Operació conjunta de la Policia Nacional i l'Agència Tributària

Detingut el “Narco de la Wikipedia” com a cervell d'una xarxa criminal a la qual se li ha confiscat més d'una tona de cocaïna

Al costat d'ell han estat arrestades altres 30 persones i s'ha dut a terme un total de 23 registres, en els quals s'ha intervingut actius per un valor de deu milions d'euros

El “Narco de la Wikipedia”, conegut per explicar les seves gestes sobre el tráfico de drogues en portals d'Internet, compta amb una trajectòria criminal que supera els 30 anys

Han estat confiscat un carregament d'1.165 quilograms de cocaïna, amagat en un veler que viatjava des de Surinam fins a València, i s'ha impedit enviar una altra tona de la mateixa substancia estupefaent

20/04/24

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, han desarticulat una xarxa criminal de narcotràfic quan transportava una tona de cocaïna en alta mar. Es tracta del major grup criminal assentat a la zona del Llevant espanyol, a els qui se'ls confiscat un carregament d'1.165 quilograms de cocaïna amagat en un veler que viatjava des de Surinam fins a València. A més, se'ls ha frustrat un enviament d'una altra tona de la mateixa substancia estupefaent. S'ha efectuat un total de 31 detencions i 23 registres, en els quals s'han intervingut actius per un valor de deu milions d'euros.

Entre els arrestats es troba el sobrenomenat “Narco de la Wikipedia”, presumpte cervell de l'organització desmantellada i amb una trajectòria delincuencial que supera els 30 anys, conegut per explicar les seves operacions de narcotràfic en portals d'Internet. La recerca ha comptat amb la col·laboració de la “Drug Enforcement Administration” (DEA) dels EUA, la “National Crime Agency” (NCA) del Regne Unit així com de les policies de Països Baixos, França i Irlanda a més del CITCO, el MAOC-N i l'Armada Espanyola.

Intervinguts 1.165 quilos de cocaïna en un veler

La recerca va començar a mitjan any 2022, quan es va identificar a diverses persones pròximes a l'entorn del capitost de l'organització, els qui van resultar ser experimentats criminals d'Europa de l'Est. Després d'intervenir-se les comunicacions de diversos membres del grup criminal es va esbrinar que disposaven d'una embarcació que havia estat adquirida pel valor d'un euro.

Gràcies a les recerques policials i al descobriment de diverses transaccions, els agents van situar el veler en les Illes Canàries. El treball de cooperació policial internacional va resultar clau per desenvolupar vigilàncies i observar als membres responsables del transport d'estupefaents en el viatge trasatlántico. A més, també es va observar el trasbordo de paquets d'una embarcació a una altra, per la qual cosa es va poder dur a terme posteriorment l'abordatge dels dos velers.

Després del treball operatiu s'han aconseguit confiscar 1.165 quilos de cocaïna, amagats en les embarcacions. En el transcurs de la recerca s'han desenvolupat més de 300 vigilàncies i s'han interceptat més de 100 línies telefòniques.

Prop de deu milions d'euros per dirigir l'organització

El cervell de l'operació il·lícita del tráfico de drogues era conegut per la seva extensa activitat en aquest àmbit. Comptava amb gairebé deu milions d'euros de capacitat econòmica per manejar l'organització que liderava, aconseguint finançar d'aquesta manera el transport de la cocaïna i les despeses que comportava, així com el pagament a la resta dels membres de l'organització. A més de per la seva trajectòria criminal al llarg dels últims 30 anys, dins de l'àmbit delincuencial era conegut com el “Narco de la Wikipedia” per explicar les seves operacions de narcotràfic en diversos portals d'Internet. El principal detingut comptava amb una segona persona de confiança que s'encarregava de les funcions de logística i la preparació dels vaixells, i era també l'enllaç directe amb la tripulació.

L'investigat, atrinxerat a la seva casa, va fer front als agents als quals va arribar a encanonar amb una escopeta.  Entre els efectes intervinguts arran dels registres es troben tres embarcacions valorades en 4.200.000 euros, 44 vehicles, 40 rellotges de marca, 60 obres d'art, 54 telèfons mòbils, un moneder virtual de criptomonedas, i tres armes llargues. També han estat embargats 44 immobles i bloquejades 74 comptes bancaris. Una de les majors complexitats de la recerca ha estat evitar el segrest i intent d'assassinat d'un membre de la xarxa rival per un tema d'ajust de comptes.