Després de declarar-se la desaparició com a inquietant

La Policia Nacional deté als autors de de la mort d'un home desaparegut a Còria del Riu

La recerca s'ha desenvolupat en dues fases, detenint inicialment en la localitat sevillana i a Badajoz a tres persones presumptament relacionades amb els fets i a altres dos en Països Baixos amb la col·laboració de la xarxa ENFAST de localització de fugitius

Durant l'operatiu desenvolupat en la primera fase, el principal sospitós va arribar a disparar en diverses ocasions contra els agents, que van haver d'emprar les seves armes de foc per repel·lir l'agressió i dur a terme la seva detenció

Després de les primeres detencions es va aconseguir localitzar el cadàver del desaparegut en un pou abandonat d'una zona rural a la província de Sevilla

Responsables operatius de la recerca oferiran declaracions, als mitjans que estiguin interessats, a les 11:30 hores d'avui a la seu de la prefectura superior de Policia d'Andalusia Occidental, avinguda de Blas Infant 2, Sevilla

29/11/22

Agents de la Policia Nacional han detingut a cinc persones com a presumptes autors de la mort d'un home que va desaparèixer el passat mes de juny en la localitat sevillana de Còria del Riu i la desaparició del qual va ser declarada com a inquietant. La recerca s'ha desenvolupat en dues fases, detenint inicialment a les províncies de Sevilla i Badajoz a tres persones relacionades amb els fets i a altres dos en Països Baixos amb la col·laboració de la xarxa ENFAST de localització de fugitius. Durant l'operatiu que va tenir lloc per dur a terme els primers arrests, el principal sospitós va arribar a disparar en diverses ocasions contra els agents, els quals van haver d'emprar les seves armes de foc per repel·lir l'agressió i dur a terme la seva detenció. Després de les primeres detencions, els agents van aconseguir localitzar el cadàver del desaparegut en un pou abandonat d'una zona rural a la província de Sevilla.

La recerca es va iniciar el passat 21 de juny quan es va denunciar la desaparició d'un home, que segons la seva família, havia sortit a desdejunar sense que posteriorment tornés al seu domicili. Després de decretar-se la seva desaparició com a inquietant, els agents van localitzar un vehicle calcinat en un paratge de la localitat de Torreblanca, que va resultar ser un turisme amb el qual havia estat vist per última vegada el desaparegut. Després de diverses recerques, els agents van aconseguir esbrinar l'itinerari que havia realitzat la víctima abans de desaparèixer i van poder constatar que es tractava d'una mort violenta.

Detencions i localització del cadàver

Finalment, els investigadors logaron reunir indicis de la presumpta implicació de cinc persones en la desaparició de l'home i el passat mes de setembre es va dissenyar un operatiu per dur a terme els arrests. Durant l'entrada i registre de l'habitatge del principal sospitós, es va comptar amb el suport d'agents dels Grups Operatius Especials de Seguretat (GOES), els qui van rebre diversos trets en l'escut balístic pel principal implicat en els fets, que va anar finalment neutralitzat pels agents. Durant l'operatiu es va intervenir una escopeta, que segons les indagacions posteriors, va resultar ser la utilitzada per acabar amb la vida de la víctima. De forma coordinada, els agents van procedir a la detenció de la filla de l'anterior, a la província de Badajoz, així com al germà del principal implicat.

Després de les detencions, els agents van aconseguir esbrinar que els implicats en el crim podrien haver-se desfet del cos en un paratge rural de la zona. Els investigadors, van localitzar un pou abandonat on a nou metros de profunditat van localitzar el cos sense vida del desaparegut. El cos presentava diverses ferides per arma de foc coincidents amb l'escopeta intervinguda al domicili del principal investigat.

Va morir el mateix matí de la desaparició

Les recerques realitzades van permetre determinar que els presumptes autors van acabar amb la vida de la víctima el mateix matí de la desaparició, en un encontre provocat pel principal sospitós argumentant que volia parlar de negocis. Tots dos es van marxar junts en el vehicle que posteriorment va aparèixer calcinat fins a una finca de la localitat sevillana de Piles. Allí li esperaven el fill del primer i un amic d'est, els qui presumptament van obrir foc contra la víctima, ocultant més tard el cos en un que van traslladar fins al pou abandonat.

Detenció de dos pròfugs en Països Baixos

A més dels arrestats, els investigadors van esbrinar que altres dues persones presumptament implicades en el crim van aconseguir escapolir-se a a Alemanya, per la qual cosa es va sol·licitar la col·laboració de la Secció de Fugitius els qui amb la col·laboració de la xarxa ENFAST, van obtenir indicis sobre la ubicació dels homicidas. Tots dos fugits havien estat residint i treballant a Alemanya, desplaçant-se posteriorment a Països Baixos. Els fugitius es trobaven en constant moviment per diferents àrees geogràfiques del país per evitar la seva detecció.

Gràcies a la informació aportada pels investigadors espanyols i a la ràpida coordinació de SIRENE i al treball de l'equip conjunt de la xarxa ENFAST, es va aconseguir la detenció dels mateixos als pocs dies de ser autoritzades les ordres internacionals de detenció.