Establerts a Bilbao i Burgos

La Policia Nacional desarticula un grup criminal especialitzat en la comissió d'estafes de lloguers de pisos a través d'Internet

Els agents han arrestat a dues persones –i cerquen a una tercera- per estafar a venedors de diferents plataformes de compravenda, adquirint els seus productes (que després revenien) remetent-los captures de pantalla de justificants de transferències bancàries que després resultaven ser falses

Esclarits 15 delictes, si ben els fets investigats deixen una vintena d'afectats per tot el territori nacional i un volum de frau que ascendeix a uns 40.000 euros

20/12/22

Agents de la Policia Nacional han desarticulat un grup criminal que, presumptament, estava dedicat a la comissió d'estafes de lloguers de pisos a través d'Internet. Els agents han arrestat a dues persones que, si ben estaven establertes a Bilbao i Burgos, actuaven per tot el territori nacional estafant a venedors de diferents plataformes de compravenda, adquirint els seus productes (que després revenien) remetent-los captures de pantalla de justificants de transferències bancàries que després resultaven ser falses. S'han esclarit 15 delictes, si ben els fets investigats deixen una vintena d'afectats per tot el territori nacional i un volum de frau que ascendeix a uns 40.000 euros.

Oferien lloguers d'habitatges a preus molt atractius i exigien el pagament d'un mes per endavant i un altre de fiança

Els investigats es feien passar per propietaris de pisos, de característiques ideals, en conegudes plataformes de compravenda. En elles publicaven els anuncis oferint lloguers a preus molt atractius, per sota dels de mercat, però sense excedir-se per no aixecar sospites, generant en les seves víctimes la idea que era una oportunitat única.

A l'hora de formalitzar el lloguer, els arrestats exigien el pagament d'un mes per endavant i un altre de fiança. A més, durant la negociació del preu o de les condicions del contracte, les víctimes facilitaven dades personals i els seus DNI. Els estafadors usurpaven després les seves identitats, utilitzant aquests documents en noves ofertes de lloguer per a la comissió d'altres delictes amb els quals lucrar-se.

Estafaven a venedors de plataformes de compravenda mitjançant transferències fraudulentes

Una altra de les modalitats d'estafa que duien a terme consistia a posar-se en contacte amb venedors de diverses plataformes de compravenda per comprar-los productes que tenien anunciats i que, posteriorment, revenien. En primer lloc s'interessaven pel producte que tenia a la venda i, després d'acordar una transferència bancària com a mitjà de pagament, li manifestaven la urgència d'adquirir el producte remetent una captura de pantalla del justificant de la transferència, que després resultava ser fals. D'aquesta forma, dotaven de credibilitat a les compres i les víctimes realitzaven l'enviament dels articles abans d'haver rebut els diners (ja que les transferències triguen a fer-se efectives entre 24 i 48 hores). En comprovar que l'operació no s'executava, els venedors començaven a sospitar de l'estafa, si ben ja no rebien resposta alguna per part dels estafadors.

Una altra de les tècniques empleades per cometre els il·lícits consistia a acordar la transacció econòmica a través d'una plataforma de pagament instantani. En aquests casos, en lloc d'ordenar el pagament, realitzaven una sol·licitud per l'import de venda acordat posant com a concepte “accepti per rebre els seus diners”, de manera que si el venedor no reparava que es tractava d'una sol·licitud era ell qui realitzava aquest pagament.

 


Dos detinguts, 20 víctimes detectades i 40.000 euros defraudats

Finalment, els agents han detingut a dues persones –i cerquen a una tercera- com a presumptes autors dels delictes de pertinença a grup criminal, falsificació documental, usurpació d'estat civil i estafa. A més, s'han intervingut un vehicle d'alta gamma i 660 euros en efectiu.

La recerca ha permès esclarir 15 delictes, si ben els fets investigats deixen una vintena d'afectats per tot el territori nacional i un volum de frau que ascendeix a uns 40.000 euros.