A Marbella

La Policia Nacional deté a un dels fugitius més perillosos de Polònia que s'enfronta a una pena de presó de més de 50 anys

Es dedicava presumptament al tráfico il·lícit de drogues, tráfico il·lícit d'armes i explosius i pertinença a organització criminal

El detingut havia obtingut una identitat falsa per eludir a les autoritats policials i utilitzava fortes mesures de seguretat per evitar ser localitzat

23/04/24

Agents de la Policia Nacional han detingut a Marbella a un dels fugitius més perillosos de Polònia al que presumptament se li imputen els delictes de tráfico il·lícit de drogues, tráfico d'armes i explosius i pertinença a organització criminal, pels quals s'enfronta a una pena de presó de més de 50 anys. El detingut havia obtingut una identitat falsa per eludir a les autoritats policials i utilitzava fortes mesures de seguretat per evitar ser localitzat.

La recerca es va iniciar a la fi del passat any, quan l'enllaç policial de Polònia va informar als agents de la reclamació de les autoritats judicials poloneses que s'havia cursat sobre l'ara detingut, iniciant-se en aquest moment les gestions per aconseguir la seva localització i detenció.

Les informacions rebudes pels agents de la Secció de Localització de Fugitius apuntaven al fet que es tractava d'un dels fugitius més cercats i perillosos de Polònia, suposadament dedicat al tráfico il·lícit de drogues i al tráfico il·lícit d'armes i explosius, havent-li intervingut en aquest país un fusell d'assalt Kalashnikov i un fusell d'ànima llisa, conegut com a “bomba”.

S'havia eliminat tatuatges per evitar la seva identificació

Per la perillositat i la transcendència del pròfug, els investigadors van dur a terme recerques per poder localitzar al fugitiu sobre el qual, a més, constava informació que hauria modificat les seves característiques físiques, eliminant fins i tot tatuatges de la seva pell, i que utilitzava mesures de seguretat i autoprotecció canviant constantment de domicili, vehicles, fins i tot de ciutat per evitar ser identificat pels agents.

Després de mesos de recerca, els agents van comprovar que el reclamat havia iniciat una nova vida en la localitat de Marbella sota una identitat falsa obtinguda fraudulentament. D'aquesta manera, van localitzar el seu habitatge i van establir un dispositiu de vigilància sobre el fugitiu, que va permetre el seu arrest en la via pública quan es disposava a realitzar gestions fora del seu domicili.

Cofinançada amb Fons Europeus del Fons de Seguretat Interior

Agents de la Policia Nacional han dut a terme aquesta operació comptant amb instruments de finançament de la Unió Europea. Aquesta estratègia s'enfoca en quatre punts clau: establir un entorn de seguretat preparat per al futur, combatre les amenaces emergents, protegir als ciutadans europeus del terrorisme i la delinqüència organitzada, i forjar un robust ecosistema de seguretat europeu.

Per aconseguir aquests objectius, la Direcció general de Migració i Assumptes d'Interior de la Comissió Europea (DG HOME per les seves sigles en anglès), juntament amb les agències de la UE i fons específics de la UE, com els Fons de Seguretat Interna (ISF per les seves sigles en anglès), recolzen als Estats membres en la lluita contra les amenaces criminals mitjançant operacions coordinades dirigides a desmantellar les xarxes criminals i els seus models de negoci. Les intervencions efectuades sota aquest esquema han estat cofinançades per la Unió Europea, com a part del suport als Estats membres per combatre les xarxes delictives que constitueixen les amenaces més significatives per a la seguretat dels ciutadans de la UE i de la Unió en el seu conjunt.