S'han bloquejat més de 170.000 euros en criptomonedas

La Policia Nacional desarticula una organització criminal que havia “piratejat” sistemes informàtics d'institucions públiques

S'introduïen en servidors d'institucions públiques per canviar la domiciliació de les nòmines més quantioses i derivar el pagament a dos comptes oberts amb documentació falsificada, aconseguint els diners estafats una xifra superior als 53.000 euros

S'han dut a terme tres registres en domicilis de Madrid, on s'han intervingut quatre vehicles esportius d'alta gamma valorats en més de 450.000 euro, uns 50 dispositius informàtics, 70.000 euros en metàl·lic i unes 400 targetes de dèbit i crèdit tipus “moneder”

Durant la recerca s'ha detingut a vuit joves a Madrid, en una operació que continua oberta i que ha estat coordinada pel Servei de Criminalitat Informàtica de la Fiscalia Provincial de Granada

25/04/22

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal que presumptament havia “piratejat” sistemes informàtics d'institucions públiques a Madrid i Granada. S'introduïen en servidors d'institucions públiques per canviar la domiciliació de les nòmines més quantioses i derivar el pagament a dos comptes oberts amb documentació falsificada, aconseguint els diners estafats una xifra superior als 53.000 euros. S'han dut a terme tres registres en domicilis de Madrid, on s'han intervingut quatre vehicles esportius d'alta gamma valorats en més de 450.000 euros, uns 50 50 dispositius informàtics, 70.000 euros en metàl·lic i unes 400 targetes de dèbit i crèdit tipus “moneder”. Durant la recerca s'ha detingut a vuit joves a Madrid, en una operació que continua oberta i que ha estat coordinada pel Servei de Criminalitat Informàtica de la Fiscalia Provincial de Granada.

Servidors de nòmines “piratejats” per desviar la seva capital

La recerca es va iniciar a primers de desembre dell any passat després d'una denúncia interposada per l'Ajuntament de Granada, en detectar que quatre nòmines de treballadors havien estat manipulades i els diners havia estat transferit a comptes aliens mitjançant un canvi en la domiciliació bancària després d'un “piratejo” del servidor. A la fi del mateix mes, els investigadors van detectar l'ingrés d'una cinquena nòmina en una dels comptes bancaris que havia estat detectada com a pertanyents a aquesta organització criminal. En aquest cas, una de les conselleries  de Comunitat de Madrid, va informar als investigadors de l'existència d'un incident de seguretat en el seu sistema informàtic de característiques molt similars a l'ocorregut a Granada.

El mètode que utilitzaven els membres d'aquest grup consistia, servint-se d'uns amplis coneixements sobre el funcionament dels sistemes informàtics adquirits de manera autodidacta des de molt primerenca edat, a introduir-se als programes destinats a la gestió de nòmines per alterar el seu normal funcionament i aconseguir canviar la domiciliació bancària de les mateixes. D'aquesta forma, els diners de cinc nòmines, pertanyents a treballadors d'aquestes institucions, va acabar sent transferit a dos comptes de dos bancs diferents que, al seu torn, haurien estat obertes utilitzant documentació falsificada. En aquests comptes es van detectar a més, altres abonaments d'una quantia rellevant, presumptament procedents d'altres fraus informàtics. De moment, el conjunt de tot el capital ascendeix a  una xifra superior als 53.000 euros.

Criptomonedas, esportius d'alta gamma i nombrosos dispositius confiscats

Després de l'obtenció fraudulenta dels diners, el següent pas consistia a desviar el capital cap a comptes que l'organització criminal posseïa.  A través d'una plataforma de compravenda d'actius digitals, el capital aconseguit il·lícitament es convertia en criptomonedas, dificultant així la traçabilitat dels diners defraudats. 

El desenvolupament d'aquesta operació va culminar amb  tres registres domiciliaris, un d'ells en un habitatge pertanyent al principal investigat, en els quals s'han intervingut quatre vehicles esportius d'alta gamma valorats en més de 450.000 euros, 70.000 euros en metàl·lic, uns 50 dispositius informàtics - smartphones, portàtils, discos durs o “ledger”, billetera per a la custòdia de criptomonedas - i unes 400 targetes de dèbit i crèdit tipus “moneder”. Durant  la recerca han estat bloquejats més de 170.000 euros en criptomonedas.

 

La recerca, que es troba baix secret de sumari, segueix oberta i no es descarta que altres institucions hagin pogut ser víctimes d'aquesta activitat criminal. Sobre dos dels principals membres de l'organització es va decretar el seu ingrés a la presó després de ser posats a la disposició de l'autoritat judicial.