En el marc de l'acció DECADAC, cofinançada per la Comissió Europea amb 1.016.785,60 euros

La Policia Nacional distribueix material i equipament tècnic destinat a agilitar la identificació de persones a les fronteres

S'han adquirit 67 livescans, així com ordinadors, impressores, equips fotogràfics i d'extracció d'informació de dispositius, que han estat distribuïts en diverses plantilles policials d'Alacant, Almeria, Granada, Màlaga Múrcia, Cadis, Las Palmas de Gran Canària, Tenerife, Ceuta i Melilla

Aquesta acció d'emergència, que millora la gestió de les dades biomètriques tendents a la identificació de ciutadans de tercers països detectats en l'encreuament irregular de fronteres, permet agilitar la transmissió de les ressenyes dactilars a EURODAC i el tractament de les peticions de protecció internacional

Màquina lectora

17/04/23

La Policia Nacional, gràcies a l'acció d'emergència del projecte DECADAC, cofinançada per la Comissió Europea, han distribuït material i equipament tècnic destinat a agilitar la identificació de persones a les fronteres. La quantitat finançada per la Comissió Europea -que ha estat d'1.016.785,60 euros- ha permès adquirir 67 livescans, ordinadors, impressores, equips fotogràfics i d'extracció d'informació de dispositius que han estat distribuïts en diverses plantilles policials d'Alacant, Almeria, Granada, Màlaga Múrcia, Cadis, Las Palmas de Gran Canària, Tenerife, Ceuta i Melilla. Tot això permet agilitar la gestió de les dades biomètriques tendents a la identificació de ciutadans de tercers països detectats en l'encreuament irregular de fronteres.

Les accions d'emergència s'emmarquen dins del Fons de Seguretat Interior pel qual la Unió Europea concedeix ajuda financera per fer front a necessitats urgents i específiques, cofinançant el 90% dels costos elegibles del projecte.

L'equipament adquirit gràcies a aquesta acció, en el marc del projecte DECADAC, permet agilitar la identificació dels ciutadans de tercers països detectats en l'encreuament irregular de fronteres. Això, al seu torn, possibilita l'adequació als criteris de qualitat marcats a l'entorn d'EURODAC (sistema europeu de comparació d'impressions dactilars dels sol·licitants d'asil) l'objectiu prioritari del qual és l'enviament dels expedients generats en el Sistema Central en un termini màxim de 72 hores.

Els livescans són escáneres que, en amb prou feines segons, reprodueixen en l'ordinador l'empremta dactilar, la qual cosa permet confirmar en molt poc temps la identitat d'una persona i fins i tot relacionar-li amb algun delicte. Amb l'adquisició d'aquests mitjans electrònics s'aconsegueix reduir el temps de la presa de dades biomètriques dels migrants. Això agilita el procediment d'inscripció de la ressenya dactilar en les aplicacions policials amb l'objectiu d'identificar als estrangers interceptats en l'encreuament irregular de fronteres exteriors de la UE i de gravar totes les dades amb èxit en EURODAC, donant compliment a l'establert en la reglamentació europea. En definitiva, els mitjans electrònics i altre equipament tècnic adquirit aconsegueixen millorar els resultats en la lluita contra la immigració il·legal.

El material s'ha instal·lat i està sent utilitzat en els CATI (Centres d'Atenció Temporal d'Estrangers) de Sant Roque (Cadis), Almeria, Motril (Granada) i Màlaga, i en diverses plantilles policials d'Alacant, Múrcia, Cadis, Las Palmas de Gran Canària, Tenerife, Ceuta i Melilla.

 

 

Instrument de lectura