paquets de cocaïna amb un pes brut que aconseguirien els 230 quilograms. Aquesta substància hauria estat introduïda en el contenidor mitjançant el sistema conegut com a “ganxo cec”, és a dir, amb el desconeixement de les empreses que realitzen el lícit comerç entre tots dos països.

Confirmada l'existència de la droga a l'interior del contenidor, es va procedir a detenir a tots els restants integrants de l'organització. Van ser arrestades dotze persones i es van practicar 15 registres d'immobles a les ciutats de Badajoz, Guadalajara, Marbella, Madrid, Parla, Pinto i Pozuelo de Alarcón.

Substancia estupefaent confiscada