En l'operació “Turquesa III” han intervingut els organismes policials de 34 països

La Policia Nacional participa en un operatiu coordinat per INTERPOL contra el tráfico de migrants i la tracta de persones

Hi ha 216 persones detingudes, 127 víctimes de tracta d'éssers humans rescatades i més de 10.000 migrants irregulars interceptats procedents de 61 països

En aquesta operació els organismes policials de 34 països han dut a terme actuacions contra organitzacions dedicades al tráfico il·lícit de persones prestant especial atenció a les rutes utilitzades per aquestes màfies dins de l'àrea geogràfica d'Amèrica Llatina i el Carib

A Espanya l'operatiu ha permès la detenció de 32 persones i la desarticulació de dos grups criminals dedicats al tráfico il·legal de migrants les víctimes dels quals eren originàries de Marroc

10/12/21

Agents de la Policia Nacional han participat en un operatiu internacional, desenvolupat per INTERPOL, dirigit a identificar i desmantellar organitzacions criminals dedicades al tráfico de migrants i la tracta de persones en tot el continent americà. L'operació s'ha saldat amb la detenció de 216 persones i la identificació de més de 10.000 migrants irregulars procedents de 61 països. A més, els agents van rescatar a 127 víctimes de tracta de persones sotmeses a treball forçós i explotació sexual.

En l'operació “Turquesa III”, duta a terme entre el 29 de novembre i el 3 de desembre, els organismes policials de 34 països, coordinats per l'OIPC-INTERPOL, van dur a terme actuacions contra xarxes delictives dedicades a la captació i afavoriment de la immigració il·legal i tracta d'éssers humans, prestant especial atenció a les rutes utilitzades per aquestes màfies dins de l'àrea geogràfica d'Amèrica Llatina i el Carib. 

L'operació ha suposat l'explotació operativa de recerques relacionades amb la immigració il·legal i tracta d'éssers humans, així com l'establiment de dispositius policials en llocs clau i llocs fronterers amb la finalitat de detectar activitats relacionades amb aquests delictes. 

Durant el desenvolupament de la fase operativa s'han dut a terme un total de 216 detencions, vinculades a la immigració il·legal i la tracta de persones, l'alliberament de 127 víctimes de tracta amb finalitats d'explotació sexual o laboral i la detecció de més de 10.000 migrants irregulars de 61 nacionalitats diferents. Tots aquests resultats i les seves corresponents recerques han permès als països participants, sota la coordinació d'INTERPOL, descobrir noves rutes i noves línies de recerca que permetran seguir lluitant contra la comissió d'aquesta activitat delictiva. 

Per coordinar aquesta operació a nivell internacional INTERPOL va establir dos punts de control; el primer d'ells, de suport internacional en la Ciutat de Mèxic com a Centre de Coordinació i, un segon punt de caràcter regional per als països del Carib, a Barbados. 

A Espanya han estat detingudes 32 persones de diferents nacionalitats

A Espanya la fase operativa ha estat coordinada per l'Oficina Central Nacional d'INTERPOL pertanyent a la Divisió de Cooperació Internacional de la Policia Nacional. L'operació s'ha desenvolupat, amb les limitacions pròpies de la situació de pandèmia actual, en diferents punts denominats calents per part d'agents pertanyents a la Policia Nacional. L'operatiu ha permès la desarticulació de dos grups criminals. El primer d'ells dedicat al tráfico il·legal de migrants amb l'ús de documentació falsificada les víctimes de la qual eren originàries de Marroc, únic país participant en l'operació “Turquesa III” del continent africà. El segon operatiu ha permès la desarticulació d'una xarxa dedicada a la tracta d'éssers humans i tráfico de drogues. Aquestes operacions han llançat un balanç final de 32 detinguts de diferents nacionalitats. 

L'Oficina SIRENE de la Divisió de Cooperació Internacional, ha coordinat els controls fronterers de Quintanilha- Alcañices, Valença do Minho – Tuy, Caya – Elvas, VilarFormoso – Fuentes d'Oñoro i Ayamonte – Castro Marim, on es van establir durant la fase operativa controls conjunts per a la detecció d'immigrants irregulars integrats per funcionaris de la Policia Nacional pertanyents als Centres de Cooperació Policial i Duanera (CCPA) en col·laboració amb  el Servei d'Estrangers i Fronteres (SEF) de Portugal. 

En l'Aeroport Adolfo Suárez Madrid Barreges durant la fase operativa s'ha prestat especial atenció al control dels vols amb origen en països sud-americans, susceptibles de ser utilitzats pels grups criminals com a ruta d'introducció d'immigració il·legal a Europa. Per ells es va establir un HOT ESPOT integrat per agents especialistes en la lluita contra el tráfico i tracta de persones pertanyents de la Secció de Fronteres de la Comissaria del propi Aeroport de Madrid, recolzats en tot moment per funcionaris policials de l'OCN  INTERPOL Madrid. Malgrat el baix nivell de tráfico aeri a causa de la situació sanitària actual s'han controlat un total de 121 vols  amb prop de 68.000 consultes realitzades a les bases de dades d'INTERPOL

Aquestes operacions, coordinades per l'OIPC-INTERPOL i a través de les seves Oficines Centrals Nacionals, no fan sinó estrényer la cooperació entre els diferents cossos policials, donant com resultat el desmantellament de les estructures organitzatives i les seves fonts d'ingressos malgrat la gran mobilitat de les xarxes dedicades a la comissió d'aquests fets delictius; sent fonamental per a l'èxit de l'operatiu, la capacitat de tots els països de donar protecció i assistència a les persones més vulnerables, víctimes d'aquests delictes de caràcter transnacional.