Operació conjunta de la Policia Nacional i EUROPOL

Desarticulat un grup criminal transnacional especialitzat en el tráfico de migrants entre Algèria i Espanya

Traslladaven als migrants, inclosos menors d'edat, en embarcacions de fibra des del país nord-africà fins a les costes de Múrcia i Alacant, i des d'aquí a altres llocs d'Espanya

L'organització cobrava a cada migrant 5.000 euros pel viatge en embarcació

Hi ha sis persones detingudes, cinc a Oriola (Alacant) i una en Tudela (Navarra). El líder del grup, dos tripulants i un altre arrestat més han ingressat a la presó provisional

24/02/23

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb EUROPOL, han desarticulat a la província d'Alacant un grup criminal transnacional especialitzat en el tráfico de migrants entre Algèria i Espanya. Traslladaven als migrants, inclosos menors d'edat, en embarcacions de fibra des del país nord-africà fins a les costes de Múrcia i Alacant, i des d'aquí a altres llocs d'Espanya per via terrestre. L'organització cobrava a cada migrant 5.000 euros pel viatge en embarcació, 300 euros per la recollida en costa i 400 euros més pel trasllat a altres punts. Hi ha sis persones detingudes, cinc a Oriola (Alacant) i una en Tudela (Navarra). El líder del grup, dos tripulants i un altre arrestat més han ingressat a la presó provisional.

La recerca policial es va iniciar arran d'un episodi migratori, esdevingut en el mes d'octubre 2021, que va permetre determinar l'existència d'una xarxa criminal establerta a la província d'Alacant que estaria lucrant-se amb el tráfico de migrants algerians a través d'embarcacions que partien des de les costes d'Algèria fins al litoral espanyol. Gràcies a les perquisicions realitzades, els agents han pogut constatar la materialització d'almenys sis episodis migratoris marítims amb 88 migrants algerians implicats, vuit d'ells menors no acompanyats.

 

Cèl·lula a Algèria

 

L'entramat desarticulat actuava en perfecta coordinació amb una cèl·lula establerta al país nord-africà que era l'encarregada de la captació dels de les persones interessades i d'organitzar la sortida de les embarcacions cap al nostre país.

 

Per dur a terme la seva activitat delictiva, el grup criminal comptava amb embarcacions de fibra, combustible emmagatzemat, brúixoles i dispositius de geolocalització per al trajecte marítim, així com amb pilots que posseïen els coneixements i la perícia necessària per dur a terme travessies perilloses per mar obert. El seu elevat nivell d'especialització els permetia organitzar en el mateix dia varis viatges d'anada i volta amb el mateix pilot i embarcació, i podien llançar fins a tres embarcacions alhora aconseguint la saturació dels serveis marítims espanyols.

 

L'organització desarticulada no dubtava a posar en greu risc la vida dels migrants. La major part dels viatges es desenvolupaven durant la nit, en embarcacions de fibra d'escassa consistència que suportaven un excés de pes provocat, tant per l'elevat nombre de persones que anaven a bord, com pels bidons de gasolina que acumulaven en el seu interior. A més, tot això sense disposar de mesures de seguretat que garantissin la integritat dels embarcats, com a armilles salvavides, mitjans d'acovardeixi, etc.

 

Una vegada arribats a costes espanyoles, els migrants eren recollits per membres de l'organització que s'encarregaven de transportar-los en vehicle fins a Oriola (Alacant), on eren ocultats en pisos de seguretat fins al seu posterior trasllat a altres punts d'Espanya.

 

Beneficis de gairebé mig milió d'euros

 

El grup criminal exigia a cada migrant 5.000 euros pel viatge en embarcació, 300 euros per la seva recollida en la costa i posterior trasllat a Oriola, 50 euros al dia per la seva permanència en pisos de seguretat i 400 euros més pel seu trasllat a altres punts.

 

Els sis episodis migratoris marítims constatats pels agents, amb 88 migrants algerians implicats, haurien reportat a l'organització uns beneficis superiors als 350.000 euros.

 

L'operació policial ha finalitzat amb l'entrada i registre d'un domicili en la localitat alacantina d'Oriola en el qual s'ha intervingut 54.900 euros en metàl·lic, diversos telèfons mòbils i diversa documentació rellevant per a la recerca.