Operació conjunta de la Policia Nacional, Agència Tributària, Europol i Interpol

Desarticulada una organització dedicada a l'amaño d'esdeveniments esportius mitjançant tecnologia via satèl·lit

Amañar partits predeterminant resultats en diferents competicions i especialitats esportives, principalment fora d'Espanya

Comptaven amb un nou sistema tecnològic a través del com accedien al senyal en viu dels terrenys de joc de tot el món i aconseguien avançar-se al senyal que rebien les cases d'apostes, per la qual cosa aconseguien estafar-les

Han estat detingudes 23 persones, entre elles el líder i el “trader” d'una important casa d'apostes, que s'encarregava de validar les apostes online realitzades per l'entramat criminal

15/09/23

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb Agència Tributària, Europol i Interpol, han desarticulat una organització dedicada presumptament a l'amaño d'esdeveniments esportius utilitzant tecnologia via satèl·lit. Els membres del grup amañar partits predeterminant resultats en diferents competicions esportives, principalment fora d'Espanya. El grup comptava amb un nou sistema tecnològic a través del com accedien al senyal en viu dels terrenys de suc de tot el món i aconseguien avançar-se al senyal que rebien les cases d'apostes, per la qual cosa aconseguien estafar-les. Han estat detingudes 23 persones, entre elles el líder i el “trader” d'una important casa d'apostes, que s'encarregava de validar les apostes online realitzades per l'entramat criminal

L'operació es va iniciar l'any 2020 quan els agents van tenir coneixement d'una sèrie d'apostes esportives online de caràcter sospitós, realitzades en esdeveniments esportius de tennis de taula internacional. Després d'analitzar les dades dels quals disposaven, els investigadors van aconseguir identificar un entramat criminal d'origen romanès i búlgar assentat al territori nacional i que corrompia a esportistes, principalment de Romania i Bulgària.

Els membres de l'organització amañar partits predeterminant resultats en diferents competicions i especialitats esportives, principalment celebrades fora del territori nacional. Una vegada acordat el resultat o qualsevol altra circumstància, realitzaven l'aposta via online de manera massiva des d'Espanya.

El grup obtenia beneficis econòmics de dues maneres. El principal responsable de l'organització havia corromput a diversos futbolistes de diferents equips i Romania, amb els quals gestionava els amaño dels encontres. A més, el líder del grup, facilitava la informació dels amaño a altres amañadores, amb la finalitat que utilitzessin informació privilegiada en el seu propi benefici. Aquest fet li permetia rebre informació d'amaño orquestrats per altres organitzacions criminals dedicades a la comissió d'il·lícits de la mateixa naturalesa.

Nou sistema tecnològic

L'organització criminal comptava amb un sistema tecnològic nou i molt sofisticat, amb resultats contrastats tant a nivell nacional com a internacional, basat a la tecnologia via satèl·lit i en la captació de contingut “canal de continguts” de la mateixa. D'aquesta manera, els membres del grup, accedien al senyal en viu dels terrenys de joc de tot el món i aconseguien avançar-se al senyal que, del mateix esdeveniment, rebien les cases d'apostes, la qual cosa era aprofitat per l'organització criminal per realitzar apostes guanyadores amb la certesa d'estar avançant-se al senyal que arribava a les cases d'apostes i així estafar-les. També comptaven amb altres sistemes, bastant menys sofisticats però que els generaven quantiosos beneficis, ja que els permetia avançar-se al senyal que rebien les cases d'apostes i així apostar a cap segur.

Aquest modus operandi s'utilitzava principalment en lligues asiàtiques i sud-americanes de futbol, UEFA Nations League, Bundesliga, Mundial de futbol de Catar 2022 i tornejos de tennis ATP i ITF.

L'organització utilitzava identitats de terceres persones per no aixecar sospites entre les cases d'apostes ja que, encara que els premis obtinguts eren molt elevats, es cobraven aparentment per diferents persones.

De connivència amb un “trader” d'una important casa d'apostes

Entre les persones detingudes es trobava un “trader” d'una important casa d'apostes que, de connivència amb els líders de l'organització, s'encarregava de validar les apostes realitzades online per l'entramat criminal.

L'organització mantenia contactes directes i permanents amb grups delictius internacionals, per la qual cosa s'ha comptat amb el suport d'especialistes d'Europol i Interpol. Membres d'ambdues organitzacions policials es van desplaçar a Espanya per a l'explotació operativa. També es van activar altres mesures de cooperació policial a través de l'a Agregaduría d'Interior d'Espanya a Bucarest (Romania), on es va remetre una ordre europea de recerca, que es va convertir en peça clau para desentranya el complex entramat criminal creat per aconseguir amañar competicions esportives en aquest país.

Fruit d'aquesta recerca han estat detingudes 23 persones, 22 d'elles en diferents províncies espanyoles, de les quals tres han ingressat a la presó. A més, es va emetre una Ordre Internacional de Detenció per a l'arrest del principal responsable de la banda criminal que va ser extraditat a Espanya i va ingressar a la presó.

A més, es van dur a terme quatre registres domiciliaris en els quals s'ha intervingut nombrós material informàtic, uns 80 telèfons mòbils, dues antenes parabòliques de grans dimensions juntament amb els receptors de senyal, un vehicle de llauna gamma, 5.000 euros en efectiu, 13.000 euros en bitllets falsificats, nombroses targetes de crèdit i de dèbit, documentació de terceres persones i més de 200 targetes SIM prepagament; a més s'han bloquejat 47 comptes bancaris i 28 passarel·les de pagament.

La recerca continua oberta per a la localització i posada a disposició judicial d'altres membres de l'organització criminal, així com identificar als diferents esportistes participants en els amaño esportius.